Report.cat

 • Ferran Lalueza

  Als estudiants catalans de quinze anys que aquesta primavera han realitzat les proves de l’estudi PISA 2018, se’ls avalua la capacitat de determinar la veracitat o falsedat d’una informació. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Ferran Lalueza ens dona les 10 preguntes que ens hem de fer per valorar la fiabilitat de les informacions. 

  Manel Domene

  Els avenços de la intel·ligència artificial ens apropen a una imminent substitució de persones per robots, especialment en determinades feines i oficis, incloent-hi el de periodista. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Manel Domene reflexiona sobre allò que es coneix com a robo-periodisme’, periodisme d’algoritme o digital.

  Adrián Caballero

  El GEN Summit és una oportunitat per debatre sobre la sostenibilitat de la nostra indústria i treballar col·lectivament per definir el futur del periodisme. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Adrián Caballero ens descobreix les novetats de la VII edició d'aquesta trobada que s'ha celebrat a la ciutat de Lisboa.

  Àngels Antón

  La gestió de la marca personal ens permet identificar i comunicar aquelles característiques que ens diferencien dels altres. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Àngels Antón ens dona els passos clau per gestionar-la i convertir-se en el referent d’una especialitat o àmbit. 

  Laura Mansfield

  El terme "manipulació" és molt ambigu i sovint tenim una connotació negativa de la paraula. En fotografia, manipular és aplicar tècniques d’edició, tant digital com analògicament, per alterar una imatge i canviar el seu significat. Laura Mansfield ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, les diverses opinions sobre la manipulació i l'ètica del fotoperiodisme i la incertesa del futur dels editors gràfics als mitjans. 

  Marta Shanti

  La crisi en l’àmbit del documental a Catalunya cada vegada es fa notar més. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Marta Shanti ens descobreix l'estat actual d'un format que mira de trobar noves vies de finançament per no estancar-se i perdre lideratge. 

  Jordi Flamarich

  Les fotografies que podem fer avui dia amb el mòbil tenen una qualitat igual (o fins i tot superior) a les que obtindríem amb una càmera rèflex. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Jordi Flamarich ens dona alguns consells per millorar-les. 

  Varis autors

  El Col·legi de Periodistes ha acollit avui la roda de premsa per presentar la carta oberta dels fotoperiodistes a la ciutadania sota el títol "O qualitat o res". Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, presentem l'article que serveix com a veu de molts professionals per reflexionar sobre la situació actual de l'ofici i el món on vivim. 

  Mercè Martínez

  La Generació Z o centennials, aquells joves nascuts des del 1994 fins al 2010, juntament amb els milennials, representen el 39% del mercat mundial i l'any 2020 la xifra s'elevarà fins al 59%. Mercè Martínez ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, quins són els valors que destaquen d'aquesta generació i si el món està preparat per ells.

  Redacció

  El Col·legi de Periodistes va acollir el passat 27 d'abril l'excombatent de les FARC, ara reconvertida al periodisme, Paula Sáenz i al director del documental "La flor de la lengua de vaca", Germán Reyes. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, expliquem com va anar la trobada i quina és la història de l'exguerrillera colombiana.

  Carles Prats

  El pròxim 3 de maig és el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. La Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes i la Universitat de Lleida han organitzat la IV edició del Simposi sobre Llibertat de Premsa a Lleida els dies 2 i 3 de maig que enguany se centrarà amb la temàtica del periodisme responsable. Carles Prats ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, quins són els reptes periodístics actualment i què tractarà el Simposi aquesta edició. 

  Adrián Caballero

  Cristina Cifuentes va anunciar una querella contra els dos periodistes que van publicar la informació que revelava que el Màster que havia obtingut a la Universitat Rey Juan Carlos contenia notes falsificades. Hem de patir els periodistes cada cop que publiquem una investigació o revelem una informació com la de Cifuentes? Adrián Caballero ens ho explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi. 

  Jordi Rovira

  Aquell periodista que als anys noranta llegia tot el que podia sobre la imatge de la lluita política dels catalans en la premsa estrangera, un quart de segle després s’ha convertit en la persona que ha aglutinat un major nombre d’adhesions en la premsa de tot el món. Jordi Rovira ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, el canvi sofert, en especial, en la premsa alemanya respecte al Procés després d’anys de reticències i prejudicis.

  Laura Saula

  Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Laura Saula ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, les seves múltiples facetes i la gran influència com a escriptor i personatge públic. 

  Jordi Rovira

  Més de cinc mil dones periodistes de tot l’Estat han signat un manifest on es denuncia el masclisme imperant en el periodisme. Jordi Rovira ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la història d'algunes de les pioneres que van aconseguir obrir el camí per totes les que vindrien després. 

  José Luís Gómez Galarzo

  El Col·legi de Periodistes va acollir l’Observatori del Discurs Discriminatori als Mitjans (GPRB) el passat 28 de febrer, un acte per reflexionar sobre els discursos i la construcció ideològica als mitjans de comunicació. José Luís Gómez Galarzo ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, què va tractar l’Observatori i quines opinions van sorgir. 

  Núria Reguero

  Eugenio Trías és considerat el pensador de l'escriptura castellana més important des d'Ortega i Gasset. Núria Reguero ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, l'homenatge que va acollir el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb motiu del cinquè aniversari de la seva mort. 

  La pel·lícula "Los archivos del Pentágonono només ha estat nominada al premi Oscar a la Millor Pel·lícula, sinó que també ha encapçalat el primer lloc de la taquilla als cinemes espanyols. Molts periodistes s’han retrobat amb la professió gràcies a aquesta història sobre la lluita de la premsa lliure contra la censura. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, recomanem altres d’experiències audiovisuals similars.