• Noves recomanacions per evitar l’estigmatització de la infància i l’adolescència tutelada per l’Administració

  29 novembre, 2019

  Aquest document té la finalitat que els mitjans de comunicació evitin difondre dades personals dels infants i adolescents que permetin identificar-los o donar la dada de la nacionalitat si aquesta no és rellevant. Joan Maria Morros, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Roger Loppacher, president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies han presentat les recomanacions en roda de premsa al Col·legi de Periodistes. 

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han elaborat unes recomanacions adreçades als periodistes sobre el tractament informatiu de la infància i l’adolescència tutelada per l’Administració. El document s'ha presentat avui, divendres 29 de novembre, a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes i ha comptat amb la participació de Joan Maria Morros, vicedegà del Col·legi de Periodistes; Roger Loppacher, president del CAC i Chakir El Homrani, conseller de la Generalitat de Catalunya. 

  D'una banda, les recomanacions demanen que els mitjans haurien d'evitar difondre dades personals dels infants i adolescents que permetin identificar-los, inclosa la ubicació dels centres residencials on viuen. També es reclama no fer referència a la situació familiar prèvia ni al fet d'estar sota tutela. D'altra banda, en el cas dels infants i adolescents que han migrat sols s'insisteix en no donar la dada de la nacionalitat si aquesta no és rellevant per a la informació. Així com utilitzar alternatives a l'acrònim MENA sobretot en notícies amb connotacions negatives.

  Dades d’infants, adolescents i joves tutelats i extutelats

  Dades d’infants, adolescents i joves tutelats i extutelats. Font: Generalitat de Catalunya

  Els professionals de la informació som els primers a voler fer un tractament acurat de la informació i respectar tots els matisos que ens ajudin a comprendre la realitat” ha explicat Joan Maria Morros. A més, ha recordat que els periodistes ens emparem en el Codi Deontològic i ha destacat la feina feta pel Col·legi de Periodistes en l’elaboració d’aquestes recomanacions que van en la línia de donar eines i suport als periodistes. Per Joan Maria Morros, també és una oportunitat per “posar-nos en contacte amb el sector, conèixer les recances de primera mà, i intercanviar punts de vista que ajuden també a comprendre i posar en valor la feina dels periodistes”.

  Per la seva part, Roger Loppacher creu necessari transformar els discursos estereotipats que donen una visió negativa de la infància i l’adolescència tutelada i aportar elements al debat que normalitzin la seva situació i reafirmin la seva imatge de persones amb drets, deures i oportunitats idèntiques a les de la població en general”. Mentre que Chakir El Homrani ha dit que “Avui apel·lem a la responsabilitat que tenen els mitjans en la construcció de l’imaginari col·lectiu, en com la societat veu i percep els nens i adolescents que estan sota la protecció de l’administració, per no estigmatitzar-los i donar-los l’oportunitat de créixer i formar part d’aquesta societat diversa”.

  Hi ha 5.800 infants i joves migrats sols acollits i atesos actualment. Font: Generalitat de Catalunya

   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.