• El periodista sibarita

  22 setembre, 2022

  Un prolífic professional que va destacar per la seva gran curiositat i varietat de temes que tractava a la seva obra, que es compon d’uns vint-i-cinc mil articles, una quinzena de novel·les i una vintena de llibres. Laura Saula ens apropa una mica més a la història de Néstor Luján, el periodista sibarita.

  El periodista Néstor Luján en una imatge d’arxiu.

  Nascut a Mataró i mudat amb la seva família a Barcelona, Luján inicia el batxillerat als Maristes. Temps més tard, va participar en tertúlies amb altres estudiants durant uns anys. Amb catorze anys veu l'arribada de la Guerra Civil, un fet que no li impedeix continuar formant-se en història o literatura. Un cop acabada la guerra, Luján es matricula a la Universitat de Barcelona en filosofia i lletres.

  Amb els anys, s'incorpora al setmanari Destino, on escriu cròniques de toros. Va iniciar la seva columna, i va acabar escrivint sobre gastronomia. Un tema que sap que ningú li censurarà. També va ser director de Destino i anys més tard li obren diversos expedients, la dimissió del seu càrrec, el pagament d'una multa i passar vuit mesos a presó. Se'l declarava un "liberal a la francesa". Un cop torna a la direcció l'any 1974, aviat dimiteix per desacords amb la nova propietat.

  Paral·lelament, durant els anys vuitanta comença a publicar en català i inicia una etapa molt productiva com a novel·lista i aconsegueix el Sant Jordi amb Els fantasmes del Trianon, l'any 1995. De fet, són molts els guardons que obté al llarg de la seva vida, com el Premi Nacional de gastronomia el 1974 i la Creu de Sant Jordi el 1985.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.