Report.cat

 • Karen Montero

  Es compleixen trenta anys del Codi deontològic dels periodistes. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Karen Montero descriu els seus inicis. 

  Bàrbara Padilla

  Com haurien de tractar els mitjans de comunicació locals els partits que fomenten valors antidemocràtics sense convertir-se en altaveu del discurs de l’odi, la xenofòbia i el racisme? Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Bàrbara Padilla escriu la crònica de la jornada sobre com informar de l’extrema dreta des dels mitjans locals. 

  El periodisme es tracta d'una activitat tan antiga com les primeres civilitzacions, en les quals les notícies es transmetien de forma oral. El periodista Jordi Pacheco ens apropa una mica més a la imatge de l'evangelista Lluc.

  En plena setmana de la Biennal del Pensament, el CCCB s'omple d'espectadors que volen entendre què passa a l'est d'Europa i què sorgeix de l'espai postsoviètic. Qui millor que parlar d'aquest llegat que Svetlana Aleksiévitx?

  Pressions, programes espies, agressions verbals o físiques o linxaments a les xarxes socials són algunes de les adversitats amb les quals hi viuen els periodistes i els mitjans de comunicació. La col·legiada Núria Segura ens explica què implica la llei europea sobre mitjans de comunicació.

  Els mitjans de comunicació locals sovint tenen dubtes sobre com s'han d'informar els partits d'extrema dreta, sobretot en període electoral. És per aquest motiu que el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya van celebrar una jornada sobre com informar de l'extrema dreta en els mitjans locals.

  Marta Gellhorn va ser coneguda per ser la tercera dona d'Ernest Hemingway i no pas pel seu paper com a reportera, novel·lista i assagista. Va ser una de les primeres persones periodistes a trepitjar Dachau, el camp de concentració, i va enrolar com a camillera per assistir al desembarcament de Normandia.

  Gemma Bufias

  El consum de productes sonors està més viu que mai, tot i la ràpida evolució de les noves tecnologies i del gran ventall de plataformes de què disposem els consumidors. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la periodista Gemma Bufias relata com cada vegada més les marques utilitzen el pòdcast en la seva estratègia de màrqueting. 

  La ultradreta dirigida per Giorgia Meloni aconsegueix la victòria per primera vegada en unes eleccions a Itàlia. Meloni s'ha guanyat el públic amb un discurs populista, racista, xenòfob i homòfob. Però, si la vencedora no hagués conquistat els mitjans de comunicació, hauria obtingut els mateixos resultats?

  Veure, escriure i publicar. Aquest era el lema del primer periodista d'investigació espanyol, i això és el que va fer amb la vaga minera de Riotinto o amb la cara desconeguda del Rif. Francesc Ponsa ens apropa una mica més a la imatge de Luis Orteyza.

  Un prolífic professional que va destacar per la seva gran curiositat i varietat de temes que tractava a la seva obra, que es compon d’uns vint-i-cinc mil articles, una quinzena de novel·les i una vintena de llibres. Laura Saula ens apropa una mica més a la història de Néstor Luján, el periodista sibarita.

  A l'allau de notícies habitual, s'afegeixen les notícies falses o fake news, informacions dubtoses que posen en risc la llibertat democràtica en difamar mentides. Aquest tipus de notícia el podem trobar tant a diaris com a les xarxes socials. La immediatesa per publicar contingut nou, la relació amb idees polítiques o la manca de verificació, són algunes de les causes que provoquen aquest tipus de notícies.

  El periodisme evoluciona en funció de cada moment històric. Després de llargs anys de premsa escrita, de ràdio i de televisió, apareix la revolució d'Internet i, amb ella, les xarxes socials. El periodisme va trigar poc a dir la seva en aquest espai i els mitjans de comunicació van fer el seu lloc a Facebook, Twitter, YouTube i Instagram.

  Molts projectes periodístics digitals es gestionen a la xarxa amb un dels gestors de continguts més coneguts i escollits per professionals de tots els sectors: WordPress. Aquest sistema de gestió permet instal·lar plugins amb funcions concretes que ajuden a millorar la web. L'autor de l'article, Adrian Caballero, destaca cinc plugins que no poden faltar en un WordPress d'un projecte periodístic.

  Anna Murià ha sigut una de les escriptores més longeves de la literatura catalana, en canvi, la seva figura encara és desconeguda pel gran públic. Des de Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Elisabet Cassà recomana la periodista Anna Murià, qui va ser reconeguda per seu paper com a primera directora en un diari en català.

  Karen Montero

  Les xarxes socials s'omplen diàriament d'imatges i fotografies d'una qualitat excel·lent. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la periodista Karen Montero recomana algunes aplicacions per millorar les teves fotografies amb el mòbil.