• Jorge Wagensberg: "A l'escola només s'haurien d'ensenyar quatre coses: tres llengües i el sentit crític"

  30 abril, 2015
  El físic, escriptor, museòleg i professor universitari va repassar la seva trajectòria de la mà de la periodista Rosa Maria Cornet, ahir al vespre, dins el cicle Pessics de Vida. Jorge Wagensberg va parlar del seu últim llibre "Alguns anys després".
  La periodista Rosa Maria Cornet i Jorge Wagensberg (Foto: Xavier Serrano)
  La periodista Rosa Maria Cornet i Jorge Wagensberg (Foto: Xavier Serrano)

  Wagensberg ha publicat molts treballs d'investigació científica, però ahir va ser a Manresa per compartir el seu treball més personal, el viatge que ha fet a la seva infantesa i als seus orígens, i que ha plasmat en el llibre de memòries "Alguns anys després". Wagensberg va parlar del professor que va tenir al Liceu Francès Pere Ribera, del qual va aprendre a fer aforismes, frases que concentren una idea sencera. Va descobrir que el seu esperit crític i el sentit de l'humor li venen de la seva mare i va compartir records d'escola.

  Format a l'Escola Suïssa al Liceu Francès, "em vaig adonar que la meva escola era en colors i, la resta, en blanc i negre. Jo tenia un grau de felicitat superior als altres". No duïa uniforme, no rebia educació catòlica i sortia molt sovint fora del centre. Opina que ensenyar creences en edat massa precoç hauria de ser delicte perquè "una creença no admet la crítica".

  A l'escola pública actual a Catalunya, tot i que reconèixer que ha millorat, encara li falta una assignatura de conversa. "Els nens han de poder fer una pregunta al món i esperar que el món els respongui", i va sentenciar que "a l'escola només s'haurien d'ensenyar quatre coses: tres idiomes i el sentit crític". I va reblar el clau afegint que "no conec cap fanàtic que parli més de tres llengües" i que "té més remei un ciutadà que no llegeix cap llibre que només el que en llegeix un".

  Wagensberg ha projectat museus arreu del món i fins a l'any passat havia estat director del CosmoCaixa. En aquests moments treballa en el projecte d'obrir un Hermitage a Barcelona que no serà cap franquícia, sinó una fusió entre la ciència i l'art.

  La periodista de TV3 Rosa Maria Cornet va ser l'encarregada de conduir la conversa amb Wagensberg davant de mig centenar de persones. No fan faltar durant la vetllada aforismes i reflexions com: "Quan un individu no pot donar sortida a la seva creativa és quan s'alimenta la seva infelicitat"; "Ser mediocre és una decisió personal. Vol dir no vull invertir temps ni esforços en conèixer els meus talents"; "El planeta té dos tipus d'habitants: els que van a favor dels projectes i els que van a favor d'ells"; "L'ésser humà és íntimament intel·ligent i col·lectivament imbècil".

  El cicle Pessics de Vida és organitzat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i el Centre Cultural El Casino.


  • Foto: Xavier Serrano
   Foto: Xavier Serrano
  • Foto: Xavier Serrano
   Foto: Xavier Serrano

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.