Report.cat

 • Laura Saula

  L'autor de la novel·la No diguis res assegura que el periodisme d’investigació no ha mort i anima els joves amb aspiracions periodístiques a descobrir històries. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Laura Saula reflexiona sobre la xerrada entre Radden i la periodista Mònica Terribas que es va celebrar el passat 22 de setembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. 

  Irene Riart

  La meitat de les capçaleres estatunidenques podrien desaparèixer aquest 2021. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Irene Riart explica la difícil situació de diaris petits i mitjans i la inversió dels multimilionaris per salvar-les. 

  Gemma Bufias

  Els periodistes també fem vacances i a l'estiu cal buscar les notícies gairebé sota les pedres. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Gemma Bufias aprofundeix en com els mitjans s'organitzen i tracten temes més lleugers. 

  JUAN PABLO TORRENTS-FAURA

  El primer curs de periodisme de la UAB s'inicia entre els anys 1971 i 1972. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Juan Pablo Torrents-Faura repassa els cinquanta anys de la facultat de Ciències de la Informació.  

  Francisco J. Rodríguez Baena

  Es compleixen vuitanta-cinc anys de l’assassinat de Josep Maria Planes a mans d’una patrulla anarquista. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Francisco J. Rodríguez recorda la història d'un dels pioners del periodisme d'investigació a Catalunya. 

  Sandra Balagué

  Aquest 26 de juliol es commemoren cent anys del naixement de Victòria Pujolar. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Sandra Balagué repassa la trajectòria de la veu de La Pirenaica, la ràdio antifranquista. 

  Irenen Riart

  Facebook, Spotify o Twitter estan desenvolupant aplicacions similars a Clubhouse. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Irene Riart descobreix un format que suposa una nova oportunitat per al periodisme transmèdia. 

  Elisabet Cassà

  Quin futur li espera al periodisme de viatges? Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Elisabet Cassà explica com les noves tecnologies i la COVID-19 han afectat de ple el periodisme de viatges. 

  Ana Boltà

  El butlletí informatiu o newsletter és una eina informativa cada vegada més estesa i emprada tant per empreses com per marques o blocs personals. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Ana Boltà recomana deu newsletters per a periodistes. 

  Adrián Caballero

  La pandèmia de la COVID-19 no ha provocat un augment en la confiança en la informació ni en el nombre de subscriptors. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Adrián Caballero repassa les principals conclusions del Digital News Report 2021. 

  Es compleixen setanta-cinc anys del naixement de la periodista Montserrat Roig. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Laura Saula repassa la trajectòria d'una referent periodística i del moviment feminista. 

  Marta Campabadal

  Hi ha molts mitjans de comunicació importants que en els darrers anys han volgut expandir la seva influència amb la creació d’una televisió. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Marta Campabadal cita alguns exemples d’èxit i fracàs de mitjans a l’estat espanyol en els darrers temps. 

  Alberto Gómez

  Quants de nosaltres hem estat fent scroll durant minuts per trobar un contingut d'interès? Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Alberto Gómez ens mostra els pros i contres de la dependència constant dels periodistes amb les xarxes socials.

  Francesc Ponsa

  Molts estudiosos consideren que les xarxes socials han afavorit l’eclosió del populisme. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Francesc Ponsa analitza a fons el missatge populista alimentat per la pandèmia i la campanya de les eleccions a l'Assemblea de Madrid. 

  Laura Saula

  Si es fa amb consciència, capturar una imatge pot servir com a pont entre el conscient i l’inconscient, una manera de desbloquejar i veure amb distància emocions silenciades i experiències mai verbalitzades. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Laura Saula ens descobreix l'exposició fotogràfica Material Sensible que acull el Centre Cultural La Casa Elizalde de Barcelona. 

  Gemma Bufias

  Des del naixement de la impremta moderna de Gutenberg, l’any 1450, el periodisme ha sofert una revolució de tres-cents seixanta graus. Tan sols ha calgut un quart de segle per trencar l’hegemonia que va tenir el paper durant més de quatre segles. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Gemma Bufias, analitza l'oferta de subscripcions a deu mitjans. 

  Irene Riart

  Amb la pandèmia els patrons de consum de continguts en streaming han canviat i el gènere documental està agafant cada vegada més forçaDes del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Irene Riart ens revela per què Netflix o HBO inverteixen cada vegada més recursos en produir i comprar documentals i docusèries.

  Elisabet Cassà

  Per segon any, la diada de Sant Jordi ha quedat marcada per la pandèmia. Tot i això, el confinament ha afavorit tant l'escriptura com la publicació de nous llibres. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Elisabet Cassà ens descobreix les últimes novetats literàries que han arribat al Centre de documentació Montserrat Roig escrites pels col·legiats i col·legiades.

  Francisco J. Rodríguez Baena

  L'entrevista no és, tan sols, un seguit de preguntes i respostes transcrites. Molts periodistes la consideren tot un art de l'ofici, una conversa que s'ha d'escoltar amb tots els sentits. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Francisco J. Rodríguez ens ofereix un decàleg que tot periodista ha de seguir per a fer una bona entrevista.

  Martí Figueras

  Durant les últimes dècades el periodisme s'ha anat transformant, adaptant-se al nou paradigma de la comunicació i a canvis socials i tecnològics. Alguns diuen que el periodisme està en crisi, però tot i això cada any es matriculen milers d'estudiants a les facultats de comunicació. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Martí Figueras analitza, a través d'un estudi amb professors i alumnes, l'estat del periodisme actual.