• Presentació de la Journalism Trust Initiative

  1 abril, 2024

  Aquesta aplicació permet als mitjans de comunicació verificar i compartir si compleixen amb les millors pràctiques editorials, incrementar la seva visibilitat i distingir-se del soroll que envaeix l'espai digital. L'eina és gratuïta i es presentarà oficialment el dilluns 15 d'abril, a les 10.00 h, a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes.

  La seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya acollirà la presentació de la Journalism Trust Initiative, una iniciativa de Reporters Sense Fronteres (RSF) que promou un periodisme fiable. L'eina és apta per a qualsevol mida de redacció i permet als mitjans auditar i certificar la seva conformitat amb els estàndards de la JTI a través d'una avaluació externa independent i oficial, en línia amb la norma 17493 del Comitè Europeu de Normalització (CEN) publicada el 19 de desembre de 2019. Actualment, la JTI compta amb la participació de més de mil mitjans de comunicació de 85 països, incloent-hi France TV, CBC al Canadà i el Center for Investigative Reporting a Bòsnia i Hercegovina, i ara s'expandeix a Espanya.

  El disseny integral d'aquesta eina ofereix grans avantatges, com ara la indexació algorítmica, que gràcies a la integració de dades de la JTI per part de Microsoft, afavoreix els continguts de notícies fiables als motors de cerca, i l'optimització o millora del rendiment dels processos editorials. Permet a la ciutadania identificar el periodisme compromès amb la deontologia i desenvolupar un ecosistema de notícies més saludable.

  En el marc legislatiu, la JTI ha avançat significativament, essent reconeguda a nivell europeu en el Codi de Conducta de la UE sobre desinformació, així com en la recentment aprovada llei de mitjans de comunicació coneguda com l'European Media Freedom Act. Aquesta eina s'ha incorporat com un dels criteris possibles per identificar els mitjans de comunicació que han de rebre protecció contra l'eliminació arbitrària per part dels moderadors de les plataformes en línia.

  L'acte de presentació se celebrarà el pròxim dilluns 15 d'abril a les 10.00 hores. Josep Carles Rius, president del CIC, donarà la benvinguda als assistents en representació del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Tot seguit, Ana López, representant de la JTI a Espanya, presentarà en format taller la iniciativa. Després Pau Esparch, periodista i autor de l'informe de "Transparència, l'eina eficaç i encara desconeguda dels periodistes" explicarà els obstacles amb els quals es troben i la manera en què les administracions obstaculitzen les sol·licituds d'accés a la informació.

  Després de la pausa del cafè, l'última sessió pràctica de la jornada anirà a càrrec d'Ana López que abordarà els beneficis de la Journalism Trust Initiative. Els assistents podran comprovar en persona l'eina mitjançant un procés inicial d'autoavaluació. Una ronda de preguntes i respostes conclourà aquesta activitat.

  Programa

  10:00 - 10:30 - Presentació del taller a càrrec d'Ana López, representant a Espanya de la JTI

  10:30 - 11:00 - Ponència "Transparència, la eina eficaç i encara desconeguda dels periodistes" a càrrec de Pau Esparch

  11:00 - 11:30 - Ronda de preguntes 

  11:30 - 12:00 - Pausa café 

  12:30 a 13:00 - Presentació de la Journalism Trust Initiative i part pràctica
   

  INSCRIPCIONS

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.