• Mitjans i col•legiats visiten l’Arxiu Capitular de Tortosa.

  19 desembre, 2014
  Ahir al matí, mitjans i col•legiats de les Terres de l’Ebre van visitar l’Arxiu Capitular de Tortosa, en una visita guiada planificada pel Bisbat, amb la col•laboració de la demarcació del Col•legi de Periodistes.

  Seguint les explicacions de l’arxiver, Josep Ma Alanyà, es van poder conèixer i veure –que no tocar- còdexs i pergamins medievals, entre d’altres documents, que es conserven a l’Arxiu Capitular, fora de l’accés del públic en general. La vàlua d’aquest documents es tal que, segons va explicar l’arxiver, la seva consulta per part d’estudiosos i historiadors passa abans per la Universitat de Minnesota, ja que, des de l’any 74, el Bisbat i aquesta universitat nord-americana mantenen un conveni que permet consultar el documents que, en el seu moment ,van ser digitalitzats. Els originals només es poden consultar a Tortosa després d’haver contactat amb la Universitat primer, i haver obtingut el permís de Josep Ma Alanyà, després.

  Així, durant la visita es van poder contemplar, per exemple, una Bíblia incunable del 1483, el còdex número 80 del segle XIV que conté els coneixements i càlculs geomètrics que van fer possible la construcció de la Catedral de Tortosa i una edició d’Horaci, amb el número 100, del segle XI.

  L’arxiver va explicar el procés lent i minuciós de restauració dels pergamins, que es renten, s’estenen per assecar-los i, finalment, es planxen. De pergamins, va dir, n’hi ha uns vint mil i la feina que queda per fer és immensa.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.