Isabel-Clara Simó (1943-2020) va ser una incansable defensora de la llengua catalana, feminista i advocada de les llibertats individuals i col·lectives. La periodista Laura Saula posa en relleu la seva figura.
En aquesta crònica, la periodista col·legiada Lara Díaz Martínez recull les impressions i anècdotes de l'homenatge a Antonio Franco que el Col·legi de Periodistes de Catalunya va organitzar el passat dimarts 26 de setembre.
En els últims anys, les seccions que tracten la crisi climàtica han anat augmentant i s'han convertit en una cobertura obligatòria dels mitjans generalistes. Però més enllà d'una secció, els mitjans estan adoptant canvis significatius en les seves pràctiques per tal de reduir la seva empremta de carboni.
Prepara't per un estiu ple d'històries fascinants i reflexions? Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la periodista Clàudia Fuertes et recomana deu llibres perquè el periodisme i la comunicació t'acompanyi.
El ritme de l'estiu és diferent, i també ho és la nostra manera de consumir informació. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la periodista Elisabet Cassà ens porta una selecció de pòdcasts sobre actualitat, economia, política, internacional, societat, cultura, esports, ciència i tècnica, oci i públic infantil i juvenil.
El 5 d'agost de 2013, la família Graham anunciava que l'empresa editorial del Washington Post seria adquirida per Jeff Bezos, fundador d'Amazon i un dels homes més rics del món.
El passat juliol un grup d'estudiants de periodisme van participar en una visita a les institucions europees, dintre del marc del projecte "Periodisme Europeu", una iniciativa conjunta del Col·legi de Periodistes i la Comissió Europea de Barcelona.
El nom d’Hubertine Auclert (1848-1914) és segurament poc conegut, sobretot a casa nostra, però cal, sens dubte, reivindicar-lo perquè va ser una pionera del moviment feminista. La periodista Sandra Balgué recorda la figura d'Auclert, un exemple de lluita i feminisme.
El 27 d'abril, el FC Barcelona anunciava el tancament de Barça TV, la televisió que des del 1999 ha informat sobre l'actualitat blaugrana, una notícia que va agafar per sorpresa tant als treballadors com als teleespectadors.
Cobrir l’actualitat sovint passa factura. Parlar sobre guerres, accidents, morts, suïcidis, assetjament, catàstrofes naturals, desnonaments i una llarga llista de tragèdies són temes que inevitablement formen part de l’ofici, però que a la vegada comporten una càrrega emocional important.
Ens passem gairebé dues hores (151 minuts) diàriament a les xarxes socials, segons dades de Statista. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Francesc Ponsa et recomana sis documentals per conèixer el perill de l'addicció a les xarxes socials.
Marie Marvingt va ser una dona polifacètica i extremadament pionera. El seu pare va inculcar-li la cultura de l'esport i al llarg de la seva vida va practicar moltes disciplines en les quals destacava en el ciclisme i l'alpinisme. No hi havia cap repte que Marvingt no es disposés a superar, ni el d'exercir com a periodista.
Descrit per a molts com una de les plomes més fines, Llorenç Gomis (Barcelona, 1924-2005) va ser un dels periodistes més emblemàtics del segle passat a Catalunya i Espanya. Un home amable i proper que va construir ponts des de la cordialitat i el periodisme.
El cèlebre autor de No diguis res (2020) i L'imperi del dolor (2022) torna amb una nova obra titulada Canalles, històries verídiques sobre estafadors, assassins, rebels i malfactors. La periodista Laura Saula ens descobreix la destresa i les habilitats narratives d’un dels millors reporters de la nostra època.
Una exposició amb més de cent imatges de la fotoperiodista Joana Biarnés arriba a Madrid per difondre el talent i l'obra de la primera fotoperiodista de l'estat. La mostra sota el títol Madrid: moda a pie de calle, comissariada per Casamartina, es podrà veure de manera gratuïta fins al 23 de juliol.
Just Cabot és, segons el seu biògraf Valentí Soler, el periodista més intel·ligent i ben informat de la Barcelona dels anys trenta. O com també diria l’escriptor coetani Rafael Tasis, un mestre de periodistes.
Cada cop més persones decideixen canviar de canal o apagar el televisor quan começa l'informatiu. Els motius són la pandèmia de la Covid, l’actual crisi marcada per la inflació o els conflictes bèl·lics com el d’Ucraïna.
Durant la diada de Sant Jordi, el Col·legi de Periodistes de Catalunya tindrà una parada davant de la seu de la demarcació de Barcelona. A més, diferents col·legiats signaran exemplars de les seves obres. Us presentem deu llibres per regalar aquest Sant Jordi.
Ara fa trenta anys que en els quioscos apareix el primer número d’Enderrock. Un nou mitjà acaba de sortir a la llum i trepitja fort. Actualment, té una tirada de deu mil revistes mensuals, més de quatre mil subscriptors i tota una sèrie de multiplataformes des d’on es difon la música catalana arreu del territori.
Avui en dia, els continguts multimèdia són cada vegada més importants en el periodisme, ja que la majoria de les persones accedeixen a les notícies a trravés d'Internet. Quins són els cinc avantatges que aporten les noves narratives multimèdia al contingut periodístic?
Sembla que l’auge de la King’s League, la lliga de futbol de futbol 7 creada per Gerard Piqué que reuneix personalitats destacades del futbol i streamers d’Internet, només ha fet que començar. La Final Four d’aquesta competició es va celebrar al Camp Nou el diumenge 26 de març.
Llegir molt, provar nous mètodes narratius o cuidar la vida fora de la feina són alguns consells per a joves periodistes. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, el periodista Jordi Rovira recull algunes recomanacions dels professionals més veterans.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2023
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20