• Les veus de la memòria

  Jordi Benavente
  -
  23 gener, 2018

  La novel·la Un cel de plom. La vida de Neus Català de l’escriptora Carme Martí relata els fets d’una de les supervivents catalanes del camp d’extermini nazi de Ravensbrück. Jordi Benavente ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, l’experiència de Martí amb el testimoni de la Neus Català i la seva memòria d’aquells esdeveniments.

  Font:
  Arxiu oficial de documentació i filmografia de Bielorrússia (Wikimedia)

  Els episodis històrics de Neus Català en la barbàrie del nazisme es recullen a la novel·la Un cel de plom. La vida de Neus Català de l’escriptora Carme Martí. La supervivent, que recorda els fets de la captura i la deportació al camp d’extermini de Ravensbrück i després al camp de treball d'Holleischen, lluita per la memòria d’aquells temps per “donar veu a les altres dones”. 

  El principal referent per a l’escriptora és sens dubte l’obra de la periodista Montserrat Roig, Els catalans als camps nazis, que parla de la lluita heroica dels catalans que van patir la deportació als camps nazis i un dels testimonis és el de Neus Català. Els milers d’entrevistes i converses que va fer li han servit com a memòria antídot, per donar veu a uns fets que han de ser difosos perquè no s’oblidin mai. 

  Pots llegir l'article sencer aquí.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.