• "Periodismes diversos, periodismes transformadors"

  27 setembre, 2016

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya participa en aquesta trobada que té per objectiu definir, impulsar i promocionar dinàmiques periodístiques i comunicatives connectades amb la diversitat sociocultural de Barcelona. 26 d'octubre. Edifici Disseny Hub.

  El Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors organitza aquest espai de reflexió i treball compartit articulat al voltant de ponències, tallers, experiències d’èxit, exposicions...

  El pròxim 26 d’octubre de 2016, l’edifici Disseny Hub Barcelona acollirà, durant tot el matí, la jornada PERIODISMES DIVERSOS, PERIODISMES TRANSFORMADORS. La jornada té com a objectiu definir, impulsar i promocionar dinàmiques periodístiques i comunicatives que es connectin, de manera professional i responsable, amb la diversitat sociocultural de la ciutat.

  Aquest espai de reflexió i treball compartit s’articula al voltant d’un seguit d’activitats (ponències, tallers, experiències d’èxit, exposició…) adreçades a estudiants, mitjans i professionals de la comunicació.

  Les places són limitades. Inscripció gratuïta. 

  XERRADA INAUGURAL

  DONA, PERIODISTA, NEGRA: ESTRATÈGIES PER SOBREVIURE COM A PERSONA I COM A PROFESSIONAL

  Conversa / entrevista entre Carme Colomina i Lucía Mbomío

  De 9.30 a 11h a l’Auditori de l’Edifici HUB Barcelona

  La diversitat (cultural, religiosa, de gènere…) és encara una excepcionalitat en les redaccions i en els relats informatius. Aquest diàleg, que obrirem al públic, planteja des de l’experiència personal com es poden conquerir i/o generar espais comunicatius oberts a veus fins ara silenciades.

  Lucía Mbomío és llicenciada en Ciències de la Informació, diplomada en direcció i guió de documentals per Instituto de Cine de Madrid, i Máster en Ajuda Internacional i Desenvolupament.

  Ha treballat com a reportera a Telemadrid i Antena 3. Actualment forma part de l’equip del programa “Aquí la tierra” (TVE) i escriu regularment en el web Afroféminas. A més, ha dirigit programes sobre cultura, VIH, dona i discapacitat a Guinea Equatorial. Paral·lelament, ha col·laborat amb ONGs i organismes internacionals com Amnistia Internacional, FNUAP o Unicef.

  Carme Colomina Saló és periodista del diari Ara i investigadora associada al CIDOB. Ha estat professora de Periodisme Internacional a la Universitat de Vic i a la Universitat Pompeu Fabra i, des de fa tres anys, és visiting professor al Col·legi Europa de Bruges, Bèlgica. Com a periodista ha treballat també a Catalunya Ràdio (corresponsal a Brussel·les, cap d’Internacional i sotscap d’Informatius). Ha cobert cimeres internacionals en una vintena de països, la guerra de l’Afganistan del 2001 o la revolta egípcia contra Hosni Mubarak el 2011. Recentment ha estat escollida membre de la Junta de Govern de l’ICIP, Institut Català Internacional per la Pau.

  ACTIVITATS PROGRAMADES

  ESPAIS D’INTERCANVIS D’EXPERIÈNCIES

  Espai 1 Edifici HUB Barcelona

  Campanyes virals, nous models empresarials, maneres participatives de fer informació… us presentem iniciatives comunicatives nascudes com a resposta als models predominants en crisi. Son viables? Quines metodologies utilitzen? Quins resultats obtenen? Compartirem coneixements i reflexions amb:

  D’11.30 a 12.15 h

  Pere García (Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya)

  Medir Plandolit (TV3, Vice)

  De 12.15 a 13 h

  Marta Pulgar (Fundació Arrels)

  SomAtents – Col·lectiu d’acció periodística

  Espai 2 Edifici HUB Barcelona

  Per aconseguir un panorama comunicatiu de tots i totes, no n’hi ha prou amb relatar la diversitat sense estigmatitzar-la; cal que la diversitat parli per ella mateixa, que participi en la construcció dels relats comunicatius. Aquestes experiències mostren que això és possible, tot i que encara que hi ha molta feina a fer:

