• Xavier Bertral / Jordi Rovira

  El fotògraf i videògraf Ricard Garcia Vilanova fa anys que cobreix conflictes bèl·lics, sobretot a l'Orient Mitjà.

  Detall d'una infografia elaborada per estudiants de periodisme de la Universtat de Vic
  Jordi Català

  La infografia s'ha enquistat a les redaccions i es prepara per expandir-se més enllà de l'àmbit pròpiament periodístic

  Imatge d'una redacció periodística.
  Imatge d'una redacció periodística.
  Anna Galdón

  Els verificadors de dades, un perfil a les redaccions tan important en alguns països com inexistent i desconegut a casa nostra. Internet ha tornat a posar sobre la taula la professió que va viure l'època daurada als anys cinquanta, de la mà de revistes com The New Yorker o Der Spiegel.

  Retall de la portada d'Interviú en un número del 1976.
  Retall de la portada d'Interviú en un número del 1976.
  Núria Simelio

  Sàpiens Publicacions ha editat la col·lecció "Història del periodisme de Catalunya. En aquest espai, reproduïm extractes d'un dels capítols, concretament el dedicat a les revistes (Les revistes. Diversitat i especialització). Escrit per Núria Simelio, professora de la UAB i doctora en Periodisme i Ciències de la Comunicació, s'hi repassa la trajectòria de diferents publicacions.

  Jordi Grau, Màrius Carol, Esther Vera, Enric Hernández i Lluís Bassets.
  Laura Saula

  Els directors dels diaris reflexionen sobre els problemes i els avantatges de la societat digital. En una taula del Congrés de Periodistes, van debatre sobre la crisi econòmica i el futur dels rotatius.

  D'esquerra a dreta: Lourdes Ballarín, Carme Colomina, Maria José Recoder, Joan Vives i Sara Sans.
  Alberto Gómez

  La taula sobre els estudis universitaris va evidenciar la necessària actualització a què s'ha de sotmetre l'educació superior. Les facultats que formen els periodistes del futur han de reinvertar-se.

  Karma Peiró, directora de Nació Digital, durant un moment de la seva intervenció.
  Marta Arbós

  Hi ha una manera de fer periodisme que aposta pels temes treballats a fons, amb mitjans que, econòmicament, depenen dels lectors, que eviten tota dependència política o econòmica i que han sorgit gràcies a fundacions, micromecenatges o cooperatives.

  Luis Collado en un moment de la seva intervenció.

  Luis Collado, directiu de Google, va analitzar durant el sisè congrés de periodistes com la multinacional i els editors han canviat l'enfrontament per la col·laboració.

  Andreu Buenafuente i Mònica Terribas durant la conversa que van mantenir al congrés.
  Laura Saula

  Andreu Buenafuente i Mònica Terribas conversen i reflexionen sobre la professió en el sisè congrés de Periodistes. Van comentar, amb humor i seriositat, aspectes que preocupen a la professió com les pressions polítiques o les noves tecnologies.

  Louise-Marie Horeau va despertar expectació
  Eudald Coll

  Louis-Marie Horeau, redactor en cap de Le Canard Enchaîné, sorprèn els assistents amb el peculiar model del setmanari satíric francès.

  Milagros Pérez-Oliva va participar en la taula rodona on es va debatre sobre l'ètica a la professió
  Eudald Coll

  El sisè congrés de Periodistes va abordar els reptes actuals de la professió i va presentar l'actualització del Codi Deontològic. Va ser un dia intens, amb quatre-cents inscrits, quaranta ponents i quasi dotze hores de feina i reflexió.

  Dan Gillmor va obrir el congrés.
  Eudald Coll

  El periodista i expert en mitjans digitals Dan Gillmor va obrir el sisè congrés de Periodistes i va fer una crítica dura als mitjans nord-americans per la cobertura de la campanya electoral de Donald Trump.

