• Demarcacions
 • Per problemes sobrevinguts queda anul·lada l'entrevista del cicle Periodisme Sud prevista per a este divendres, 7 d'octubre, a la nostra seu entre la periodista local Patrícia Burgos i el filòsof de la ciència i escriptor Jordi Pigem, autor de l'assaig Pandèmia i postveritat. La vida, la consciència i la Quarta Revolució Industrial. Intentarem, en la mesura del possible, buscar una nova data per portar l'escriptor a les nostres terres.

  La veterana periodista Rosa M. Calaf, amb molts anys de corresponsalies arreu del món, va participar este dimecres a la seu del Col·legi de periodistes a l’Ebre, en una conversa amb la periodista ebrenca Rut Turch, emmarcada en el cicle Periodisme Sud. Calaf va seguir un petit viatge per alguns dels països on va ser corresponsal en la seua etapa a RTVE i va donar la seua opinió sobre temes punyents de l’actualitat i de la professió periodística.

  El pròxim dimecres 28 de setembre tindrà lloc una nova sessió del cicle Periodisme Sud, organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC. En este cas la periodista ebrenca Rut Turch entrevistarà un referent de la televisió, la veterana periodista Rosa M. Calaf.

  La junta de la Demarcació de Terres de l'Ebre del CPC s'ha reunit  este divendres al Palau Abària amb el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó. Ha sigut una trobada cordial i transparent per presentar al delegat la nova junta de la Demarcació, la tasca que realitza el Col·legi de Periodistes i per conèixer el relleu que s'ha produït en el departament de comunicació de la delegació. 

  Aquest dimecres al vespre s’ha inaugurat a la biblioteca de Tortosa l’exposició Maria Matilde Almendros: una vida i dues passions, que es podrà visitar tot el mes de setembre. L’acte estava organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC conjuntament amb l’Institut Català de les Dones (ICD), promotor de la mostra en commemoració del centenari del naixement de la locutora i actriu manresana. Tot seguit va tindre lloc un col·loqui a càrrec de diverses periodistes del territori que van parlar sobre el Periodisme en femení.

  El dimecres 14 de setembre s’inaugurarà a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa l’exposició Maria Matilde Almendros: una vida i dues passions, un acte organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC conjuntament amb l’Institut Català de les Dones (ICD), promotor de la mostra en commemoració del centenari del naixement de la locutora i actriu manresana. Tot seguit hi haurà un col·loqui a càrrec de diverses periodistes del territori que parlaran sobre el Periodisme en femení.

  Gemma Bufias

  El consum de productes sonors està més viu que mai, tot i la ràpida evolució de les noves tecnologies i del gran ventall de plataformes de què disposem els consumidors. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la periodista Gemma Bufias relata com cada vegada més les marques utilitzen el pòdcast en la seva estratègia de màrqueting. 

  La ultradreta dirigida per Giorgia Meloni aconsegueix la victòria per primera vegada en unes eleccions a Itàlia. Meloni s'ha guanyat el públic amb un discurs populista, racista, xenòfob i homòfob. Però, si la vencedora no hagués conquistat els mitjans de comunicació, hauria obtingut els mateixos resultats?

  Jordi Rovira

  D’una joventut amb poques perspectives a guanyar el Pulitzer. La trajectòria vital i professional d’Emilio Morenatti és la d’algú que ha treballat de valent, que ha defugit els inconvenients amb les eines de què disposava i que s’ha marcat reptes constants. Tres dècades després dels seus inicis, aquest fotoperiodista mira enrere i veu aquell xaval del qual va escapar, quan encara no podia ni imaginar el que el futur li oferiria.

  Josep Maria Figueres

  L’estiu de 1966 va sortir Tele/Estel, la primera publicació impresa en català a l’Estat que no depenia de l’Església després de la Guerra Civil. Va ser una gran fita que va durar quatre anys, tot i alguna interrupció. El problema d’aquest setmanari és que, malgrat les signatures de prestigi que omplien les planes, no va aconseguir el tremp periodístic ni la coherència ideològica necessària i es va veure incapaç d’aixecar el vol, amb unes pèrdues econòmiques que van llastrar el projecte. Per tot plegat, Tele/Estel va acabar sent la “crònica d’una mort anunciada”.

  David Meseguer

  Tot i l’absència de lluita armada, la complicada convivència entre unionistes i republicans és el principal indicador que el conflicte polític segueix latent. Una polarització de la societat que afecta tots els aspectes de l’esfera social, també el mediàtic. En aquesta conjuntura, periodistes i mitjans d’Irlanda del Nord acostumen a seguir el mateix patró sectari que abans de la signatura dels acords de pau de 1998. Tot i alguns avenços, com donar més veu a les víctimes, aspectes com la tria de les fonts o l’ús del llenguatge van en consonància amb una línia editorial enfocada a defensar els interessos de les respectives comunitats.

  Terres de l'Ebre

  Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya
  977 44 24 90
  ebre@periodistes.cat
  A demanda.

  Actes de premsa