• Recomanacions del Col·legi de Periodistes i els Mossos d’Esquadra per treballar a la via pública mentre durin les restriccions de mobilitat

  30 octubre, 2020

  L’objectiu és garantir en tot moment la llibertat de premsa i facilitar la tasca als policies que estiguin duent a terme les seves funcions.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya i els Mossos d’Esquadra recorden als periodistes i fotoperiodistes les recomanacions acordades i que estan en vigor per a treballar a la via pública durant aquesta nova etapa de confinaments. L’objectiu és que en el marc d’aquestes noves restriccions establertes amb motiu de la pandèmia, es pugui treballar amb garanties i exercir el dret a la informació.

  Autor:
  @Col·legi Periodistes Catalunya

  Amb l’entrada en vigor avui mateix d’un enduriment de les mesures i de noves restriccions de mobilitat, el Col·legi de Periodistes i els Mossos d’Esquadra han establert un seguit de mesures per a garantir la llibertat d’informació i la mobilitat dels periodistes i fotoperiodistes. Tots els professionals que necessitin desplaçar-se per la via pública entre les 22:00 hores i les 6:00 hores, o s’hagin de desplaçar per motius laborals fora del seu municipi, podran fer-ho amb garanties si van acompanyats del certificat de declaració autoresponsable i un carnet que l'acrediti com a periodista; sigui el del Col·legi de Periodistes de Catalunya, del Sindicat de Periodistes de Catalunya o del mitjà i/o empresa on treballa. També és recomanable portar els elements identificatius visuals, braçal i armilla, que gestiona el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

  Les noves mesures per a contenir els brots de la COVID-19 obliguen els i les periodistes a portar el certificat de declaració autoresponsable quan necessiten desplaçar-se, per qüestions laborals, dins del territori català. Aquesta mobilitat serà possible, més enllà del tancament perimetral que ha entrat en vigor, sempre que estigui justificada i ben acreditada. De la mateixa manera, es podrà anar i tornar a treballar, entre les 22:00 hores i les 6:00 hores del matí. A més del certificat de declaració autoresponsable, també serà necessari disposar d'un carnet de periodista vigent, sigui del Col·legi de Periodistes de Catalunya, del Sindicat de Periodistes o de qualsevol mitjà i/o empresa que garanteixi la seva activitat laboral. Els periodistes i fotoperiodistes autònoms hauran de complementar també el certificat de declaració autoresponsable i és recomanable disposar d'algun carnet que certifiqui que es dediquen al periodisme. Les autoritats garantiran el dret a la informació tot i que podran demanar l’acreditació als i les periodistes. D’aquesta manera asseguren que els professionals podran fer la feina sempre que la justificació sigui veraç i acreditada.

  Braçals i armilles

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya i els Mossos d’Esquadra insisteixen en la necessitat als periodistes i fotoperiodistes d’anar identificats amb els braçals i les armilles de premsa a la via pública i, també en aquells casos, com poden ser mobilitzacions o concentracions al carrer, per tal de millorar i garantir en tot moment la feina del periodista.

  És necessari també que els professionals de la informació segueixin les indicacions policials, respectin les zones de seguretat i, en l’exercici de la seva feina i per garantir el màxim la seguretat de tots,  procurin no dificultar la feina policial. Tanmateix, davant qualsevol incidència o problema, sempre es pot contactar amb el servei de premsa/comunicació dels Mossos d’Esquadra, (675788352, 675787939, (695561424 tardes) i (cap de setmana 695561418)  o bé interposar una queixa a través del Col·legi de Periodistes de Catalunya (contacte@periodistes.cat) per a resoldre qualsevol conflicte.

  Recordem que fruit d’un acord amb el Departament d’Interior que encara està vigent, aquests elements visuals identificatius permeten als professionals de la informació exercir amb llibertat el dret a la informació i exercir la tasca professional amb les necessàries garanties i facilitats. És per això que el Col·legi de Periodistes, com a única entitat autoritzada a expedir aquests elements identificatius visuals, posa els braçals i les armilles a disposició de tots els professionals de la informació (fotògrafs, càmeres, redactors, etc.) que ho desitgin i que puguin acreditar la seva activitat laboral. Alhora, es recorda que les acreditacions són personals i intransferibles i han d’estar vigents, caduquen 2 anys després de la seva expedició. En el cas de ser requerides pels Mossos d’Esquadra i comprovar-se que no corresponen al titular o que ha expirat la seva vigència, podran ser retirades i el Col·legi podrà emprendre les accions pertinents per a salvaguardar els interessos de la resta de periodistes.

  D’aquesta manera, els periodistes correctament acreditats podran treballar amb garanties i exercir el dret a la informació dins d'aquest marc de restriccions durant la pandèmia. Cal recordar que les multes per trobar-se al carrer sense justificació aniran dels 300 als 6.000 euros.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.