• On va Algèria? Expectatives de canvi, continuïtat i repressió

  4 octubre, 2023

  Apunta't a l'esmorzar informatiu del pròxim 26 d'octubre amb l’algeriana Tin Hinane El Kadi amb qui conversarem sobre la situació sociopolítica i econòmica d’Algèria, amb especial incidència en la situació de llibertat d’informació. L'esmorzar se celebrarà a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes a les 10 hores i serà conduït en anglès. Aforament limitat, cal inscripció.

  Una jornada per conèixer de prop la situació política i econòmica d'Algèria
  Autor:
  Slon Pics
  Font:
  Freepik.com

  Les massives protestes de 2019 i 2020, conegudes amb el nom d'Hirak, van fer evident el divorci entre els estaments del poder i una majoria de la població algeriana que exigia canvis en el sistema de govern. Des de llavors, s’ha implantat la repressió del moviment i de figures de l’oposició i el periodisme, com el veterà periodista Ihsane el Kadi, condemnat a tres anys de presó i per a qui el Parlament Europeu ha demanat l’alliberament. 

  Per als observadors del país, Algèria segueix sota el control de l’estament militar i dels aparells de seguretat que, tot i les proclames d’una “nova Algèria” per part del president del país, Abdelmadjid Tebboune, mantenen velles estratègies de tancament de l’espai polític i repressió de les veus dissidents. A nivell econòmic, l’elevat preu del petroli i el gas permet a Algèria gaudir d’una situació immillorable no només per mantenir generoses polítiques socials sinó també per ser un actor cobejat en l’escena internacional. 

  Tot plegat, aboca el país a posposar mesures per diversificar l’economia i allarga la desconnexió entre els estaments del poder i les aspiracions de canvi de la població, com apunta la investigadora Laurence Thieux a l’Anuari IEMed de la Mediterrània 2023. 

  De tot això i més ens en parlarà Tin Hinane El Kadi en un esmorzar informatiu coorganitzat per l’IEMed i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. Hinane El Kadi és membre del consell assessor de l’Anuari IEMed de la Mediterrània, investigadora del programa Magreb i Pròxim Orient de la London School of Economics i filla del periodista Ihsane el Kadi. Aprofitant l'ocasió, es presentarà la nova edició de l’Anuari IEMed de la Mediterrània 2023 i se'n lliurarà exemplars als assistents.

  L’Anuari és la publicació insígnia de l’IEMed. En la present edició hi han col·laborat més de 65 experts internacionals que analitzen les conseqüències per a Europa i la Mediterrània de l’agressió militar russa a Ucraïna, la influència de la Xina a la Mediterrània, les migracions, les transicions digital i verda, i que signen articles per comprendre els fets i tendències més rellevants en els països mediterranis europeus, els Balcans, el Magreb i el Pròxim Orient, així com en sectors estratègics com la seguretat i l'economia. Inclou estadístiques, indicadors socioeconòmics, gràfics, cronologies i mapes. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.