• Demarcacions
 • Una de les notícies més polèmiques d'aquest any 2021 ha estat la intenció d'Aena d'ampliar l'aeroport del Prat, un projecte que podria suposar la destrucció total o parcial del Delta del Llobregat i de La Ricarda, un antic braç del riu Llobregat documentat des de fa segles. És per aquest motiu que des del Col·legi de Periodistes us oferim la possibilitat única de visitar aquest espai natural i cultural de la mà de les persones expertes que en tenen cura i els preserven dia a dia. Vine amb nosaltres el pròxim dijous 2 de desembre de 10.00 h a 13.00 h. Places limitades! 

  Una vintena d'experts en comunicació corporativa i periodistes de fonts reflexionaran sobre la relació entre mitjans i gabinets, la sostenibilitat i la proximitat en una jornada organitzada pel Col·legi de Periodistes i Dircom Catalunya. L'acte se celebrarà el pròxim divendres 3 de desembre, a les 9:15h. Cal inscripció prèvia

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya inaugura, a la seu de Barcelona, una exposició del col·legiat Horacio Seguí el pròxim dimarts 14 de desembre, a les 18:00 hores. El degà del Col·legi, Joan Maria Morros, serà l'encarregat d'inaugurar l'exposició d'aquest fotoperiodista autodidacte que ha marcat una època com ho evidencia el seu patrimoni fotogràfic. L'exposició es podrà visitar fins a la primavera que ve. 

  Un article de Rafa Pérez sobre el paper clau de Mont-roig del Camp en l’obra de Joan Miró guanya el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer del Camp de Tarragona; una producció audiovisual dirigida per David Aymerich sobre l’aventurer montblanquí Adrià Gutiérrez s’emporta el de Periodisme Turístic; el de Comunicació Local recau en Ricard Lahoz per un article sobre els terrats publicat al Fet a Tarragona; i el premi de Fotoperiodisme és per a Xavi Jurio per una imatge sobre l’incendi de Santa Coloma de Queralt publicada a La Vanguardia.

  Entén què és el metavers, millora i retoca les teves fotos amb el mòbil o mesura l'èxit de les teves xarxes socials. Els col·legiats i col·legiades teniu descomptes especials en els cursos que organitza el Col·legi de Periodistes. 

  La sala d'actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya va acollir una jornada organitzada pel Col·legi, el CIC i les onze universitats catalanes amb estudis de periodisme. El col·legiat i director de la revista Capçalera, Jordi Rovira, va ser l'encarregat de cloure l'acte amb les principals conclusions de la trobada. 

  Laura Saula

  Durant molt de temps, el món rural i la pagesia han estat tractats de manera més aviat superficial en els mitjans de comunicació generalistes, que sempre acabaven caient en els tòpics associats a aquest entorn. Una situació que, en els darrers anys, ha anat evolucionant amb el sorgiment de noves publicacions que donen valor i que situen en primera línia tant la vida al camp com les seves històries més personals. En les pàgines següents, responsables de mitjans que aposten pel món rural expliquen què els ha portat a prendre aquesta decisió.

  Sandra Balagué

  El greuge històric que arrossegaven quan, als anys vint del segle passat, arriba l’invent de la ràdio a casa nostra, sumat al moment polític en què sorgeix el mitjà –la dictadura de Primo de Rivera–, fa que les dones comencin en la història de les ones amb un clar desavantatge respecte dels homes. Després, amb el pas dels anys, ha anat oscil·lant segons l’etapa historicopolítica. Però les dones, amb més o menys visibilitat, hi han estat des del començament. Rescatar-les de l’oblit del gairebé un segle d’història del mitjà és la missió del projecte “Dones a les ones”.

  Nereida Carrillo

  La cobertura del negacionisme de la COVID-19 i de les diferents teories “conspiranoiques” sobre el virus generen controvèrsia a les redaccions dels mitjans de comunicació. Els periodistes, a grans trets, es debaten entre ignorar-les o parlar-ne. El repte és alertar sense amplificar i esperonar el pensament crític, així com les converses constructives. En un context més que delicat –amb desenes de milers de morts als hospitals degut a un virus que és entre nosaltres des fa més d’un any–, el debat sobre com actuar és tan necessari com complex.

  Anna Lladó

  En un futur no molt llunyà es podrà interactuar amb avatars reals i artificials, sense haver de sortir de casa, a través d'unes ulleres de realitat virtual. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Anna Lladó, explica que és el Metavers i com el periodisme podrà informar els lectors i espectadors a través d’experiències immersives.

  JOAN PALOMES

  La cobertura informativa que donen els mitjans de comunicació sobre els més de vuit mil joves migrats sols menors d’edat que han arribat a Catalunya és clau en la creació de l’opinió pública que determina l’exclusió o la integració d'aquests infants i adolescents. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Joan Palomés repassa els punts clau de l'estudi sobre la cobertura dels menors estrangers no acompanyats que el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Fundació FC Barcelona van presentar ahir. 

  Borsa de treball

  30/11/2021 Barcelona
  26/11/2021 Barcelona
  25/11/2021 Barcelona
  22/11/2021 BARCELONA
  8 novembre
  09:00-21:00 - Fundació Clerch i Nicolau de FIgueres
  1 desembre
  19.00 - 20.30 - Principal - Sala d'actes
  2 desembre
  11.00 - 12.00 - Principal - Sala d'actes