• Set bales per al periodisme d’investigació

  Francisco J. Rodríguez Baena
  -
  30 agost, 2021

  Es compleixen vuitanta-cinc anys de l’assassinat de Josep Maria Planes a mans d’una patrulla anarquista. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Francisco J. Rodríguez recorda la història d'un dels pioners del periodisme d'investigació a Catalunya. 

  Josep Maria Planes va publicar una trentena d'articles sobre l’entramat anarquista i la seva relació amb grups criminals de Barcelona, entre el 4 d’abril i el 27 de maig del 1934. Unes informacions que li acabarien costant la vida: el 24 d’agost del 1936, amb vint-i-nou anys, i un mes després del cop d’estat militar que va desembocar en la guerra civil. Una patrulla d’incontrolats anarquistes el va  assassinar de set trets al cap a la carretera de l’Arrabassada.

  “Planes, l’abril de 1934, a vint-i-set anys, era un dels periodistes amb més present i futur del panorama català”, ha definit en més d’una ocasió Jordi Finestres, expert en la vida i obra del malaurat periodista manresà. Finestres argumenta que Planes volia “mostrar la realitat tal com és a un públic al qual no es pot enganyar”. En record del periodista manresà, des de fa uns anys la demarcació de la Catalunya Central i la Fundació Independència i Progrés entreguen el Premi Josep Maria Planes d’Investigació Periodística

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.