• Renovació CCMA i CAC. Per fi, un acord! Però decebedor

  23 desembre, 2021

  Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya celebrem que, finalment, les forces polítiques hagin desencallat la renovació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), però estem decebuts perquè les coses es podien haver fet molt millor.

  Massa anys esperant que es complís la llei

  Confiem que aquests organismes -tan necessaris per al periodisme i per al panorama audiovisual català- puguin sortir de la provisionalitat en què estaven instal·lats des de fa massa temps, fruit de tenir càrrecs llargament caducats i vacants per suplir. Des del Col·legi de Periodistes, no ens hem cansat mai de dir que la renovació era urgent i necessària, fins i tot en seu parlamentària, especialment en un moment de profunda transformació del sector. La corporació pública de comunicació més important del país no podia continuar quedant-se al marge dels canvis i havia de tornar a ser un motor d’innovació i producció audiovisual. Feia massa temps que s’havia d’haver complert amb la llei i els mandats del propi Parlament.

  Mercadeig polític sense manies

  Lamentem que els partits hagin perdut una valuosa oportunitat per fer un procés de renovació obert i transparent. Novament, s’ha caigut en un mercadeig polític descarat d’intercanvi de cadires. S’ha acabat escollint, majoritàriament, càrrecs de confiança amb experiència política en ajuntaments, el Govern o el Parlament. Des del Col·legi de Periodistes, sempre hem defensat que calia fer un procés de selecció a partir de criteris exclusivament professionals per als màxims responsables dels mitjans públics. En el cas de la CCMA, aquest procés no es pot limitar als directors dels mitjans (TV3 i Catalunya Ràdio). Ha d’incloure forçosament els membres del consell de Govern, que és l’organisme on realment es prenen les decisions estratègiques. Res no impedia apostar per un procés obert i transparent on es presentessin candidats i defensessin públicament els seus projectes. Els partits haurien pogut escollir d'acord amb criteris objectius i els escollits haurien tingut una legitimitat afegida abans de sotmetre’s a l’examen d’idoneïtat del CAC. Insistim doncs que s’haurien d’haver valorat projectes de gestió concrets, com es fa en altres mitjans públics.

  Experiència i coneixements, imprescindibles

  Celebrem almenys que bona part dels noms que s’han fet públics tinguin una acreditada formació i experiència en el sector de la comunicació, tot i que costa d’entendre i sorprèn molt que no sigui així en tots els casos. Sense prejutjar la feina que puguin fer els nous consellers i conselleres de la CCMA i el CAC, esperem que s’atinguin a l’esperit i al text de les lleis. Han de posar per davant de tot la seva independència i la seva professionalitat, deixant al marge afinitats o dependències polítiques, per fer front als ingents reptes que tenen al davant.

  Documents relacionats

  1 Comentari

  1. xavier campreciós pino
   Plenament d'acord. S'agraeix el pronunciament.

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.