• Demarcacions
  • El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació de Catalunya considerem un bon punt de partida les mesures presentades aquest matí pel president del Govern d'Espanya al Congrés dels Diputats, dins del pla de regeneració democràtica, especialment les que afecten l'ecosistema mediàtic.

    Amb l’arribada de l’estiu, l'única preocupació serà quins llibres posar a la maleta per a les vacances. El Centre de Documentació Montserrat Roig ha recopilat els últims títols disponibles, a més de recomanacions per aprofitar els mesos estivals. Els col·legiats i col·legiades podeu demanar tots aquests títols en préstec. 

    Els guardons distingeixen les millors pràctiques en comunicació corporativa, reconeixent la innovació i l'excel·lència en projectes del 2023-24. El termini per a la presentació d'originals finalitza el 30 de setembre de 2024. 

    Les titulacions de Periodisme (Universitat Pompeu Fabra) amb 10.866, Periodisme (Universitat Autònoma de Barcelona) amb 9.718 i Comunicació de les Organitzacions (Universitat Autònoma de Barcelona) amb 9.406 són els tres graus amb les notes de tall més altes. 

    La Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) engega la primera edició de la microcredencial dedicada al periodisme en zones de conflicte o hostils composta per un professorat de periodistes i reporters experts com ara Lluís Caellas, Txell Feixas, Manel Alías, Marc Marginedas, Anna Surinyach i Antoni Batista.

    Has anat de vacances i has accedit a un equipament cultural gràcies al carnet de col·legiat/da? Comparteix la informació i aprofita tots els descomptes en el teu pròxim viatge! 

    Neus Aldeguer

    El passat 21 de maig el Col·legi de Periodistes de Catalunya celebrava un acte als Jardins de la Maternitat, per retre homenatge als professionals de la informació de més de trenta-cinc anys de col·legiació. Una commemoració que té lloc cada any i que és un homenatge a professionals de la informació que han viscut, des de primera línia, el canvi sofert pel periodisme, on han canviat les dinàmiques de treball.

    Aina Palomer

    La societat es troba en un moment de lluita de forces i és necessari prendre partit. Censures de pel·lícules LGTBI+, agressions, vexacions i assassinats a gent del col·lectiu tenen lloc, enmig d’una onada d’extrema dreta que estén discursos populistes.

    Sandra Balagué

    La ràdio nocturna va gaudir de la seva màxima esplendor als anys setanta, vuitanta i noranta. Dècades, sobretot les dues primeres, en què la veu femenina pren protagonisme en aquesta franja horària. A finals dels noranta, ja amb Catalunya Ràdio en funcionament, destaca La nit dels ignorants i, a Ràdio Barcelona, Parlar per parlar. En aquella dècada, i de manera preeminent, triomfa la ràdio nocturna esportiva, on aquí, com a la resta de l’Estat, arrasen Jose María García amb Supergarcía i Ramón de la Morena amb El larguero, però també la programació d’emissores catalanes. En termes d’audiència, de fet, la ràdio esportiva nocturna és, encara avui, la de més èxit. Parlem del present i el passat de la ràdio de nit amb alguns dels seus protagonistes.

    Francesc Ponsa

    L’auge de les plataformes d’estríming musical va posar en crisi el format de la radiofórmula. Tot i que inicialment van perdre oients, sobretot entre els més joves, les ràdios musicals estan resistint l’envit de Spotify, YouTube, iVoox i companyia gràcies a la fidelització del públic adult, a la funció de prescripció i al suport a la música en directe. Però, darrerament, han aparegut noves amenaces basades en la intel·ligència artificial que tornen a fer-ne perillar la solvència.

    Victoria Hita

    Les ràdios de barri continuen sent un planter per a futurs professionals del periodisme? Com es mantenen econòmicament? Les noves tecnologies eviten els problemes de cobertura que en el passat periòdicament afectaven les ràdios lliures, pirates, de barri? I fins a quin punt cohesionen el teixit associatiu dels barris? Són moltes les preguntes que es poden fer sobre emissores com Ona Mar, Ona de Sants-Montjuïc, Ràdio Hostafrancs o Ràdio Maconda, un fenomen carregat d’il·lusió i de voluntarisme que va més enllà de les ràdios públiques i comercials.

    Barcelona

    Rambla de Catalunya, 10 pral., 08007 Barcelona
    933 17 19 20
    933 17 83 86
    contacte@periodistes.cat
    De 9.00h a 15.30h (de dilluns a divendres)

    Borsa de treball

    24/07/2024 Barcelona
    23/07/2024 Badalona
    22/07/2024 Barcelona
    22/07/2024 Barcelona
    29 juliol
    17:00 - 18:30 - Col·legi de Periodistes de Catalunya