• "A la recerca del paradís" guanya el IV Premi Planes i engega un any dedicat al periodista

  26 maig, 2016
  Dijous, 2 de juny, comença "l'Any Planes" amb un acte solemne al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa durant el qual es lliurarà el premi. L'expresident d'Òmnium, Quim Torra, oferirà també una xerrada sobre Planes i el periodisme dels anys trenta.
  Membres de la Comissió Any Planes davant del núm. 27 del carrrer de la Canal, de Manresa, on va néixer el periodista.
  Membres de la Comissió Any Planes davant del núm. 27 del carrrer de la Canal, de Manresa, on va néixer el periodista.

  De juny de 2016 a juny de 2017, tot un any dedicat a reivindicar el precursor del periodisme d'investigació a Catalunya. La celebració del batejat com a "Any Planes" s’obrirà oficialment el 2 de juny, a les 8 del vespre, amb un acte solemne al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa durant el qual es lliurarà el IV Premi Josep Maria Planes a l’equip del documental “A la recerca del paradís”, emès a l’espai 30 minuts de TV3 el febrer del 2015. El documental dirigit per la periodista Anna Teixidor i realitzat per Marc Faro, càmera; Lluís Montserrat, realitzador; i Jèssica Montaner, productora, tracta sobre el viatge de desenes de combatents que han deixat l’estat espanyol per afegir-se a la jihad. Els convocants del premi són la Fundació Independència i Progrés i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i han format part del jurat Joan Manuel Tresserras, Josep Gifreu, Vicenç Villatoro, Teresa Carreras, Jordi Finestres, Enric Badia i Joan Badia, com a secretari.

  Després del lliurament del guardó -una escultura de l’artista Ramon Jounou-, l’editor i expresident d’Òmnium Cultural, Quim Torra, oferirà una xerrada sobre “Josep M. Planes i el món periodístic dels anys trenta”.

  Dins l'"Any Planes" s’han programat un conjunt d’activitats orientades a difondre la figura i obra del periodista a la societat manresana. Les entitats que lideren la iniciativa, i que s’ha aplegat dins la Comissió Any Planes, són la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Independència i Progrés, l’Associació Memòria i Història de Manresa, la UVic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages (FUB), Òmnium Cultural, el Col·lectiu Desvalls, Pep Corral (periodista), Jordi Finestres (biògraf de Planes) i Jordi Sardans (historiador). L’objectiu principal és aconseguir que l’Ajuntament de Manresa reconegui Planes com a Manresà Il·lustre i amb aquesta finalitat es presentarà una instància a l’Ajuntament perquè se’n valorin els mèrits. En paral·lel començarà una recollida de signatures per obtenir el màxim suport ciutadà.

  Programa d'actes provisional

  2 de juny de 2016: Lliurament del IV Premi Josep M. Planes i conferència a càrrec de l’editor i expresident d’Òmnium Cultural, Quim Torra, sobre “Josep M. Planes i el periodisme català dels anys trenta”. A les 8 del vespre, al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa.

  24 d’agost de 2016: Amb motiu del 80è aniversari del seu afusellament i, conjuntament amb Memorial Democràtic, s’organitzarà un acte simbòlic de recordatori a la carretera de la Rabassada, a Barcelona, on el periodista va perdre-hi la vida enguany farà 80 anys.

  Agost de 2016: Es farà un itinerari manresà vinculat a al periodista en el marc de la Festa Major de Manresa i dins de les Visites a la Manresa Desconeguda.

  18 de setembre de 2016: Conferència sobre la figura i obra de Josep M. Planes en el marc de la Festa Major de Sant Mateu de Bages, on la família hi té la casa pairal. La xerrada anirà a càrrec dels periodistes Jordi Finestres i Pep Corral i l’historiador Joaquim Aloy.

  11 d’octubre de 2016: S’inaugurarà el Cicle de Conferències sobre Josep M. Planes amb un diàleg sobre la vida del periodista entre el seu biògraf, Jordi Finestres, i l’autor del web de Josep M. Planes, Joaquim Aloy.

  11 de novembre de 2016: Segona xerrada sobre el periodista a càrrec del professor i escriptor Lluís Calderer sobre el món noctàmbul barceloní que retrata Planes i la revista “Imatges”, que va fundar i dirigir.

  Gener de 2017. La tercera conferència sobre el personatge la pronunciarà el periodista Ramon Besa i tractarà sobre el Planes esportiu.

  Febrer de 2017. Quarta i darrera conferència sobre Josep M. Planes. El conferenciant seria Queco Novell, periodista, actor i humorista català dissertarà sobre el Planes humorístic.

  Del 4 al 30 d’abril de 2017. Exposició sobre Josep Maria Planes a l’Espai Plana de l’Om. (Es vol concebre de tal manera que pugui ser itinerant).

  Primavera del 2017. Un acte literari a Sant Mateu de Bages.

  Abril-maig de 2017. Aprovació plenària del reconeixement de Josep M. Planes com a Manresà Il·lustre i acte de col·locació del quadre pertinent.

  Maig de 2017. Dramatització de l’obra “Nits de Barcelona” -llibre que retrata la nit de Barcelona a partir d’una quinzena de locals nocturns- a càrrec de les actrius Laia Oliveras i Àngels Sànchez i amb la direcció de Fina Tàpias.

  1 de juny de 2017. Cloenda de l’Any Planes amb el lliurament del V Premi Josep M. Planes.

  • Roda de premsa de presentació de l'Any Planes. En primer terme
   Roda de premsa de presentació de l'Any Planes. En primer terme
  • Joan Badia (dreta) i Enric Badia.
   Joan Badia (dreta) i Enric Badia.
  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.