• Demarcacions
 • Les demarcacions del Col·legi de Periodistes de Catalunya modifiquen, amb l'arribada de l'estiu, el seu horari habitual d'atenció col·legial presencial. L'horari de consulta de la seu de Barcelona serà els dimarts i dijous, de 9:30h a 14:00h, i la resta de demarcacions els dimarts i dijous, de 10:00h a 13:00h. Durant el mes d’agost, les seus tancaran del 3 al 30, tot i que atendrem les consultes fins al dijous 6 d'agost, de 9:30h a 14h, a través del telèfon 93 317 19 20 o del correu contacte@periodistes.cat.

  Els articles han de tenir una extensió màxima de 1.000 paraules i el jurat valorarà les bones idees, la frescor i la claredat de l'estil. La data límit per presentar candidatures finalitza el 30 de novembre. 

  Des del Col·legi de Periodistes recomanem seguir aquests consells d'autoprotecció i prevenció als periodistes davant els últims rebrots en algunes zones de Catalunya. 

  Anna Bosch, periodista col·legiada amb dilatada experiència com a corresponsal en diversos països, ha guanyat el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2020, que concedeix l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC).  

  L’Ajuntament de Torredembarra, la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i Repsol, amb la col·laboració del Port de Tarragona, han presentat aquest matí una nova edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer

  Més d'un centenar d'alumnes han passat aquest any per la II edició de l'Escola d'Estiu organitzada pel Centre de Formació i Desenvolupament del Col·legi de Periodistes. La majoria dels alumnes han estat periodistes col·legiats en actiu, i els cursos amb més demanda i participació han estat "Storytelling persuasiu per a emprenedors de la comunicació", "Aprèn a editar vídeos amb el mòbil" i "Eines, apps i plugins per a periodistes". Aquesta edició ha estat especial per la pandèmia i s'han fet tots els cursos en línia en directe i de manera intensiva. 

  Simona Levi / Xnet / Robert Guixaró / Max Carbonell / Gemma Palau / Elizabeth Bodi / Gemma García

  El llibre Fake you. Fake news i desinformació (Raig Verd, 2019) és un projecte dirigit per Simona Levi –impulsora de la plataforma d’activisme digital Xnet– que analitza com governs, partits polítics, importants mitjans de comunicació, corporacions i grans fortunes participen de la manipulació informativa, així com de les retallades de la llibertat d’expressió. En aquestes pàgines, reproduïm alguns extractes del capítol dedicat a la producció de fake news i a l’ecosistema informatiu que sovint fa possible que hi tinguin recorregut.

  Jordi Benavente

  Tots els periodistes tenen al llarg de la trajectòria professional una sèrie de temes que, per una raó o altra, han quedat a mig camí. Són treballs que es queden en l’aire perpètuament o que, senzillament, són impossibles de realitzar per una qüestió de pressupost, manca de fonts o de temps, entre altres raons. Son històries, en definitiva, que no surten mai del cap dels creadors, però que l’acompanyen sempre més com un tema inacabat, irrealitzable, impossible de tirar endavant.  Aquest reportatge –el millor del darrer trimestre de 2019 del  Report.cat–, se centra en alguns d’aquests projectes frustrats.

  Eudald Coll

  Des de fa un temps, molts dels actors del Procés sovint no tenen rostre ni identitat perquè s’amaguen darrere unes paraules en clau o unes sigles. I és que enmig d’una persecució política, policial i judicial implacable als líders independentistes, moltes persones han optat per actuar sense donar la cara. Però, com afecta aquest fet la feina diària dels nombrosos professionals de la informació? I fins a quin punt això condiciona la informació que donen?

  Francesc Ponsa

  El politainment es refereix a la combinació de la informació política i l’entreteniment. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Francesc Ponsa ens revela com programadors i polítics es beneficien de l’espectacle a la petita pantalla.

  Karen Montero

  Cinquanta anys després dels inicis del periodisme gonzo, l’estela del periodista i escriptor nord-americà Hunter S. Thompson, el seu precursor, segueix perdurant en la memòria i l’escriptura de molts periodistes. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Karen Montero recomana cinc lectures per un estiu en primera persona.

  Borsa de treball

  22/07/2020 Barcelona
  21/07/2020 Rosselló
  17/07/2020 Tarragona