• Quan la ficció supera el periodisme

  Irene Riart
  -
  20 febrer, 2019

  L’escàndol de Claas Relotius a Der Spiegel és el darrer cas d’un periodista que enganya tothom i s’inventa les històries. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Irene Riart ens descobreix alguns casos semblants que s'han vist en la premsa. 

  Juan Moreno, el periodista freelance que ha destapat el 'cas Relotius', en una vídeo publicat per Der Spiegel

  La premsa alemanya ha implosionat després de descobrir que una de les seves joves promeses del periodisme era, en realitat, un estafador. Claas Relotius era un reconegut periodista del setmanari Der Spiegel, amb el que havia guanyat el guardó a periodista de l’any de la CNN i, fins a quatre vegades, el premi més important del periodisme alemany. Tota aquesta reputació va rebentar, però, quan el mateix diari va publicar un extens reportatge explicant el frau del periodista, que havia escrit fins a 60 articles pel mitjà.

  La mentida es va descobrir quan Juan Moreno, freelance espanyol criat a Alemanya i col·laborador de Der Spiegel, va ser enviat a cobrir amb Relotius la caravana de migrants a la frontera sud dels EUA. Moreno ja sospitava del seu company però, després d’algunes incongruències en l’esborrany de l’article conjunt, va posar-se en contacte amb la redacció de Der Spiegel. Inicialment, els responsables de la redacció no es van creure les acusacions i Moreno fins i tot va patir per si aquelles acusacions afectarien la seva carrera (va arribar a perdre vuit quilos fruit dels nervis), però després de diverses investigacions, la història de Claas Relotius es va anar desmuntant ja que persones que apareixien en els seus articles afirmaven no haver-lo vist mai i nombroses dades es contradeien.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.