• Jordi Marsal presenta “Castor: la bombolla sísmica”

    18 maig, 2014
    El passat 15 de maig va tenir lloc, a la biblioteca Marcel•lí Domingo de Tortosa, organitzada per la nova Junta del Col•legi de Periodistes a les Terres de l’Ebre, la presentació per part de Jordi Marsal del seu llibre titulat “Castor: la bombolla sísmica
    Jordi Marsal, signant el seu llibre
    Jordi Marsal, signant el seu llibre

    Aquest és el primer d’un seguit d’actes d’interès general i d’actualitat que, amb periodicitat trimestral, té previst organitzar el Col·legi a la demarcació. Va presentar l’acte el vicepresident de la Junta , Joan Josep Carot .

    El periodista Jordi Marsal, nascut a El Perelló, ha treballat en diversos mitjans del territori i actualment ocupa la delegació de Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre de l’Agència Catalana de Notícies. Membre del Grup Ramon Barnils, i per suggeriment d’aquest col·lectiu de periodistes, Jordi Marsal va treballar, durant pocs però intensos mesos, en la investigació de tot l’entramat polític i econòmic que va ser capaç de gestar l’anomenat projecte Castor.

    El resultat, en forma de llibre, posa sobre la taula, de forma entenedora i àgil, tots els tripijocs de tota mena que van desembocar en la construcció d’un magatzem de gas davant les costes d’Alcanar i Vinaròs, que mai va comptar però amb un seriós estudi geològic de risc de sismes, i que va acabar provocant centenars de moviments terrestres entre finals de setembre i principis d’octubre de l’any passat després de la injecció massiva de gas. Aquests terratrèmols van provocar la seva posterior aturada preventiva.

    El projecte, que fins i tot ha comptat amb finançament europeu, ha estat possible gràcies a governs espanyols de tant del PSOE com del PP, amb Florentino Pérez al capdavant mitjançant la seva empresa ACS, a més d’un centenar d’empreses subcontratades i un gran nombre d’entitat financeres compromeses . I sempre, bandejant la Generalitat de Catalunya i el territori català, fins al punt de fer córrer fronteres marítimes a cop de BOE.

    Les últimes notícies sobre el cas, d’aquest mateix mes de maig, han evidenciat l’existència d’un estudi de l’Institut Geogràfic Nacional espanyol elaborat fa mesos, que no havia sortit a la llum, i que manifesta que l'origen de sèrie sísmica detectada davant les costes de l’Ebre té relació directa amb la injecció de gas del projecte Castor. L’informe dóna així la raó a tot el moviment científic i popular que durant anys es va manifestar en contra. Ara, aquesta lluita es veurà abocada a demanar que s’aturi definitivament el projecte i que el seu desmantellament es faci sense cost públic i no, com el contracte entre l’estat espanyol i l’empresa Escal-UGS preveu, amb un important blindatge econòmic.

    El llibre de Jordi Marsal ha estat editat per Saldonar, i forma part de la col·lecció Periodistes , en la qual membres del Grup Ramon Barnils publiquen treballs de periodisme d'investigació. L’acte de presentació va estar amenitzat primer per una performance protagonitzada per l’artista visual Jaume Vidal.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.