• Podcasts i periodistes, una relació en auge

  24 novembre, 2020

  Quines són les possibilitats que ens ofereix un podcast? És possible la seva monetització? Descobrim els secrets d'aquest format amb Saül Gordillo, Jofre Llombart, Vicent Argudo, Núria De José, Raül Llimós, Carola Solé, Víctor Correal, Laura Aznar, Adrián Caballero i Toni Sellas.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya organitza dues taules rodones per debatre sobre el fenomen del podcast el pròxim dijous 3 de desembre, a les 10:00h, per streaming. El Digital News Report 2020 destaca que quatre de cada deu espanyols han escoltat un podcast en l'últim mes. Així doncs, estem davant un format que encara està per explotar. Cal inscripció prèvia.

  La primera taula reunirà Saul Gordillo, director de Catalunya Ràdio; Jofre Llombart, sotsdirector de RAC1 i RAC105; Vicent Argudo, Chieff Digital Officer de Prisa Radio, amb la moderació de Núria De José, vicedegana del Col·legi de Periodistes. Els mòbils intel·ligents, el desenvolupament d’aplicacions natives com iTunes, la multitud d’agregadors i distribuïdors (iVoox, Spreaker, Soundcloud, etc.) han multiplicat l’interès dels mitjans nacionals i internacionals per aquest format. Parlarem de com els mitjans estan experimentant amb el podcàsting i quina projecció tenen.

  Tot seguit, coneixerem els projectes sonors de periodistes catalans, sabrem què es necessita per crear un bon producte i reflexionarem sobre la seva monetització. Comptarem amb la participació dels periodistes Raül Llimós (INSIDE SportsBusiness), Carola Solé (Volver, cinco historias sobre la crisis catalana), Víctor Correal (NørdicWire), Laura Aznar (Cinc dies de fúria) Adrián Caballero (Simple Política). Toni Sellas, periodista, professor i autor del llibre El podcasting: La (r)evolución sonora (Editorial UOC, 2011), serà l'encarregat de moderar la taula rodona.

  Els podcasts dels periodistes 

  “INSIDE SportsBusiness”, de Raül Llimós

  El periodista Raül Llimós, antic cap d’Esports de RAC1, va deixar la ràdio professional i es va incorporar a l’empresa Sports&Life com a Director de Comunicació. Allà va començar “INSIDE SportsBusiness”, un podcast que posa el focus en què hi ha darrere de la indústria dels esports. Llimós explica els canvis que ha patit l’esport d’elit durant els últims trenta anys i com aquest ha arribat a transformar-se en una de les indústries de l’entreteniment més potents del planeta. “INSIDE SportsBusiness” no pretén ser un podcast d’actualitat, ja que el que busca és fer entendre l’oient com funciona l’economia interna del món de l’esport.

  “Volver, cinco historias sobre la crisis catalana”, de Carola Solé

  Dins d’un avió a Rio de Janeiro, Solé es va adonar que després d’explicar crisis llunyanes després de passar una dècada treballant com a reportera a l’Amèrica Llatina, necessitava explicar aquelles que l’apel·laven directament. Perquè al seu podcast “Volver, cinco historias sobre la crisis catalana”, del portal web Podium Podcast, no tenen lloc les qüestions polítiques: el que ens interessa és la veu de la gent del nostre voltant. El que més destaca d’aquest podcast és com es creuen constantment els fets polítics del procés amb la mirada de la persona que protagonitza l’episodi.

  “NørdicWire”, de Víctor Correal

  Llicenciat en Periodisme, ha treballat en premsa, ràdio, tele i cine. Després del rodatge del documental Món Petit l’any 2012, va decidir fundar GuideDoc, una plataforma de distribució de documentals en streaming. Aquest conegut “gurú podcaster” es va fer famós pel seu programa sobre emprenedoria digital “No es asunto vuestro”, un projecte que funcionava com a estratègia de màrqueting alhora que explicava paral·lelament el procés de creació de GuideDoc. Cofundador del podcast premium “NørdicWire”, enfocat principalment en l’actualitat tecnològica, també és conegut pel seu podcast “SuperaLaFicción”, on comenta i analitza documentals.

  “Cinc dies de fúria”, de Laura Aznar 

  Uns 500 mecenes han participat en una campanya de microfinançament a Verkami per fer possible “Cinc dies de fúria” del Crític, un nou projecte de periodisme d’investigació que pretén explicar a fons tot el que va passar a Catalunya els cinc dies posteriors a la sentència del procés. Aquest projecte, dirigit per Laura Aznar i Roger Palà, busca respondre a preguntes com qui eren els detinguts i què havien fet o quines ordres van rebre els cossos policials durant els aldarulls al carrer. La publicació del primer episodi està prevista per al mes de juny d’aquest any.

  "Simple política", d'Adrián Caballero

  Quin país té el record de més dies sense govern? Els Països Baixos i Holanda fan referència al mateix territori? Per a què serveixen les primàries als Estats Units? El podcast “Simple política” va néixer a finals de 2019 de la mà del periodista, politòleg i professor Adrián Caballero. Aquest projecte té l’objectiu de resoldre aquestes i moltes altres qüestions geopolítiques que estan presents cada dia als mitjans de comunicació i que ens interessaria entendre millor.

  Inscripcions


  Data: Dijous 3 de desembre

  Hora: De 10:00h a 11:30h

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.