• L’homenatge a Planes esdevé un acte en defensa del periodisme

  15 setembre, 2017

  Josep Maria Planes és el primer periodista que ha entrat a formar part de la galeria de Manresans I·lustres. Durant l’acte solemne, celebrat ahir, es va lliurar el V premi Planes als periodistes que van denunciar els casos d’abusos sexuals al col·legi els Maristes de Barcelona.

  Maria Jesús Ibáñez i Guillem Sànchez en el moment de recollir el premi.
  Autor:
  A.V.

  Una de les parets del saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa acull, des d’ahir al vespre, el quadre de Josep Maria Planes i Martí (1907-1936). Justament el quadre es va penjar a la zona on els reporters se situen quan van a cobrir esdeveniments. L’acte culmina un any d’activitats promogudes per la comissió Any Planes -formada, entre d’altres entitats, per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes- i va esdevenir un clam en defensa del periodisme. En nom del Col·legi de Periodistes de Catalunya va assistir-hi la degana, Neus Bonet.

  Va començar amb la lectura del veredicte del V Premi Josep Maria Planes a càrrec del secretari, Joan Badia, i va continuar amb la intervenció del periodista Guillem Sànchez que va manifestar la necessitat de tenir un Col·legi de Periodistes fort que defensi els professionals de les agressions i les coaccions. Sànchez, juntament amb Maria Jesús Ibánez i Jesús G. Albalat, van signar el conjunt d’articles publicats a El Periódico que denunciaven els casos d’abusos sexuals al col·legi dels Maristes de Sants-Les Corts i de la Immaculada de Barcelona.

  Moment idoni

  El president de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, Enric Badia, va destacar que aquest homenatge s’escau en un moment “tant difícil i apassionant” com el que viu Catalunya avui i va remarcar la necessitat de defensar la llibertat d’expressió i de premsa i el dret de tota la ciutadania a estar informada. 

  L’historiador Joaquim Aloy va llegir la glossa de Planes escrita per Jordi Finestres, el seu biògraf, un cop el quadre, que reposava en un cavallet presidint la sala, es va destapar. El nét del germà del periodista, Joan Planas, va agrair l’homenatge en nom de la família. Va recordar una conversa amb Tísner (Avel·lí Artís Gener) , amic de Planes, i va compartir amb el públic assistent aquesta frase: “la seva arma era escriure. Cap més”. Ell i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, van ser els encarregats de saldar un deute històric amb el passat penjant el quadre, fet per l'artista Eduard de Pobes, al seu lloc. 

  • Moment de la col·locació al saló de sessions
   Foto:
   A.V.
  • La pintura
   Foto:
   A.V.
  • Descendents de Planes
   Foto:
   J.P.
  • Membres de la Comissió Planes
   Foto:
   J.S.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.