• La demarcació de les Terres de l'Ebre estrena nova seu amb el lliurament dels Premis Micro 2015

  19 febrer, 2017

  Divendres al vespre, la demarcació  va inaugurar la seva nova seu social amb la realització de l’acte de lliurament dels Premi Micro Obert i Micro Tancat 2015, que van ser atorgats a premsa de Bombers de la Generalitat i a  l’empresa Ercros, respectivament. En una segona part de l’ acte es va fer la presentació del reportatge novel·lat “Hombres de Hierro”, últim Premi de Periodisme Literari. 

  Autor:
  Joan Revillas

  La presidenta de la demarcació, Sílvia Tejedor, va presentar l’acte i va recordar les dues anteriors seus en les quals el Col·legi de Periodistes ha tingut les seves oficines a Terres de l’ Ebre agraint la col•laboració rebuda fins aleshores, i explicant que el lliurament dels guardons Micro del 2016 tindrà lloc a final d’aquest mateix any per a compensar, d’aquesta manera, el retard sofert en el lliurament dels del 2015.

  Va recollir el Micro Tancat 2015, Teresa Conesa, secretària general d’ Ercros, que va aprofitar l’ocasió  per a fer la seva pròpia crítica cap a la professió. Va explicar com van decidir acceptar la distinció, superant així el primer “ja s’ho faran”, per tal de millorar la relació amb els professionals. Va explicar també que no és fàcil fer comunicació en el cas d’una empresa com Ercros i, referint-se als mitjans de comunicació, va dir que, a nivell personal, tenia la impressió que l’empresa és sempre en el bàndol dels dolents, preguntant-se si de debò tenen interès en conèixer tots els punts de vista, o si el que passa és que allò que se’ls diu no és el que volen sentir. Teresa Conesa va recordar que l’empresa ha estat lliurant una nota de premsa a la setmana al llarg del l’any i que el telèfon de contacte està sempre disponible. Va concloure, però, que el Micro Tancat rebut els ha fet reflexionar per tal d’intentar canviar la seva estratègia de comunicació.

  Pel que fa al Micro Obert 2015, va ser Núria Iglesias, cap de premsa de Bombers de la Generalitat, qui el va recollir, agraint el guardó en nom del departament de Bombers i del departament d’Interior de la Generalitat, i fent referència també a la dificultat de seva feina quan en ocasions, va dir, has de comunicar sigui com sigui encara que només sigui per dir que el foc encara no està controlat i que s’hi està treballant. Va compatir el premi amb tos els companys de gabinet i va agrair la feina dels periodistes sense els quals, va reconèixer, tampoc es podria controlar l’ emergència.

  La curiosa història dels col•leccionistes de bombes
  En la presentació del relat “Hombres de Hierro”, de la col•legiada Marina Pallás, que va ocupar la segona part de l’acte de divendres, es va comptar també amb la presència del periodista i escriptor Toni Orensaz, que va fer la introducció al reportatge novel•lat de la jove autora, i va regalar a l’auditori la fòrmula per al bon periodista: saber preguntar, escriure bé i mantenir la tensió. El periodista va dir que aquests ingredients es troben en el relat “Hombres de Hierro”, que tracta dels col•leccionistes de bombes i material bèlic de la guerra civil a la comarca de la Terra Alta. En un moment en què s’ha desequilibrat el sistema informatiu –va dir Orensanz- i en què tot són notes de premsa, el bon periodisme que explica històries acabarà trobant el seu lloc.

  Marina Pallás, autora del reportatge novel•lat "Hombres de Hierro",  inclòs al volum  “Ritmos para el paraíso y otros relatos de periodismo literario”, va explicar com aquest treball, que ha merescut l’ultim Premi de Periodisme Literari organitzat per la Universitat Autònoma de Bellaterra i Editorial Base, parteix del seguiment  del seu treball de grau sobre la batalla de l’Ebre, que va desembocar finalment en un relat que dóna a conèixer la curiosa història d’ els col•leccionistes de material bèl·lic de la Terra Alta. Uns homes que primer recullen el metall de guerra per a vendre’l com a simple deixalla o per a reutilitzar-lo generalment en la vida domèstica però que, després, ja es consolida en un vertader col•leccionisme de gran interès humà i històric.

  Un any més, l’acte de lliurament del Premis Micro ha posat sobre la taula el debat sobre l’actual estat de salut de la professió i la seva relació amb les fonts i amb la societat.

  La nova seu del Col·legi de Periodistes a la demarcació Terres de l' Ebre està ubicada en un edifici modernista de Tortosa conegut com a Casa Bau, compartint veïnatge de pis amb la seu de la demarcació de l' Ebre del Col·legi d' Arquitectes.

  Premis:
  Premis Micro Obert i Micro Tancat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.