• La Junta de Girona demana que es canviïn les bases de dos concursos d'Instagram que perjudiquen els drets dels fotògrafs

  13 juny, 2016
  Alguns concursos de fotografia amaguen en les seves bases la cessió dels drets de totes les fotos presentades, de manera que els organitzadors aconsegueixen un banc d'imatges a preus irrisoris

  Arran de la proposta feta per la Junta de Girona i de l’ article publicat pel fotògraf Tino Soriano a Report.cat, el Col·legi de Periodistes de Catalunya va fer un comunicat públic qualificant d’inacceptable el concurs de fotografia “Imatges de Catalunya” convocat per l’ Agència Catalana de Turisme, i es va fer arribar una carta al director de l’ACT sol·licitant-li que es declarés nul el concurs o que se’n modifiquessin les bases. Gràcies a aquestes accions, l’ACT va rectificar i va modificar el punt 9 de les bases (el que feia referència a la propietat intel·lectual i industrial de les imatges presentades).

  El mateix director general de l'ACT, Xavier Espasa, va enviar una carta al Col·legi informant que la redacció del polèmic punt 9 havia "estat un error" i que s'havia procedit a esmenar-lo. També assenyalava que, amb data 13 de juny, el Diari Oficial de la Generalitat va publicar la resolució de rectificació d'aquesta clàusula, posant-hi límits.

  Espasa afirmava que "no ha estat intenció de l'Agència Catalana de Turisme apropiar-se dels drets de totes les fotos" que es presentin al concurs, i per això han procedit a realitzar "la justa correcció".

  En la mateixa línia, la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha demanat que es rectifiquin les bases de dos concurs de fotografia donat que encobreixen una compra d'imatges a preu ínfim.

  Fa pocs dies, i després de rebre una queixa d'un col·legiat, la Junta ha enviat una carta a l' Ajuntament d'Hostalric demanant que es canviïn les bases del Concurs Fotogràfic 2016, que estableixen que totes les imatges presentades passaran a formar part del fons fotogràfic de l'Ajuntament, que podrà utilitzar-les per a activitats sense afany de lucre només citant el nom de l'autor.

  Abans de l'estiu també es va demanar als organitzadors del concurs d’Instagram “ Els camins del teu viatge” que rectifiquessin amb urgència el punt de les bases que indica que “totes les imatges presentades” podran ser utilitzades per l’ Ajuntament de Girona “per a futures campanyes de promoció de la ciutat”, donat que encobreix una compra d’imatges a preu ínfim

  En els dos casos, el fet d’establir a les bases que totes les fotografies presentades es poden utilitzar lliurement és una manera d’evitar el sistema legal de remuneració i suposa un abús envers el col·lectiu de fotògrafs i una perversió de la Llei de Propietat Intel·lectual, ja que encobreix una compra d'imatges a preu quasi regalat (450 euros en premis en el cas d'Hostalric i 50 euros en llibres el cas de Girona).

  Per això, la Junta de Girona ha demanat als organitzadors que modifiquin "amb urgència" les bases, i ha recordat als organitzdors que a les comarques gironines hi ha excel·lents fotògrafs als quals poden encomanar imatges de la ciutat a canvi d'una remuneració pactada i justa.

  Malauradament, no és gens estrany que molts
  concursos de fotografia amaguin a les seves bases la cessió dels drets de totes les fotos presentades, un fet que, si bé és legal, perjudica clarament els drets dels fotògrafs, ja que els organitzadors aconsegueixen bancs d'imatges a preus irrisoris. Així, us demanem que si trobeu concursos que incloguin aquestes clàusules abusives, ens ho feu saber.  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.