• Respecte i professionalitat

  6 octubre, 2017

  Catalunya està vivint uns moments políticament i socialment molt intensos. Els darrers dies, periodistes de diversos mitjans de comunicació han estat increpats, insultats i, fins i tot, agredits. Entre altres fets del tot inacceptables s’han boicotejat connexions en directe, s’han fet malbé vehicles d’una cadena de televisió, s’ha hagut d’escortar policialment un equip i  també s’ha escopit una periodista. Cal recordar igualment: la identificació policial de periodistes, les pressions perquè revelin les seves fonts, que s’hagin requisat càmeres o telèfons mòbils i les agressions per part d’agents de l’ordre a periodistes i fotògrafs, tot i anar ben identificats amb braçalets i armilles de premsa. Són només alguns dels fets que han passat els darrers dies. En tots els casos, són del tot inadmissibles. 

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya vol reiterar una vegada més el seu rebuig a qualsevol tipus de violència, física o verbal. En el cas de les forces de l’ordre, és especialment greu quan s’extralimiten en les seves funcions i hi ha comportaments que estan fora de la legalitat. És per això que hem fet arribar al Delegat del Govern espanyol a Catalunya la nostra repulsa a tot comportament violent o que persegueixi limitar la llibertat d’expressió.

  El Col·legi de Periodistes reitera, un cop més, que és intolerable qualsevol intent d’intimidar o coartar la llibertat de premsa. És un dret fonamental. Un dels pilars de qualsevol democràcia. També ho és el respecte a la pluralitat d’opinions. L’hem de saber preservar, especialment en moments tan convulsos com els actuals. La discrepància s’ha de canalitzar sempre amb respecte. També és important insistir perquè els professionals de la informació vetllin per ser extremadament rigorosos en moments tan delicats i respectin el Codi deontològic del qual ens hem dotat. Ens compromet a informar de manera acurada i precisa, a distingir clarament entre informacions i opinions, i evitar la difusió de conjectures o rumors. En definitiva, “acostar-se a la realitat amb la màxima fidelitat possible”, des del rigor i la professionalitat. Hem d’evitar tergiversacions o manipulacions de la realitat que només serveixen per afegir crispació en uns moments ja prou complexos.

  Ara, més que mai, respecte i professionalitat.

   

  Altres comunicats: 

  El Col·legi de Periodistes recorda que l'exercici lliure de tots els periodistes ha de quedar absolutament protegit abans, durant i després del Referèndum convocat pel Govern de Catalunya. Tal i com es va anunciar a través del comunicat del passat 29 de setembre: 'El Col·legi defensa el dret a la llibertat d'expressió i d'informació'. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.