Report.cat

 • El passat 8 de gener el Grup Zeta anunciava el tancament de les revistes Interviú i Tiempo. La primera, un històric setmanari que va néixer l'any 1976 i la darrera com a complement polític en 1982. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, expliquem la importància d'aquest mitjà a partir de cinc de les investigacions més conegudes d'aquesta revista.

  Jordi Benavente

  L'escriptor Emmanuel Carrère ha fascinat a milers de lectors amb els seus últims llibres 'Conviene tener un sitio adonde ir' i 'El Regne'. Jordi Benavente ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, els trets més destacables de l'estil de l'autor: la primera persona del singular magnètica i la curiositat. 

  Laura Saula

  El Diari de Barcelona, conegut popularment com El Brusi, compleix aquest 2017 els 225 anys de la seva creació. Aquest diari està carregat d’històries que narren els fets durant dos segles de la ciutat comtal. Laura Saula ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, els alts i baixos del Diari de Barcelona que finalment va desaparèixer per sempre l’any 2009. 

  José Luís Gómez Galarzo

  El passat 4 de desembre es van reunir molts professionals a la Casa dels Periodistes per parlar sobre la repressió que pateix l'ofici cada vegada més i que està sotmessa a agressions que cal eliminar. En el Report.cat, setmanari digital del Col·legi, el José Luís Gómez Galarzo ens explica com va anar la presentació del manifest i ens destaca alguns punts. 

  El passat 8 de gener el Grupo Zeta anunciava el tancament de les revistes Interviú i Tiempo. La primera, un històric setmanari que va néixer l'any 1976 i la darrera com a complement polític en 1982. Pel Consell de redacció, expliquem des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la importància d'aquest mitjà a partir de cinc de les investigacions més conegudes d’aquest mitjà.

  Aliaksandr Herasimenka

  La democràcia a Rússia ha anat desapareixent poc a poc durant els darrers vint anys però el control dels mitjans de comunicació ha jugat un paper molt important en aquesta erosió democràtica. Aliaksandr Herasimenka ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, les quatre etapes d’aquest deteriorament democràtic a Rússia en mans del president Vladimir Putin. 

  Laia Forès

  La precarietat laboral és una qüestió complexa de tractar, és per aquesta raó que des del Col·legi de Periodistes s'han impulsat algunes iniciatives per acabar a poc a poc amb aquesta precarietat que sobretot està començant a afectar els joves a l'hora de trobar feina en l'àmbit periodístic. La Laia Forès ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, quines iniciatives està aportant el Col·legi per aturar aquesta crisi laboral.

  El pròxim dijous 23 de novembre es compleixen 10 anys de la mort de Paco Candel. Laura Saula ens descobreix des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la figura d'un periodista que va confessar allò que no li agradava de publicar en diaris, com el fet d’haver de passar una censura prèvia, que alguns testimonis de l’article sovint s’empipessin o que els editors li canviessin coses.

  Adrián Caballero

  La realitat és que avui dia el món laboral dels periodistes es troba en precari, i sobretot per als professionals de la comunicació, que pateixen cada vegada més la crisi econòmica i la greu situació per les condicions laborals que se'ls imposa. L'adaptació al món digital ha provocat la pèrdua de llocs de feina i el tancament de 375 mitjans a Espanya. L'Adrián Caballero ens mostra al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, algunes xifres que posen de manifest la situació en què es troben els periodistes.

  Manel Domene

  El nou escenari que s'està vivint en el món periodístic ha provocat una forta crisi en el sector per la forta caiguda dels salaris que estan causant una inestabilitat econòmica preocupant en tots els sectors, però sobretot en el dels professionals de la informació. A més, s'ha afegit que el periodista ha multiplicat la seva feina per adaptar continguts al món digital. Com es pot millorar la situació dels periodistes perquè puguin exercir el seu treball de manera ben remunerada i reconeguda? Manel Domene ens ho explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes.

  Aida Deturck

  Com gestionen els mitjans de comunicació les xarxes socials per mantenir aquell vincle entre el mitjà i l'audiència? Sense una interacció amb els seguidors, el mitjà no té sortida en el món digital, per això la figura del community manager és imprescindible perquè no deixa de ser la veu de l'organització. Quin és el comportament de l'audiència i com actuen els mitjans a l'hora de contestar? Un dels punts negatius de les xarxes socials és l'existència dels trols amb apunts provocatius a les xarxes socials i que poden perjudicar el mitjà, però, com s'hauria d'actuar en aquests casos? L'Aida Deturck ens explica, des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, el community management dels mitjans.

  Aida Deturck

  Les principals xarxes socials són utilitzades per gairebé tothom avui dia, però com les utilitzen els mitjans de comunicació? Aquests busquen adaptar-se al canvi inevitable i imprescindible del Social Media. Quins són els usos periodístics que es poden fer des de Twitter o qualsevol altra xarxa? L’Aida Deturck ens parla, des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, sobre l’adaptació mediàtica a les xarxes.

  Marta Alemany

  Cada vegada més sentim a parlar dels bitcoins i les criptomonedes per la seva desregularització que permet una alta especulació en el mercat borsàtil digital. La tecnologia on tenen lloc els bitcoins és anomenada Blockchain (cadena de blocs). Com funcionen els bitcoins i criptomonedes? Quins són els avantatges i inconvenients que tenen els periodistes d'aquesta tecnologia? Marta Alemany ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, en què consisteix aquesta nova tecnologia i com beneficia els periodistes i comunicadors.

  Jordi Rovira

  Aquestes darreres setmanes s’han llegit i escoltat moltes crítiques sobre la cobertura per part de Televisió Espanyola d'alguns dels moments més tensos del Procés. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Jordi Rovira ens ajuda a entendre què està passant a TVE. 

  Francesc Farré

  Els ciutadans de Catalunya estem cridats a participar el proper 1 d’octubre a un referèndum sobre la independència de Catalunya convocat pel Govern de la Generalitat. Des del Report.cat, el setmanari digital del Col·legi, Francesc Farré ens recull vint maneres de definir l'1O a partir de les editorials catalanes i nacionals. 

  Miquel Urmeneta

  Les eleccions federals alemanyes podrien ser un escenari molt atractiu pels creadors de notícies falses. Des del Report.cat, el setmanari digital del Col·legi, Miquel Urmeneta ens posa sobre la taula el debat sobre regular les xarxes socials.