Report.cat

 • Adrián Caballero

  Cristina Cifuentes va anunciar una querella contra els dos periodistes que van publicar la informació que revelava que el Màster que havia obtingut a la Universitat Rey Juan Carlos contenia notes falsificades. Hem de patir els periodistes cada cop que publiquem una investigació o revelem una informació com la de Cifuentes? Adrián Caballero ens ho explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi. 

  Jordi Rovira

  Aquell periodista que als anys noranta llegia tot el que podia sobre la imatge de la lluita política dels catalans en la premsa estrangera, un quart de segle després s’ha convertit en la persona que ha aglutinat un major nombre d’adhesions en la premsa de tot el món. Jordi Rovira ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, el canvi sofert, en especial, en la premsa alemanya respecte al Procés després d’anys de reticències i prejudicis.

  Laura Saula

  Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Laura Saula ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, les seves múltiples facetes i la gran influència com a escriptor i personatge públic. 

  Jordi Rovira

  Més de cinc mil dones periodistes de tot l’Estat han signat un manifest on es denuncia el masclisme imperant en el periodisme. Jordi Rovira ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la història d'algunes de les pioneres que van aconseguir obrir el camí per totes les que vindrien després. 

  José Luís Gómez Galarzo

  El Col·legi de Periodistes va acollir l’Observatori del Discurs Discriminatori als Mitjans (GPRB) el passat 28 de febrer, un acte per reflexionar sobre els discursos i la construcció ideològica als mitjans de comunicació. José Luís Gómez Galarzo ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, què va tractar l’Observatori i quines opinions van sorgir. 

  Núria Reguero

  Eugenio Trías és considerat el pensador de l'escriptura castellana més important des d'Ortega i Gasset. Núria Reguero ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, l'homenatge que va acollir el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb motiu del cinquè aniversari de la seva mort. 

  La pel·lícula "Los archivos del Pentágonono només ha estat nominada al premi Oscar a la Millor Pel·lícula, sinó que també ha encapçalat el primer lloc de la taquilla als cinemes espanyols. Molts periodistes s’han retrobat amb la professió gràcies a aquesta història sobre la lluita de la premsa lliure contra la censura. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, recomanem altres d’experiències audiovisuals similars.

  Josep Salvat

  Què diferencia uns negociadors d'uns altres? El procés de comunicació del negociador és molt estratègic i per aquesta raó, Josep Salvat ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, una sèrie de consells per negociar de forma adequada.

  Laura Saula

  Hi ha un gran nombre de petites entitats i ONGs que necessiten serveis professionals de comunicació. Laura Saula ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, quines són les peculiaritats i limitacions afegides amb què es troben els periodistes que treballen en aquest sector.

  Laura Mansfield

  El passat 14 de desembre el govern de Trump va aprovar la llei d'acabar amb la neutralitat de la Xarxa. Internet es troba ara més que mai en la corda fluixa perquè els grans proveïdors dels serveis prendran el control sobre quines coses tindran o no prioritat a la Xarxa. Laura Mansfield ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, què significa la neutralitat de la Xarxa i com ens afectarà aquesta nova llei que, de moment, només ha sigut aprovada als Estats Units.

  Jordi Benavente

  La novel·la Un cel de plom. La vida de Neus Català de l’escriptora Carme Martí relata els fets d’una de les supervivents catalanes del camp d’extermini nazi de Ravensbrück. Jordi Benavente ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, l’experiència de Martí amb el testimoni de la Neus Català i la seva memòria d’aquells esdeveniments.

  El passat 8 de gener el Grup Zeta anunciava el tancament de les revistes Interviú i Tiempo. La primera, un històric setmanari que va néixer l'any 1976 i la darrera com a complement polític en 1982. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, expliquem la importància d'aquest mitjà a partir de cinc de les investigacions més conegudes d'aquesta revista.

  Aliaksandr Herasimenka

  La democràcia a Rússia ha anat desapareixent poc a poc durant els darrers vint anys però el control dels mitjans de comunicació ha jugat un paper molt important en aquesta erosió democràtica. Aliaksandr Herasimenka ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, les quatre etapes d’aquest deteriorament democràtic a Rússia en mans del president Vladimir Putin. 

  Jordi Benavente

  L'escriptor Emmanuel Carrère ha fascinat a milers de lectors amb els seus últims llibres 'Conviene tener un sitio adonde ir' i 'El Regne'. Jordi Benavente ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, els trets més destacables de l'estil de l'autor: la primera persona del singular magnètica i la curiositat. 

  José Luís Gómez Galarzo

  El passat 4 de desembre es van reunir molts professionals a la Casa dels Periodistes per parlar sobre la repressió que pateix l'ofici cada vegada més i que està sotmessa a agressions que cal eliminar. En el Report.cat, setmanari digital del Col·legi, el José Luís Gómez Galarzo ens explica com va anar la presentació del manifest i ens destaca alguns punts. 

  Laura Saula

  El Diari de Barcelona, conegut popularment com El Brusi, compleix aquest 2017 els 225 anys de la seva creació. Aquest diari està carregat d’històries que narren els fets durant dos segles de la ciutat comtal. Laura Saula ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, els alts i baixos del Diari de Barcelona que finalment va desaparèixer per sempre l’any 2009. 

  Laia Forès

  La precarietat laboral és una qüestió complexa de tractar, és per aquesta raó que des del Col·legi de Periodistes s'han impulsat algunes iniciatives per acabar a poc a poc amb aquesta precarietat que sobretot està començant a afectar els joves a l'hora de trobar feina en l'àmbit periodístic. La Laia Forès ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, quines iniciatives està aportant el Col·legi per aturar aquesta crisi laboral.

  El pròxim dijous 23 de novembre es compleixen 10 anys de la mort de Paco Candel. Laura Saula ens descobreix des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la figura d'un periodista que va confessar allò que no li agradava de publicar en diaris, com el fet d’haver de passar una censura prèvia, que alguns testimonis de l’article sovint s’empipessin o que els editors li canviessin coses.