  D’11.30 a 12.15 h

  Daniel Infante Tuaño (Corresponsal ABS-CBN Filipinas)

  Mariana Cantero i Mireia Chavarria (La Directa)

  De 12.15 a 13 h

  Jose Boisgontier, Enrique Llacer i Toni Ponce (Programa de ràdio “Diversitats”)

  Nicolás Lorite (MIGRACOM-UAB)

  CLOENDA: TAULA RODONA

  FER PERIODISME HONEST: UNA CURSA D’OBSTACLES?

  De 13 a 13.45h a l’Auditori de l’Edifici HUB Barcelona

  Com a tota activitat professional, la pràctica del periodisme ve determinada per la precarietat laboral, els interessos empresarials i gremials, la formació… En aquesta taula rodona analitzem com tots aquests aspectes condicionen també els relats sobre la diversitat que apareixen als mitjans de comunicació.

  Modera i participa:

  Núria de José (Col·legi de Periodistes de Catalunya)

  Participen:

  Xavier Giró (UAB)

  Sergi Vicente (BTV)

  Joana García Grezner (periodista especialitzada en comunicació i gènere)

  Francesc Ràfols (Sindicat de Periodistes de Catalunya)

  ESPAIS PERMANENTS

  Edifici HUB Barcelona

  OFF THE RECORD

  Zona office.

  Espai informal amb cafè, sucs, etc. per generar, amb diferents dinàmiques, l’intercanvi de contactes, presentacions informals de projectes, conèixer eines i recursos pel correcte tractament de la diversitat cultural als mitjans i apropar-se a noves iniciatives que permetran donar continuïtat a la jornada.

  VEUS (IN)VISIBLE

  Biblioteca vivent. Performance de sensibilització.

  Espai interactiu, en la qual els llibres són persones. S’hi pot escollir un llibre vivent amb el qual dialogar de temes d’actualitat dels que ells i elles són protagonistes en primera persona. La seva realitat, coneguda de manera directa, retornant a la font, es descobreix ben diferent de com surt habitualment descrita als mitjans de comunicació.

  AIXÒ (NO) ÉS REAL

  Exposició

  Relat sobre els imaginaris que, sobre la diversitat cultural, apareixen als titulars informatius, i com aquests poden reforçen el discurs de l’odi. Amb la col·laboració de United Explanations i La Guspira.

  Organitza el Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors

  • ACATHI|Associació catalana per a la integració d’homosexuals, bisexuals i transsexuals immigrants.

  • ACS BAC DE RODA| Associació Cultural i Social Bac de Roda

  • BOCA RÀDIO| Associació Juvenil d’Amics i Amigues de la Ràdio d’Horta-Guinardó

  • CASA ÀSIA

  • COL·LEGI DE PERIODISTES DE CATALUNYA

  • DIVERSCAT EN ACCIÓ

  • ESPAI AVINYÓ

  • FAGIC| Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya

  • FUNDACIÓ ITACA|NEWSCATTV

  • FUNDACIÓ SURT

  • FUNDACIÓ TRINIJOVE

  • ASSOCIACIÓ INTERCULTURAL LLATINS PER CATALUNYA

  • SOS RACISME

  • i AJUNTAMENT DE BARCELONA

  Amb el suport de

  • Col·legi de Periodistes de Catalunya

  • Crític

  • Sindicat de Periodistes de Catalunya

  • Departament de Comunicació Audiovisual i de Publicitat de la UAB

  Us convidem a participar-hi i a ajudar-nos a construir conjuntament propostes, metodologies i eines concretes que permeten fer comuninació social i periodisme que escolti a tothom, que parli a tothom, i que ho faci de manera professional, compromesa i responsable, lluny d’estereotips i prejudicis que consolidin falsos rumors


   
  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.