• Una placa a la casa natal de Planes tanca l'any dedicat al periodista de Manresa

  30 gener, 2018

  El 31 de gener de 1907 naixia al carrer de la Canal de Manresa Josep Maria Planes. Coincidint amb el 111è aniversari del seu naixement, s'hi col·locarà una placa de record que tancarà el programa d'activitats dedicat al periodista. 

  Un grup de ciutadans davant la casa natal de Planes durant una visita guiada, l'agost de 2016
  Autor:
  A. V.
  Font:
  Arxiu

  El programa d'actes dedicat a Josep Maria Planes es va obrir oficialment el 2 de juny de 2016 amb el lliurament del IV premi de periodisme que porta el seu nom i es tancara el 31 de gener de 2018, a 2/4 de 8 del vespre, amb la colocació d'una placa al carrer de la Canal, de Manresa, on va néixer. Entre els dos esdeveniments s'han organtizat gairebé una trentena d'activitats per rescatar de l'oblit el periodista assassinat per un escamot de la FAI a la carretera de la Rabassada.  Cal destacar, especiament, la incorporació de Planes a la Galeria de Manresans Il·lustres, l'homenatge que li va retre el país al mirador de la Font Groga de la Rabassada, on hi ha un monòlit que el recorda, i la primera exposició restrospectiva sobre la seva trajectòria professional.

  En la placa hi consta que Josep Maria Planes i Martí (1907-1936) és un dels millors periodistes de Catalunya. Fou director de la revista Imatges i del setmanari humorístic El Be Negre i articulista prolífic en les publicacions de més prestigi de l’època com La Rambla, Mirador i La Publicitat. També va ser pioner i alhora víctima del periodisme d’investigació, a causa de les seves denúncies contra la FAI, fou assassinat a la carretera de la Rabassada l’agost del 1936. Només tenia 29 anys. Home de profundes conviccions republicanes i catalanistes, va deixar escrit: “Per damunt de tot, m’interessa la dignitat i la llibertat de Catalunya”.

  L'edifici on va néixer és de l’any 1899, i fou projectat per l'arquitecte Ignasi Oms i Ponsa. Està catalogat Bé de Protecció Urbanística pels seus valors artístics i patrimonials. Totes les activitats dedicades al Planes han estat organitzades per una comissió d'entitats, entre elles, la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.