• Per què els documentals catalans marxen a Madrid?

  Òscar Moreno
  -
  23 novembre, 2020

  Televisió de Catalunya havia estat fa uns anys un motor financer molt important per a la producció de documentals que sovint eren d'abast internacional. Des de fa una dècada, en canvi, la inversió ha anat decaient de forma dràstica. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Òscar Moreno explica la situació que pateix actualment el sector documental a Catalunya.

  Televisió de Catalunya ha deixat de ser el motor econòmic dels documentals a Catalunya | Foto: TVC

  A principis de novembre es va filtrar una conversa telefònica, enregistrada per la Guàrdia Civil en el marc de l’operació Volhof, entre David Madí, antic home fort de Convergència, i el periodista Tatxo Benet, soci de Mediapro. Durant la conversa Benet demana a Madí que l’ajudi a desencallar la compra de drets d’antena i a prioritzar l’emissió a TV3, abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, d’una sèrie documental de vuit capítols sobre el Procés per valor de 800.000€. 

  Davant d’això, la Junta de PRO-DOCS (Associació de Productors Documentals), va reaccionar amb un comunicat on posa de manifest el greuge comparatiu amb la resta de productores independents catalanes i denuncia la davallada d’inversió que pateix el sector documental per part de Televisió de Catalunya (TV3) des de fa aproximadament una dècada. Paralel·lament han aparegut plataformes de continguts en streaming com Netflix, HBO, Amazon Prime o Filmin que han provocat que el gènere documental hagi anat a l’alça, despertant un gran interès en els espectadors.

  És a conseqüència d’aquesta manca d'inversió que els documentals de casa nostra produïts per TV3 són, a grans trets, de menor qualitat, fets amb menys mitjans i sobre continguts molt locals. Això dificulta molt les possibilitats de ser emesos a l'estranger i a la resta de televisions de l’estat, el que suposa que les productores no poden treure més rendiment econòmic d’aquest producte.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.