• Demarcacions
 • Soparet a la Terrasseta

  Aquest dijous a la nit vam celebrar un any més el nostre sopar d'estiu a la terrasseta. Una vintena de companys i companyes ben avinguts, vam xerrar una mica, vam comentar l’actualitat del sector i ens vam desitjar bones vacances. Hi tornem i ho fem extensiu a tots els nostres col·legiats i col·legiades: Bon estiu i molt bones i merescudes vacances!

  L’auge dels partits d’extrema dreta a les comunitats veïnes de les Terres de l’Ebre , les dificultats que troben els mitjans de comunicació en aquests territoris on el català es veu «com una amenaça» i com han d’actuar aquests mitjans davant d’aquestes ideologies, són els temes al voltant dels quals va girar la conversa que va acollir la nostra Demarcació aquest dijous a la tarda.

  Obriu agendes i apunteu: el pròxim dijous 27 de juny, a les 20.30 h celebrarem el nostre Soparet a la terrasseta. Una trobada per a tancar la temporada i esperar i emprendre amb ganes les vacances d’estiu. La terrassa de la nostra Demarcació és el marc ideal per a compartir un sopar fred i una bona conversa, i brindar amb cava o amb vi del territori

  El pròxim dijous 27 de juny la nostra Demarcació organitza una nova conversa emmarcada dintre del cicle Periodisme Sud. En aquest cas parlarem de l’extrema dreta i del periodisme en un territori de cruïlla com és el nostre, envoltada de territoris on l'extrema dreta està guanyant terreny.

  La conversa serà amb els periodistes Emma Zafón, del País Valencia, i  Rubén Lombarte, de Ràdio Matarranya, a la Franja aragonesa, que seran moderats pel tresorer de la Demarcació i periodista ebrenc, Oriol Gracià.

  L’acte, obert a tothom, tindrà lloc a les 19 hores a la seu col·legial, al carrer Ramon Berenguer IV, 26 de Tortosa.

  En el seu nou disc el periodista i músic Arturo Gaya canta a Abu Bakr al-Turtuxí a través de textos del segle XI adaptats al català per Miquel Àngel Llorenç. Gaya ha presentat el seu darrer treball avui a la seu col·legial a Tortosa.

  El president de la Demarcació de Terres de l'Ebre, Josep Baubí, va participar en l'acte d'homenatge a l'històric dirigent de la Unió de Pagesos, l'ampostí Joan Cercós.

  Neus Aldeguer

  El passat 21 de maig el Col·legi de Periodistes de Catalunya celebrava un acte als Jardins de la Maternitat, per retre homenatge als professionals de la informació de més de trenta-cinc anys de col·legiació. Una commemoració que té lloc cada any i que és un homenatge a professionals de la informació que han viscut, des de primera línia, el canvi sofert pel periodisme, on han canviat les dinàmiques de treball.

  Aina Palomer

  La societat es troba en un moment de lluita de forces i és necessari prendre partit. Censures de pel·lícules LGTBI+, agressions, vexacions i assassinats a gent del col·lectiu tenen lloc, enmig d’una onada d’extrema dreta que estén discursos populistes.

  Sandra Balagué

  La ràdio nocturna va gaudir de la seva màxima esplendor als anys setanta, vuitanta i noranta. Dècades, sobretot les dues primeres, en què la veu femenina pren protagonisme en aquesta franja horària. A finals dels noranta, ja amb Catalunya Ràdio en funcionament, destaca La nit dels ignorants i, a Ràdio Barcelona, Parlar per parlar. En aquella dècada, i de manera preeminent, triomfa la ràdio nocturna esportiva, on aquí, com a la resta de l’Estat, arrasen Jose María García amb Supergarcía i Ramón de la Morena amb El larguero, però també la programació d’emissores catalanes. En termes d’audiència, de fet, la ràdio esportiva nocturna és, encara avui, la de més èxit. Parlem del present i el passat de la ràdio de nit amb alguns dels seus protagonistes.

  Francesc Ponsa

  L’auge de les plataformes d’estríming musical va posar en crisi el format de la radiofórmula. Tot i que inicialment van perdre oients, sobretot entre els més joves, les ràdios musicals estan resistint l’envit de Spotify, YouTube, iVoox i companyia gràcies a la fidelització del públic adult, a la funció de prescripció i al suport a la música en directe. Però, darrerament, han aparegut noves amenaces basades en la intel·ligència artificial que tornen a fer-ne perillar la solvència.

  Victoria Hita

  Les ràdios de barri continuen sent un planter per a futurs professionals del periodisme? Com es mantenen econòmicament? Les noves tecnologies eviten els problemes de cobertura que en el passat periòdicament afectaven les ràdios lliures, pirates, de barri? I fins a quin punt cohesionen el teixit associatiu dels barris? Són moltes les preguntes que es poden fer sobre emissores com Ona Mar, Ona de Sants-Montjuïc, Ràdio Hostafrancs o Ràdio Maconda, un fenomen carregat d’il·lusió i de voluntarisme que va més enllà de les ràdios públiques i comercials.

  Terres de l'Ebre

  Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya
  977 44 24 90
  667 98 49 40
  ebre@periodistes.cat
  A demanda.

  Actes de premsa

  Borsa de treball

  22/07/2024 Barcelona
  22/07/2024 Barcelona
  19/07/2024 Cornellà de Llobregat
  18/07/2024 Barcelona