Report.cat

 • Salvador Alsius

  Llegim que el 2022 circularan per la xarxa més notícies falses que verídiques. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Salvador Alsius reflexiona sobre les receptes proporcionades per la Comissió Europea per combatre les fake news: el periodisme de qualitat i l'educació mediàtica. 

  Redacció

  El Digital News Report 2017 apuntava que cada cop més usuaris consumeixen informació a través de Facebook, Twitter i la resta de xarxes socials. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, t'expliquem què és Twitter Media i quina utilitat pot tenir per a mitjans i periodistes. 

  Toni Ulled

  Fa més o menys un mes, l’empresa editora de Fotogramas va comunicar la necessitat de traslladar la redacció de Barcelona a Madrid. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, el periodista i exdirector de la revista Toni Ulled s'acomiada després de gairebé 17 anys treballant a “la primera revista de cinema” d’aquest país.

  Redacció

  La Copa del Món de Rússia 2018 serà recordada pels amants de l’esport com una de les més sorprenents i atractives dels darrers temps. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, descobrim com moltes d’aquestes sorpreses no van ser previstes pels estudis basats en dades que diferents mitjans van publicar dies abans de la jornada inaugural.

  Francesc Farré

  El podcast The Daily del New York Times sedueix a milions d’oients cada dia i compta amb més de 200 milions de descàrregues. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Francesc Farré ens descobreix un dels canals de major creixement dels darrers anys.

  Laura Saula

  Mèxic és el setè país del món més perillós per exercir el periodisme i el primer a l’Amèrica Llatina, segons Reporters Sense Fronteres (RSF). Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Laura Saula ens descobreix la situació periodística d'aquest país a través de l'experiència de Carlos Juárez, periodista acollit per un programa temporal que organitza Taula per Mèxic i l’Ajuntament de Barcelona.

  Diferents responsables de Mossos d'Esquadra el 17A -entre ells Patricia Plaja i Josep Lluís Trapero- en una de les reunions mantingudes durant el dia de l'atemptat

  "Mai abans d’aquell tràgic 17A i els dies que el van seguir m’havia sentit tan útil com a periodista. Ni tan lliure". Qui escriu això al Report.Cat és Patrícia Plaja, la responsable de comunicació dels Mossos d'Esquadra ara fa un any, quan van passar els dramàtics i lamentables atemptats de Barcelona i Cambrils. Un any després, ens deixa aquesta reflexió al setmanari del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

  Redacció

  R és un tipus de codi informàtic que ens permet treballar amb grans quantitats de dades. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, et convidem a participar en aquest curs gratuït d’Introducció a R per a periodistes que organitza el Knight Center for Journalism in the Americas. 

  Marta Alemany

  Youtube compta amb més de mil milions d’usuaris que visualitzen una mitjana de mil milions d’hores diàries. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Marta Alemany ens descobreix l'èxit de la xarxa social i la seva relació amb el periodisme.

  Redacció

  El fins ara cap de Política d’ElDiario.es, Andrés Gil, podria ser el periodista encarregat de presidir Radio Televisión Española (RTVE).Pots llegir-ho a Report.cat

  JUAN PABLO TORRENTS-FAURA

  El 14 de juliol de 1959, des de l'edifici Miramar de Barcelona, José Luis Barcelona iniciava les emissions de TVE a Catalunya amb la frase “Buenas tardes desde el balcón del Mediterráneo”. A principis de la dècada dels 80, la producció passava als nous estudis de Sant Cugat. Aquesta setmana, Report.Cat, el setmanari digital del Col·legi, fa una aproximació a la seva història. 

  Ferran Lalueza

  Als estudiants catalans de quinze anys que aquesta primavera han realitzat les proves de l’estudi PISA 2018, se’ls avalua la capacitat de determinar la veracitat o falsedat d’una informació. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Ferran Lalueza ens dona les 10 preguntes que ens hem de fer per valorar la fiabilitat de les informacions. 

  Manel Domene

  Els avenços de la intel·ligència artificial ens apropen a una imminent substitució de persones per robots, especialment en determinades feines i oficis, incloent-hi el de periodista. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Manel Domene reflexiona sobre allò que es coneix com a robo-periodisme’, periodisme d’algoritme o digital.

  Adrián Caballero

  El GEN Summit és una oportunitat per debatre sobre la sostenibilitat de la nostra indústria i treballar col·lectivament per definir el futur del periodisme. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Adrián Caballero ens descobreix les novetats de la VII edició d'aquesta trobada que s'ha celebrat a la ciutat de Lisboa.

  Àngels Antón

  La gestió de la marca personal ens permet identificar i comunicar aquelles característiques que ens diferencien dels altres. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Àngels Antón ens dona els passos clau per gestionar-la i convertir-se en el referent d’una especialitat o àmbit. 

  Laura Mansfield

  El terme "manipulació" és molt ambigu i sovint tenim una connotació negativa de la paraula. En fotografia, manipular és aplicar tècniques d’edició, tant digital com analògicament, per alterar una imatge i canviar el seu significat. Laura Mansfield ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, les diverses opinions sobre la manipulació i l'ètica del fotoperiodisme i la incertesa del futur dels editors gràfics als mitjans. 

  Marta Shanti

  La crisi en l’àmbit del documental a Catalunya cada vegada es fa notar més. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Marta Shanti ens descobreix l'estat actual d'un format que mira de trobar noves vies de finançament per no estancar-se i perdre lideratge. 

  Jordi Flamarich

  Les fotografies que podem fer avui dia amb el mòbil tenen una qualitat igual (o fins i tot superior) a les que obtindríem amb una càmera rèflex. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Jordi Flamarich ens dona alguns consells per millorar-les.