• Un llibre sobre la premsa veïnal de Girona estrena la col·lecció "Carles Rahola, Beca"

  6 juliol, 2022

  El volum, escrit pel periodista col·legiat Eloi Camps Durban, analitza la comunicació i el periodisme popular des dels barris entre l'any 1977 i l'actualitat 

  Eloi Camps, amb el seu llibre sobre la premsa veïnal.
  Eloi Camps, amb el seu llibre sobre la premsa veïnal.
  6 juliol, 2022

  El llibre La Premsa Veïnal de GIrona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2021), del periodista col·legiat Eloi Camps Durban, estrena la col·lecció Carles Rahola. Beca, una iniciativa del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona. Es tracta del primer volum d'aquesta nova col·lecció sobre els projectes guanyadors de la Beca dels Premis Carles Rahola. D’aquesta publicació també se n’ha editat una versió reduïda en anglès i català, així com una edició en format electrònic, amb la voluntat de fer extensiva i accessible la recerca sobre aquest tipus de premsa de la ciutat arreu del món. En l’edició del llibre hi col·labora la Diputació de Girona; la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

  La publicació es basa en el projecte “La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2019)”, guanyador de la sisena Beca dels Premis Carles Rahola. Aquesta convocatòria, impulsada per l’Ajuntament de Girona en el marc dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, té per objectiu fomentar la recerca sobre la història del periodisme a les comarques gironines.

  Un acostament al moviment veïnal de Girona

  La recerca que es plasma al llibre es va dur a terme entre el febrer de 2020 i el març de 2021, i ha consistit en l’anàlisi hemerogràfica de les revistes veïnals de què disposa l’Arxiu Municipal de Girona i en una desena d’entrevistes a ciutadans involucrats en la confecció d’aquestes publicacions.

  Concretament, el llibre descriu i analitza les publicacions periòdiques editades per entitats veïnals de la ciutat de Girona des dels inicis del fenomen, en la Transició democràtica i els anys immediatament posteriors, fins a l’actualitat. S’hi expliquen els trets definitoris i el funcionament intern dels periòdics veïnals, atenent a les qüestions dels continguts, l’organització i el finançament; s’hi assenyalen les funcions socials que acompleix aquesta mena de premsa en el panorama comunicatiu gironí, i se situa el paper d’aquestes publicacions al si del moviment veïnal al llarg del temps.

  La investigació ha permès descobrir i conèixer amb detall un tipus de publicació que no havia estat estudiada abans. També és un acostament a la història del moviment veïnal gironí, amb un relat bastit sobre obres prèvies i dades obtingudes de l’anàlisi hemerogràfica i d’entrevistes amb testimonis vinculats a les associacions de veïns.

  En la presentació del llibre hi van participar l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el president del Col·legi de Periodistes de Girona, Jordi Grau; l’autor del llibre, Eloi Camps, i el director del Campus de Comunicació Cultural i Corporativa de la Universitat de Girona, Lluís Costa.

  Avui presentem un llibre on s'hi recullen capçaleres i publicacions que han estat al servei de la ciutat i dels barris, fetes per moltes persones que també apareixen en aquest volum, i que han afavorit la informació de més proximitat i també la cohesió social durant dècades. Un exemple del bon resultat que dóna la Beca dels Premis Carles Rahola en la recerca sobre el periodisme a Girona, va destacar l’alcaldessa.

  Sobre l'autor del llibre

  Eloi Camps Durban (Banyoles, 1994) és periodista i comunicador, graduat en Comunicació Cultural (UdG) i màster en Humanitats (UOC). Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació i ha treballat en comunicació institucional i corporativa. Actualment és investigador predoctoral a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. És autor dels llibres Mig segle de fressa i Fem-nos escoltar!, així com de diversos articles de recerca i divulgació.

  Premis:
  Premis Carles Rahola de Comunicació Local

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.