Premis Mosques de la Informació


  • Les Mosques de la Informació s’entreguen des de 1988 a la Demarcació de Girona i són els primers guardons instituïts pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. Tot i que en les primeres edicions el guardó era sempre una peça de bronze dissenyada per l’escultor Joan Abras, a partir del 1998 es va decidir que cada any s’encarregaria a un artista diferent que fes la seva interpretació de les Mosques.

    La Mosca Grossa premia les persones o entitats que faciliten la tasca dels periodistes, mentre que la Mosca Borda s’entrega a qui l’obstaculitza. La Mosca del Col·legi distingeix trajectòries professionals, i la Mosca de Sant Narcís es lliura a una persona o entitat que  hagi difós la realitat de les comarques gironines més enllà de les seves fronteres.

    Originàriament, es van crear cinc categories: Mosca de Sant Narcís (a una persona o entitat que  destaqués pel seu compromís en la defensa de drets, béns o interessos col·lectius), Mosca Mediterrània (a la persona o entitat que  hagués difós la realitat de les comarques gironines més enllà de les seves fronteres), Mosca Grossa (a les persones o entitats que faciliten la tasca dels periodistes), Mosca Borda (a aquells que oposen resistència a donar informació), i Mosca Verinosa (a la persona o entitat més susceptible en relació amb les informacions publicades sobre ella). L’any 1990 s’hi va afegir la Mosca del Col·legi, que distingeix trajectòries professionals; mentre que el 1995 la Mosca Mediterrània es va integrar dins la de Sant Narcís i la Mosca Verinosa dins la Borda.