• La demarcació de les Terres de l'Ebre del Col·legi de Periodistes premia el documental sobre els bombardejos que va patir la ciutat de Tortosa durant la Guerra Civil Espanyola. L'acte de lliurament va tenir lloc el passat divendres, 12 de juliol, a l'auditori de la Unió Filharmònica d'Amposta. 

  El V Premi Terres de l’Ebre de Periodisme, atorgat per la Demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), es lliurarà finalment aquest divendres, 12 de juliol, a l’auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta a les 20.00 hores. L’acte, que es va ajornar el passat dia 28 de juny en solidaritat amb els afectats, veïns i periodistes, pel greu incendi a la Ribera d’Ebre, tindrà dues parts. En la primera part, es farà el lliurament del Premi de mans dels guanyadors de la passada edició. En la segona part, el periodista i editor del TN Migdia de TV3, Carles Prats, i el president ebrenc del CPC, Josep Baubí, protagonitzaran un col·loqui sobre els mitjans de comunicació públics a Catalunya.

  La Junta de Govern de la Demarcació Terres de l’Ebre del CPC ha decidit ajornar l’acte de lliurament del V Premi Terres de l’Ebre de Periodisme previst per aquest divendres, 28 de juny, al vespre a Amposta. El motiu és la situació que s’està vivint a la Ribera d’Ebre, amb un gran nombre de focus encara per controlar de l’incendi que crema des d’aquest passat dimecres. La demarcació ha volgut solidaritzar-se així amb les persones afectades i amb els companys periodistes que han de seguir 24 hores al dia l’evolució de la notícia. La intenció de la Junta és poder convocar de nou l’acte els pròxims dies.

  Els tres finalistes del V Premi Terres de l’Ebre de Periodisme atorgat per la Demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) són: el periodista Òscar Meseguer per la sèrie d’articles sobre el maqui Francisco Serrano, publicats al setmanari l’Ebre, els dies 25 de maig i 8, 15 i 29 de juny; el documental “Desconnectats”, elaborat per Tony Royo, Santi Valledepérez de Films Nòmades i l’empresa de disseny ABS, i, finalment, el també documental 

  La Demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya va lliurar divendres 7 de juny en una sala plena de gom a gom els Premis Micros corresponents a l’any 2018. El primer a rebre el Micro Obert de mans del vicepresident del Col·legi Albert Mestre, va ser el responsable de comunicació dels Mossos d’Esquadra a la Regió Policial Terres de l’Ebre, Toni Giménez. Giménez va agrair aquest guardó que reconeix les facilitats que posa als periodistes a l’hora de desenvolupar la seua tasca dia a dia.

  Els quatre debats electorals que ha organitzat la Demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes, arran de les eleccions municipals del 26 de maig, a les quatre capitals de comarca ebrenques, Tortosa, Amposta, Móra d’Ebre i Gandesa, han estat tot un èxit. Els debats s’han pogut seguir en directe des dels respectius espais de realització així com des de diferents mitjans de comunicació públics i privats: Canal Terres de l’Ebre, Ràdio Móra d’Ebre-Cadena Ser i Ràdio Ebre-Cadena Ser, Ràdio Tortosa, Ràdio Amposta i Imaginaràdio.

  Montse Ferrer

  El veterà periodista compleix cinquanta anys dedicats al periodisme i quaranta a l’educació dels futurs professionals. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Montse Ferrer repassa la trajectòria professional de Casasús i algunes de les seves reflexions sobre l'ofici. 

  Miquel Urmeneta

  La credibilitat de la UE té molt a veure amb la batalla contra les empreses tecnològiques per la desinformació. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Miquel Urmeneta analitza les últimes relacions entre la institució europea i la xarxa social de Mark Zuckerberg. 

  Jordi Rovira

  La iniciativa de dos joves andalusos en ple franquisme va suposar, en pocs anys, una revolució en la fotografia espanyola que, per fi, va poder veure’s a l’estranger, al costat de les avantguardes europees. El grup Afal –que va pivotar al voltant d’una revista del mateix nom– va acollir fotògrafs de tot l’Estat, els millors de l’època, que explicaven la realitat amb una mirada moderna, transgressora i sense complexos. En els darrers anys, diferents iniciatives estan reivindicant la figura del col·lectiu.

  Josep Maria Figueres

  Quan es repassa la història de les publicacions catalanes, en sobresurt una: D’Ací i d’Allà. S’han complert cent anys del primer número i una anàlisi amb perspectiva permet observar com aquesta revista va aconseguir captar l’atenció d’una burgesia culta i cosmopolita. Periodistes, escriptors i artistes de renom van col·laborar-hi al llarg dels divuit anys d’existència, durant els quals els impulsors van demostrar com es podia fer una capçalera de qualitat que estigués al nivell de les grans publicacions del Vell Continent.

  Francesc Ponsa

  En la professió periodística hi ha algunes coses –almenys sobre el paper– que semblen estar clares, com la separació entre fets i opinions. La ciutadania, però, no sempre sap diferenciar-ho. Prova d’això és un estudi elaborat als Estats Units pel prestigiós Pew Research Center, que ha demostrat que moltes persones confonen la informació amb l’opinió. Aquest reportatge, guanyador ex aequo al millor reportatge de Report.cat del trimestre, reflexiona sobre aquest fet.

  Terres de l'Ebre

  Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya
  977 44 24 90
  ebre@periodistes.cat
  Dimarts i dijous de 17:00h a 20:00h

  Actes de premsa

  Borsa de treball

  02/08/2019 Barcelona
  23/07/2019 Barcelona
  22/07/2019 L'Hospitalet de Llobregat
  19/07/2019 Sant Cugat del Vallès