• Quinzena edició del concurs periodístic Josep Pernau

  5 novembre, 2020

  La Paeria i el Col·legi de Periodistes de Catalunya de la demarcació de Lleida organitzen la iniciativa, dirigida a l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius, per promoure una actitud reflexiva i crítica, afavorir l’expressió escrita i fomentar el coneixement de la premsa escrita. Enguany s’amplia el termini per presentar treballs fins el 28 de febrer.

  Rafa Gimena, president del CPC Lleida i la tinent d'alcalde Sandra Castro
  Autor:
  Ajuntament de Lleida

  La Paeria i el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) – demarcació de Lleida han impulsat avui una nova edició del concurs periodística Josep Pernau, que enguany compleix 15 anys. La iniciativa es dirigeix a l’alumnat de centres educatius que cursen ESO, batxillerat i cicles formatius. Enguany, s’amplia el termini per presentar els treballs fins al 28 de febrer.

  La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que el concurs consisteix en l’elaboració de treballs amb el format de cartes al director (per a l’alumnat d’ESO) i articles d’opinió (batxillerat i de cicles formatius) sobre qualsevol temàtica del seu interès o d’actualitat, escrit en català o castellà. El concurs compta amb la col·laboració de diferents mitjans de comunicació locals, ràdio i premsa, per a fer la difusió dels articles guanyadors i finalistes.

  En la darrera edició van entrar a concurs 296 treballs (133 de 1r cicle d’ESO, 88 de 2n cicle d’ESO i 75 de batxillerat i CF), amb la participació de 13 centre educatius i 44 professors/es implicats.

  Castro ha destacat que els treballs que es presenten aborden temes d’interès o que preocupa els alumnes, que els fan reflexionar i que després es debaten i comenten a l’aula. 

  El president del CPC a Lleida, Rafa Gimena, ha apuntat que s’està parlant d’alfabetització mediàtica perquè els nens i les nenes i la joventut aprenguin a observar els mitjans de comunicació com una via d’accés a la informació, amb visió crítica i pluralitat, per fer-se una opinió pròpia de la realitat que els envolta. Gimena ha subratllat que fa 15 anys que a Lleida es treballa en aquest sentit i amb la forma més participativa amb els mitjans, com són l’opinió i les cartes. I ha afegit que el CPC també col·labora amb les escoles per educar amb aquesta observació crítica, que els sigui de servei en el futur. 

  El concurs està estructurat en 3 categories:

  - 1a categoria: 1r i 2n d’ESO.

  - 2a categoria: 3r i 4t d’ESO.

  - 3a categoria: batxillerat i cicles formatius.

  S’han establert com a premis per a cada categoria: 1 tablet per als guanyadors i 3 MP4 per als tres primers finalistes.

  L’acte de lliurament de premis tindrà lloc a l’abril de 2021, on els i les guanyadores llegiran els treballs premiats, que, alhora, es publicaran als diaris locals de Lleida i se’n farà difusió a les diferents emissores de ràdio. El jurat està format per diferents periodistes i professors de secundària de la ciutat i presidit pel president del CPC a Lleida.

  Concurs periodístic Josep Pernau

  La iniciativa homenatja a aquest veterà periodista, nascut a Lleida el 1930 i amb una llarga i reconeguda carrera en els mitjans de comunicació. Va morir el 14 de novembre de 2011. Amb aquest concurs es pretén:

  -Oferir a alumnat l'oportunitat d'expressar i donar a conèixer la seva opinió sobre aquells temes que els preocupa o els agrada.

  -Fomentar en els nois i les noies una actitud reflexiva i crítica, des d'una vessant respectuosa i tolerant envers la societat.

  -Incentivar l'estructuració de les idees.

  -Afavorir l'expressió escrita.

  -Fomentar en l’alumnat el coneixement de la premsa escrita i la seva lectura.

  L’activitat s’inclou en el programa educatiu municipal “Educació a l’Abast”, que organitza anualment la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, per als centres educatius de Lleida.  

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.