• La pandèmia no pot ser una excusa per limitar la Llibertat de Premsa

  3 maig, 2021

  El planeta està sacsejat des de fa més d’un any per la pandèmia del Covid-19. Des del primer dia, periodistes, informadors gràfics, fotoperiodistes i la resta de professionals que treballen en l’àmbit de la comunicació han estat al peu del canó per informar puntualment de l’evolució d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social. Ha quedat demostrat, una vegada més, que els periodistes són professionals essencials. El periodisme és imprescindible en democràcia, encara més en moments de crisi com l’actual. Amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, denunciem que s’hagi aprofitat la pandèmia per agreujar i intentar normalitzar pràctiques antidemocràtiques. Algunes, ja es venien produint, com hem denunciat nombroses vegades, però s’han accentuat fins a límits extremadament preocupants perquè retallen la llibertat de premsa i, per tant, el dret a la informació de la ciutadania.

   
  Font:
  @elcorreogallego

  COMUNICAT:

  És per això que denunciem que:

  La pandèmia no pot ser una excusa per modificar i limitar les rodes de premsa. S’han de poder fer presencials quan es compleixin tots els requeriments sanitaris. Exigim que no es normalitzin les rodes de premsa virtuals perquè és molt complicat poder fer preguntes i sobretot repreguntes, una de les claus de la feina dels periodistes. Sense presencialitat els contactes informals i “off the record” que permeten contextualitzar i complementar les informacions són encara més complicats.

  La pandèmia no pot ser una excusa per no concedir entrevistes. La feina dels periodistes es veu molt limitada sense la possibilitat d’interpel·lar directament els responsables polítics, econòmics o socials. Aquests han de donar explicacions i retre comptes davant de la ciutadania.

  La pandèmia no pot ser una excusa per discriminar. Els periodistes han de poder exercir la seva feina, siguin del mitjà que siguin. Sense vetos. Són inadmissibles les filtracions interessades per part de les administracions en temes d’interès públic general. S’han d’obrir les portes a tots els mitjans, sense impedir l’accés ni a hospitals, escoles o camps de futbol... com malauradament ha passat.

  La pandèmia no pot ser una excusa per impedir l’accés als periodistes gràfics. Limitar o, directament, vetar la premsa gràfica és un atemptat flagrant a la llibertat de premsa, és censura. Els ciutadans tenen dret a veure què està passant sense el filtre de l’autoritat de torn. Poder mostrar el què passa és un acte de responsabilitat perquè la ciutadania estigui informada. També és un llegat documental de cara al futur. És imprescindible documentar gràficament aquest moment històric. Els professionals ja tenen eines com el Codi deontològic per fer-ho de manera responsable i respectuosa.

  La pandèmia no pot ser una excusa per ajornar canvis imprescindibles en els mitjans públics. Per a una bona salut democràtica, s’ha de garantir la seva supervivència i la seva independència. Reclamem la desgovernamentalització i denunciem el mercadeig en el repartiment de càrrecs. Com venim dient des de fa molts anys, els mitjans públics no han de ser moneda de canvi entre partits. Els càrrecs s’han d’escollir per concursos transparents i en base a criteris estrictament professionals. I s’han d’aprovar les eines que ja contempla la legislació com ara els contractes programa, per garantir l’estabilitat i trencar les dependències dels governs de torn. Com dèiem a principi d’any, és hora ja de passar de l’any per oblidar, a l’any de l’esperança.

  Malgrat la pandèmia, hem de continuar fent periodisme!

  Recuperem les llibertats retallades!                    Reivindiquem el #periodisme!

  SIGNA EL MANIFEST

  Signants:

  1.  Joaquim Albalate Argiz 
  2. Josep Palau i Sindreu 
  3. Eloi Tost Escoda 
  4. Jordi Grau Ramió 
  5. Francisco Durán Velasco
  6. Televisió l'Hospitalet
  7. Joana Justícia
  8. Josep Rovirosa
  9. Consell de la Informació de Catalunya
  10. Neus Bonet Bagant 
  11. Jordi Vilarrodà Planas 
  12. Juli Rodés Almer 
  13. Enric Badia Aztarain 
  14. Laura Balagué Anglada 
  15. Carlos J. Campo
  16. Estrategia del Contenido
  17. Glòria Santamaria Casals 
  18. Dolors Clotet Cortina 
  19. Ruth Troyano Puig 
  20. Mireia Segú Soliva 
  21. Josep Morell Feixas Ottokar
  22. Miquel De Santiago Bayona 
  23. Pol Baraza Curtichs 
  24. Arnau Martínez Teruel 
  25. Ana González Núñez 
  26. Xavier Puig
  27. Globalcom.cat
  28. Sergi Alcazar Badia 
  29. Francesc Farré
  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.