• Una biografia dona el tret de sortida al bicentenari del naixement de Mañé i Flaquer

  15 març, 2023

  Torredembarra obre la celebració del Bicentenari del naixement de Joan Mañé i Flaquer amb la presentació aquest dissabte, 18 de març, de la biografia del periodista. És el primer acte del programa commemoratiu que organitza la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra i que es durà a terme durant tot aquest 2023. 

  Autor:
  LC

  «Joan Mañé i Flaquer (1983-1901). La notícia com a estil de vida» és obra de Jordi Bou Ros, doctor en història contemporània i persona que ha estudiat més la seva vida. La presentació anirà a càrrec d’Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte tindrà lloc el 18 de març, a les 19 h, al Pati del Castell. També s’han programat dues presentacions més: el 23 de març, a la Universitat Pompeu Fabra, i el 30 de març, a les 19 h, a la sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona.

  Més avançat l’any de l’efemèride, hi ha programats un seguit d’actes com un itinerari expositiu al juliol o unes jornades sobre el Mañe i Flaquer més torrenc i el Mañé i Flaquer periodista previstes per al mes d’octubre.

  La regidora de Cultura, Núria Batet, ha explicat que l’inici de col·laboració de l’Ajuntament de Torredembarra amb el Col·legi de Periodistes l’any 2019 en el marc dels Premis Mañé i Flaquer va ser un dels principals impulsos per iniciar també una etapa de divulgació de la figura de Mañé i Flaquer, figura importantíssima per al periodisme. Aquest fet va coincidir amb la circumstància d’entrar en contacte amb Jordi Bou Ros. Fa un parell d’anys l’Ajuntament li va encarregar completar el que havia estat la seva tesi per tal de poder oferir una biografia acurada. A més del llibre que ara es presenta, s’està preparant l’epistolari polític, professional i personal de Mañé i Flaquer que en unes setmanes es podrà consultar en línia.

  Cal recordar que Joan Mañé i Flaquer va néixer a Torredembarra el 1823 i que als vint anys va marxar a Barcelona, on va iniciar una prolífica carrera en el món del periodisme que el va portar a col·laborar amb diversos mitjans. Del 1865 fins a la seva mort, el 1901, va dirigir el Diario de Barcelona.

  Durant la presentació aquest matí del Bicentenari, l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha ressaltat que l’edició d’aquesta biografia permetrà anar més enllà de les anècdotes sobre la importància del personatge i permetrà situar-lo com a persona que va marcar un punt d’inflexió decisiu en el periodisme a l’Estat espanyol, un torrenc que va canviar l’exercici de l’ofici de periodista.

  En aquesta línia, el president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Esteve Giralt, ha reivindicat la figura de Joan Mañé i Flaquer com a periodista pioner, innovador i trencador a la seva època i, malauradament, poc conegut entre els periodistes actuals.

  Al seu torn, Jordi Bou ha recordat que Joan Mañé i Flaquer va ser el primer periodista professional a l’Estat espanyol, un personatge a contracorrent que va determinar un abans i un després en el periodisme a partir de la seva figura. L’autor de la biografia ha lamentat que al nostre país manquin treballs històrics sobre personatges del segle XIX i ha assenyalat que aquest llibre serà important per a periodistes i professionals interessats a conèixer la història del periodisme i per al públic en general interessat en la història de Catalunya i Espanya.

  Premis:
  Premi Mañé i Flaquer de Periodisme
  • Foto:
   LC

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.