• Els espais d’opinió, lluny de la paritat

  Aina Palomer
  -
  21 gener, 2020

  Arribar a la paritat als mitjans de comunicació portarà la diversitat de veus i de visions del món en l'opinió pública. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Aina Palomer destaca les conclusions de l'últim informe presentat pel col·lectiu #OnSónLesDones. 

  El passat 16 de gener, el col·lectiu #OnSónLesDones va presentar una queixa formal al Síndic de Greuges denunciant la falta de representació de les dones i la vulneració de la llei d’igualtat per part dels diversos mitjans de comunicació catalans. Per sustentar la queixa, el col·lectiu ha redactat un informe anomenat #ReRecomptem, on han recomptat un total de 10.778 opinions en expressades en quatre diaris en paper i cinc en digital, vuit tertúlies radiofòniques i cinc tertúlies televisives.

  Una de les dades més preocupants és que les dones han participat en només un 29% de les 10.788 opinions expressades durant els tres mesos del recompte. Llegint l'informe, es pot afirmar que hi ha una clara infrarepresentació de les dones en els espais d’opinió, sobretot en els mitjans en paper i digitals.

  L’informe #ReRecomptem també dedica un apartat a comparar les dades obtingudes en el recompte que #OnSónLesDones va realitzar l’any 2016. Els resultats mostren com la majoria de les plataformes, menys en el cas de la premsa digital, ha augmentat la presència de dones opinadores en tres anys. 

  Pel que fa als mitjans públics, aquests solen acostar-se més a la paritat. Aquest fet està relacionat amb la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes, que diu que s’ha de “garantir la presència paritària (…) amb una atenció especial als espais de coneixement de generació d’opinió”, per així “reparar el dèficit de reconeixement que pateixen les dones".

  Per últim, l'informe d'aquest any ha recomptat també quantes dones en condició de la seva raça apareixen opinant en els mitjans. Els resultats mostren que “la supremacia blanca domina els espais de comunicació, fent que certes persones quedin doblement silenciades”. 

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.