• Demarcacions
 • La demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya informa que la seu romandrà tancada els dies 11 i 12 de maig.

  La demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya  i la Universitat de Lleida van acollir el passat dimecres 3 de maig el VIII Simposi de Llibertat de Premsa que va tractar sobre 'Intel·ligència Artificial'.

  El Premi “Pica d’Estats” en la propera convocatòria  incrementarà la dotació econòmica fins als 48.000 euros i mantindrà les mateixes 8 categories. De tal manera que a partir d’ara cada categoria passarà a tenir una dotació econòmica de 6.000 euros.

  Enguany, el Simposi versarà sobre 'Intel·ligència Artificial i Llibertat de Premsa'. La jornada que tindrà lloc el dia 3 de maig, i que organitzen el Col·legi de Periodistes i la Universitat de Lleida, l'inaugurarà el degà del col·legi, Joan Maria Morros i la clourà el periodista José Carlos Sánchez de Prodigioso Volcán.

  Xavi Madrona Rubio, Núria Vilà Coma, Núria Jar Benabarre, Marc Serena Casaldàliga i Montserrat Virgili Treig han estat els i les professionals guardonats. És la XVI edició d’aquests guardons, impulsats per la Paeria i el Col·legi de Periodistes de Lleida, que reconeixen el compromís dels mitjans de comunicació amb la igualtat entre homes i dones.

  Sandra Castro, 3a tinent d’alcalde regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida, i Francesc de Dios, vocal de la Junta del Col·legi de Periodistes de la Demarcació de Lleida, han anunciat el nom de les persones guanyadores de la XVI edició del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida.

  Núria Segura

  Cada cop més persones decideixen canviar de canal o apagar el televisor quan começa l'informatiu. Els motius són la pandèmia de la Covid, l’actual crisi marcada per la inflació o els conflictes bèl·lics com el d’Ucraïna.

  Varis autors

  Just Cabot és, segons el seu biògraf Valentí Soler, el periodista més intel·ligent i ben informat de la Barcelona dels anys trenta. O com també diria l’escriptor coetani Rafael Tasis, un mestre de periodistes.

  Patricia Ventura

  A final de l’any passat, el Col·legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i les onze universitats catalanes amb estudis de Periodisme van organitzar una jornada sobre ètica periodística amb ponències sobre l’exercici professional, la desinformació o la cobertura informativa de la Covid. Autors d’algunes d’aquelles ponències han escrit els articles que conformen el dossier d’aquest número, com el d’aquestes pàgines de Patricia Ventura, coordinadora d’un estudi del CIC sobre els reptes i les recomanacions per dotar la intel·ligència artificial dels valors ètics del periodisme.

  Elisabet Carvajal

  La psicologia cognitiva i la neurociència han desvetllat més enigmes sobre la ment humana en els darrers vint anys que en tota la història de la humanitat. Encara és més extraordinari saber que bona part de les tècniques d’Imatges de Ressonància Magnètica i Funcional, la neurociència i el descobriment de les neurones mirall aporten una allau d’estudis sobre comunicació. Evidència científica que, posada al servei de la formació de portaveus, permet millorar –i ratificar– les claus per a una comunicació eficaç sense obviar els grans teòrics de la comunicació i de la persuasió. Les emocions inexorablement compartides, la novetat i l’ús d’històries es confirmen com les grans eines per acoblar l’orador amb el públic.

  Anna Clua

  El 1992, amb l’aprovació del Codi deontològic, es van establir les bases de l’autoregulació de la professió. Des de llavors, han canviat moltes coses amb l’arribada de la societat digital. Va ser llavors quan es va entendre la necessitat de repensar el lloc que ocupava l’ètica en els continguts universitaris. Un debat que avui és més necessari que mai. En aquest article, Anna Clua, professora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, reflexiona sobre els reptes de l’ètica periodística i la comunicació digital des del punt de vista de la professió i de la docència.

  Lleida

  Rambla de Ferran, 21, 25007 Lleida
  973 24 00 44
  667 98 48 94
  lleida@periodistes.cat
  Dilluns a divendres (De 10:00h a 14:00h)

  Actes de premsa

  Borsa de treball

  25/05/2023 Barcelona
  25/05/2023 Barcelona
  16/05/2023 Barcelona
  10/05/2023 Andorra la Vella