  Una de les fotografies –obra d’Humberto Rivas– que formen part de l’arxiu fotogràfic del MNAC.
  Òscar Garcia

  El Pla Nacional de Fotografia, que recull moltes demandes del sector i estava força aturat mesos enrere, sembla reactivar-se. Casos com el de l'arxiu Centelles o el del fotògraf Manel Armengol han evidenciat la necessitat d'una actuació.

  Imatge d'una redacció periodística.
  Imatge d'una redacció periodística.
  Josep Lluís Micó

  Ha canviat allò substancial del periodisme davant l'allau de novetats que ha comportat el paradigma digital? Josep Lluís Micó, catedràtic de Periodisme de la Universitat Ramon Llull, reflexiona al respecte en aquest article.

  Concentració per l'assassinat del periodista Rubén Espinosa
  JOAN PALOMES

  Mèxic és un dels països del món on és més perillós exercir el periodisme. La corrupció institucionalitzada i el narcotràfic són les principals amenaces a les quals s'han d'enfrontar els informadors.

  ETA va anunciar el "cessament definitiu" de la seva activitat armada en un vídeo publicat al web de Gara el 2011.
  Joan Salicrú

  Cinc anys després de la fi de la violència d'ETA, la premsa basca segueix enfrontada, ara per explicar el que van viure durant gairebé mig segle. La societat basca ha passat pàgina molt ràpid, però en els seus mitjans segueix havent-hi una forta batalla per establir el relat.

  Un participant a la competició de natació Special Olympics del 2012 (Foto: Dani Codina)

  Els mitjans mantenen els enfocaments equivocats o esbiaixats sobre la discapacitat intel·lectual i la salut mental. Diferents entitats intenten reduir el pes de l'estigma en l'elaboració de les informacions.

  El text continua sent un format clau per a les notícies (Foto Vicente Pruna)

  Les estadístiques mostren com, malgrat la irrupció de noves narratives digitals, el text continua sent essencial per explicar què passa i per què passa. Els usuaris prefereixen un article a una infografia.

  Joan Martí amb la seva càmera Paillard-Bolex H16 filmant en els exteriors de Miramar (Arxiu Joan Martí)

  La crònica de la televisió acumula nombroses anècdotes. En aquest article, descobrim curiositats, argúcies i records dels primers reporters gràfics a Catalunya, que van treballar als estudis de Miramar.

  Carles Puigdemont ha treballat quasi tres dècades com a professional de la informació -és periodista col·legiat des de fa molt temps- i ja fa deu anys que exerceix com a polític. La seva trajectòria, doncs, ha tingut lloc en dos mons que mantenen una relació intensa.

  El consell directiu del programa L'Hora Catalana, portaveu dels exiliats catalans

  La Guerra Civil va ser un autèntic drama per a la professió catalana. Va implicar la desaparició de nombrosos mitjans, però també l'exili de molts professionals. Algunes fonts van calcular que vuit de cada deu periodistes catalans es va haver d'exiliar.

  Quatre fundadors del GDP. D'esquerra a dreta: Joan Anton Benach, Josep Maria Cadena, Pere Pascual Piqué i Pere Oriol Costa. Foto: Vicente Pruna

  L'abril de 1966 un petit grup de periodistes es va trobar amb l'objectiu de crear una organització que, enmig de la dictadura i d'una repressió important en els mitjans, impulsés l'esperit democràtic en una professió mancada de llibertat.

  Dinar d'homenatge a Arquimbau. Foto: Josep Maria Sagarra i Plana / Arxiu Fotogràfic de Barcelona

  Article d'Elvira Altés, professora de Periodisme a la UAB i investigadora en comunicació i gènere.

  Rosa Maria Arquimbau va escriure articles provocadors per l'època. Foto: Fons Gabriel Casas i Galobardes / Arxiu Nacional de Catalunya.

  Als anys trenta, Rosa Maria Arquimbau va incomodar la societat de l'època amb el seu periodisme incisiu i provocador.