• Pere-Joan Cardona: "Hi ha molts professionals brillants desaprofitats perquè no tenen passió"

  26 març, 2015
  El científic manresà inventor de la vacuna de la tubercolosi va compartir ahir, a Manresa, l'experiència vital i professional com a investigador. Té a les seves mans la possibilitat d''eradicar una malaltia que mata cada any un milió i mig de persones
  Joan Piqué (esquerra) i Pere-Joan Cardona
  Joan Piqué (esquerra) i Pere-Joan Cardona

  Pere-Joan Cardona ha fet de la necessitat virtut. Fins a secundària no va aprendre català i quan en va saber es va posar a escriure novel·les i, ara, és un fetitxista dels llibres. Fins a primer curs de Biologia era un pèssim alumne de matemàtiques. Un professor li'n va descobrir la utilitat i fa quinze anys que es dedica a fer models matemàtics en tubercolosi. A part d'això, canta en una coral i pinta aquarel·les per relaxar-se.

  Cardona és un científic que desborda passió i ahir la va compartir amb el periodista Joan Piqué i amb els assistents al "Pessics de Vida", el cicle de converses amb personalitats rellevants que organitza la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Centre Cultural El Casino. Cardona, fill de cal Iglesias de Manresa, va explicar com una cadena d'esdeveniments l'han fet dedicar-se a l'estudi en cos i ànima de la tubercolosi.

  Un llibre, "El microscopi", li va despertat el coquet per la investigació. Després de Biologia va estudiar Medicina, va anar a l'hospital Germans Trias i Pujol, d'allà a un laboratori als Estats Units i, de tornada al mateix hospital comença la investigació que li permetria descobrir la vacuna contra la tubercolosi. "Fer vacunes és molt fàcil. El difícil és portar-les al mercat", va assegurar Cardona.

  Els assajos clínics definitius estan aturats per falta de pressupost. Però ell i el seu equip, que conformen l'empresa Manresana de Micobacteriologia SL, no paren de pedalar i confien que aviat podran treure al mercat un probiòtic, és a dir, un complement alimentari que permet prevenir el contagi de la tubercolosi prenent quinze píndoles l'any. L'spin-off de la vacuna, com ell la defineix, rau en l'aigua potable. Va descobrir que conté un micobacteri ambiental que ajuda a prevenir la malaltia. Un dia va agafar una mostra del riu Cardener, davant de la Seu, va aillar el bacteri i el va batejar amb el nom de manresensis.

  "La tubercolosi és una malaltia desgraciada. Tothom l'associa a la probresa però qualsevol persona pot tenir-la". Cada any moren al món un milió i mig de persones per aquesta malatia, un terç de la humanitat es considera infectada i és la malaltia que ha provocat més morts de la història. Cardona va parlar apassionadament de la seva feina. Va explicar que l'èxit és fracassar constantment sense perdre la il·lusió per tornar a equivocar-te. Va relatar que als EUA la cultura de l'emprenedoria està molt valoradora i que no està mal vist dedicar-se a diferents camps professionals. "Tots tenim el potencial per fer moltes coses, però la nostra societat ens encaixona. Tu pots fer qualsevol cosa que et proposi. Si hi poses el coll, disciplina i t'esforces serà el millor! Hi ha molts professionals brillants desaprofitats perquè no tenen passió". I va afegir: "La vida és una gran oportunitat. És un regal de la natura. Viu-la!".


  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.