• Una exposició recupera la història de la revista gràfica "Butifarra!"

  5 abril, 2016
  La mostra, produïda per TantaTinta, es pot visitar a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes fins al 27 de maig

  La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya acull l’exposició “ Butifarra! El còmic dels barris (1975-1987”, produïda per TantaTinta. La mostra repassa, des de l’humor i la creació gràfica, un període de la nostra història que coincideix amb l’anomenada transició política i que va viure la recuperació de les institucions democràtiques. A través de vinyetes, acudits i crítiques, es recupera la memòria d’una revista que va donar veu crítica als moviments socials dels barris, sempre amb un toc d’humor àcid.

  El 2015 es va complir el 40è aniversari de l’aparició de la revista gràfica Butifarra!, que va néixer a la ciutat de Barcelona amb la voluntat de ser una eina al servei dels barris i dels moviments populars que en aquell moment lluitaven per una democràcia i una justícia social que donés resposta a les reivindicacions ciutadanes. Fresca i canalla, amb la perspectiva del temps Butifarra! destaca pel seu periodisme crític, il·lustrat per activistes del còmic que traduïen en imatges les preocupacions de la ciutat i de la vida quotidiana.

  L’Equip Butifarra –que va sobreviure a la pròpia publicació- va establir una especial aliança amb les associacions de veïns i veïnes i altres entitats dels barris, una experiència única a l’Estat espanyol. L’embrió de tot plegat havia estat la col·laboració entre els barris, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona ( FAVB) i un aleshores jove equip de professionals del còmic, dibuixants, guionistes i periodistes convençuts que el llenguatge de la historieta anava molt més enllà de la simple distracció i que tenia enormes possibilitats pedagògiques i d’informació al servei d’un nou model de ciutat i de societat més just i democràtic. Aquest treball va tenir una especial significació a la ciutat de Barcelona.

  Sense oblidar el treball d’escriptors i periodistes, que van ser indispensables en el treball de l’equip, és oportú recordar que molts d’aquells joves dibuixants esdevindrien amb el temps reconeguts autors, tant a nivell nacional com internacional. És el cas de Francesc Capdevila /Max (Premi Nacional de Còmic pel Ministeri de Cultura) o de Miguel Gallardo i Alfons López (Premis Nacionals de Còmic per la Generalitat de Catalunya), Joan Tharrats, Ventura&Nieto, Carlos Azagra, Carlos Giménez, Tha, Toni Batllori, Marika, Max o Jan.

  Butifarra! va tenir dues etapes: des dels inicis fins al 1977, amb la FAVB, més assembleària, cooperativista i underground. La segona va durar fins al 1979: va passar a distribuir-se als quioscos, i va arribar fins als 10.000 exemplars. Després, el format revista va finalitzar, tot i que van seguir àlbums monogràfics sobre l’urbanisme, la publicitat i la família; llibres gràfics de divulgació històrica; les revistes Cul de Sac i Más Madera, i múltiples encàrrecs i col·laboracions

  Butifarra! El còmic dels barris (1975-1987)” es pot visitar fins al 27 de maig a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes (de dilluns a divendres, de 10 a 13h, i també els dimecres a la tarda, de 16 a 19h).

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.