• Beatriz Gómez: «les dones, hem de fer un exercici constant de reflexió de què diem, perquè el discurs actual el portem incorporat»

  9 setembre, 2022

  La seu de la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC ha acollit este dimecres,  dintre del cicle Periodisme Sud, l’entrevista a la periodista especialitzada en el paper de la dona i del col·lectiu LGTBI+ en els mitjans de comunicació, Beatriz Gómez, conduïda pel col·legiat ebrenc David Benito. Una de les dades que va sobtar al públic assistent va ser la comparativa que tan sols el 7% de dones ocupa un alt càrrec dintre de la policia igual que passa en el sector periodístic.

  Xerrada amb la periodista Beatriz Gómez sobre la representació del col.lectiu LGTBI+ i les dones als mitjans de comunicació
  Autor:
  Rosa Garcia
  Font:
  CPC Terres de l'Ebre

  La periodista va recordar que les dones, per ser dones, sempre han de fer més i millor i, tot i això, se'n troben poques en llocs de la màxima responsabilitat, al voltant del 7 % com en el cas de la policia, va apuntar. Gómez va marcar un camí per anar canviant les coses «ens ho hem de creure nosaltres (les dones)» referint-se al fet que moltes vegades són les mateixes dones les que es qüestionen que siguen capaces de fer depèn quines coses.

  La periodista també va plantejar la disjuntiva: què és primer, els estereotips als mitjans i la gent els assumeix, o els estereotips a la societat i els mitjans els reprodueixen? Gómez va valorar que «els estereotips existeixen i els mitjans els cultivem».

  Per revertir esta situació Gómez va apuntar com a molt importants la ficció i els mitjans de comunicació: «la ficció té un poder extraordinari per a canviar la societat», va afirmar. Ara bé, perquè l’audiència s’enamore d’un personatge i, per tant, l’accepte «és necessari que hi haja personatges, per exemple del col·lectiu LGTBi, amb un fil narratiu no sols que han d’aparèixer a les sèries o pel·lícules sinó que ha d’haver-hi una història al darrera perquè el públic simpatitze». I quant a les dones, «que surten, no ens assegura que ens representen, és a dir, no sols han d’aparèixer sinó que han de sortir tots els models de dones, no sols les primes i guapes».

  Beatriz Gómez va valorar que hi ha i hi haurà canvis, però molt lentament «hi ha molt marge de maniobra, però moltes pedres pel camí» i va apel·lar directament a les dones «hem de fer una mena d’exorcisme, un exercici constant de reflexió de què diem, perquè el discurs actual el portem incorporat», un discurs excloent de les dones i dels diferents col·lectius.

  Beatriz Gómez és Doctora en Comunicació i Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha centrat la seua trajectòria investigadora fonamentalment en la teoria de l'audiovisual, en narrativa audiovisual, ficció televisiva, recepció televisiva i transmedialitat i més recentment en el paper de la dona i del col·lectiu LGTBI+. Actualment, treballa de professora convidada a la Universitat de Lleida.

  La pròxima entrevista prevista dintre del cicle Periodisme Sud organitzat per la Demarcació del CPC és el 28 de setembre a la veterana periodista Rosa M. Calaf. Serà a les 19 hores a la seu col·legial, carrer Berenguer IV, 26 de Tortosa, amb entrada lliure i fins a omplir l’aforament.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.