• Visita a l'exposició fotogràfica de Joana Biarnés al Museu Morera

  7 març, 2016
  'El rostre, l'entorn i l'instant', és el títol d'aquesta exposició de la que fou la primera fotoperiodista de Catalunya i l'obra de la qual van visitar col·legiats del Col·legi de Periodistes de Lleida.
  Un grup de col·legiats i col·legiades va visitar dissabte passat l’exposició de fotografies que acull el Museu Morera de Lleida sobre la fotoperiodista Joan Biarnés. ‘Joana Biarnés. El rostre, l’instant i el lloc’, és el títol de l’exposicó que recull una selecció de fotografies que representen un elenc molt variat de rostres, anònims i públics, capturats en llocs i instants sorgits de l’ull sempre atent i honest de Joana Biarnés al llarg dels anys seixanta i setanta del segle.

  Joana Biarnés (Terrassa, 1935) fou la primera fotoperiodista de Catalunya i Espanya gràcies al seu pare que treballava com a fotoperiodista a El Mundo Deportivo. El progenitor un dia li va demanar que li cobrís un esdeveniment i així va començar la seva carrera com a fotoperiodista.

  La fotografia de Joana Biarnés s’ha ocupat sempre de coses reals i n’ha estat l’enfocament intimista el que l’ha distingida de la resta de fotoreporters de l’època. La realitat documentada per aquesta fotògrafa es troba i es mostra en el seu rostre més intuïtiu, en el seu instant decisiu i en el lloc més marcat de significació.

  Cantants, actrius, actors, vida quotidiana, artistes,... l’exposició repassa els seus treballs fotogràfics. Roger Moore, Marisol, Pilar Miró, Dalí, Carmen Sevilla, la família real, els Beatles,... són alguns dels protagonistes d’aquesta exposició. La Joana va saber estar en el lloc i el moment adequat per captar el rostre, l’instant i el lloc d’aquests i altres personatges.

  La major part de les fotografies que es recullen en aquesta mostra van ser publicades en el setmanari ¿Por Qué?, les revistes Ondas i Semana i els diaris Pueblo i ABC. La resta és inèdita i pertany a l’arxiu personal de Joana Biarnés, el corpus fotogràfic del qual, malgrat que ella és una de les pioneres del fotoperiodisme professional a Espanya, fins ara estava pendent de ser estudiat en profunditat. En aquest sentit, el treball que actualment mostra el Museu d’Art Jaume Morera ha estat fruit d’una laboriosa investigació doctoral, centrada en la seva producció fotogràfica per al diari Pueblo, i en la revisió historiogràfica de la seva figura que des de 2009 es desenvolupa a la Universidad Complutense de Madrid.

  L’exposició es pot visitar al Museu Morera de Lleida fins al 20 de març.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.