• Es presenta el treball guanyador de la I Beca Montserrat Minobis

  24 gener, 2023

  L'ajut, convocat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, amb el suport de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Figueres i l'Institut Català de les Dones, té una dotació de 5.000 euros

  Jordi Grau, Marta Casacuberta, Agnès Lladó, Núria Vilà, Marta Corcoy i Francesc Cruanyes.
  Jordi Grau, Marta Casacuberta, Agnès Lladó, Núria Vilà, Marta Corcoy i Francesc Cruanyes.
  23 gener, 2023
  Autor:
  Joan Trayter

  L'Ajuntament de Figueres, l'Associació de Dones periodistes de Catalunya (ADPC), el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Institut Català de les Dones han donat el tret de sortida a la segona edició de la Beca d'investigació Montserrat Minobis, amb l'objectiu de promoure i difondre un treball de recerca sobre programes i productes de contingut feminista emesos en qualsevol format audiovisual per a millorar-ne el coneixement i fer-ne divulgació. En l'acte també s'ha presentat el treball guanyador de la primera edició de la Beca: Jo sí que et crec, de la periodista Núria Vilà

   Núria Vilà Coma, de 30 anys, la guanyadora de la I Beca d'Investigació en Comunicació Audiovisual Montserrat Minobis convocada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, amb el suport de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Figueres i l'Institut Català de les Dones, rebrà una dotació econòmica de 5.000 euros.

  El jurat ha valorat el seu treball, Jo sí que et crec, per ser «una proposta de recerca al voltant d'una problemàtica que malauradament continua essent massa actual i com a eina que ha de permetre avançar pel camí de la transformació de protocols i actituds, tant des de l'administració com de la societat i els mitjans de comunicació». Aquest treball es complementa amb el documental del mateix nom codirigit per Núria Vilà i Norma Nebot i produït per l'Associació de Periodisme Fora de Quadre.

  Una llarga i diversa trajectòria

  Núria Vilà és una periodista i documentalista independent establerta a Barcelona. La seva tasca se centra principalment en temes relacionats amb els conflictes, les desigualtats i els drets humans.
  Poc després d'acabar els estudis universitaris de Periodisme, va començar a treballar l'any 2015 com a corresponsal freelance. Des de llavors ha informat des de llocs com l'Afganistan, el Líban, Turquia, Jordània, Palestina-Israel, Kurdistan, Bulgària, Grècia, el Marroc i la frontera turco-siriana. Ha cobert l'auge de l'ISIS i els seus orígens, les conseqüències de l'intent de cop d’Estat el 2016 a Turquia, la violència continuada als territoris de Cisjordània o la propagació de la pandèmia de la Covid-19 des d'Espanya.

  Ha treballat com a videoperiodista per a mitjans com Al Jazeera, China Plus News, Euronews, TRT World, Voice of America (VOA) o l'agència de notícies Ruptly. També ha col·laborat amb TV3, El País, La Vanguardia, El Confidencial, Zenger News, Betevé, ABC, diari ARA, GARA, CTXT, El Salto Diario, El Punt Avui, Mediterráneo Sur (M'Sur), Crític, La Directa, Revista Luzes, Revista Infobae i Revista Brecha.

  Actualment, compagina la realització de reportatges per a mitjans nacionals i internacionals, el desenvolupament dels seus propis projectes de cinema documental i la feina de redactora a la secció d’Internacional de TV3. Núria Vilà Coma se centra principalment en la direcció, la producció i el guió, però també treballa la cinematografia i l'edició.

  Montserrat Minobis

  Montserrat Minobis (Figueres, 1942 - Barcelona, 2019) va destacar per la seva trajectòria periodística i política, portant els valors feministes en les seves disciplines. Va formar part de la Comissió organitzadora de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, va ser membre fundadora de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i en va ser presidenta durant 10 anys. També va ser degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya i directora de Catalunya Ràdio. En els seus últims anys de vida va coordinar la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género.

  En la vessant política va militar, als anys 70 del segle XX, a Unió Democràtica de Catalunya, a Nacionalistes d’Esquerra i, l’any 1995, va formar part de la candidatura d'Iniciativa per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona.

  Tal i com va destacar en l'acte el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Jordi Grau, "darrere de la persona lluitadora, compromesa, catalanista, feminista i antifranquista que era la Montserrat Minobis, hi havia una molt bona periodista: guionista, redactora i locutora"
   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.