• Demarcacions
 • La demarcació de les Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) organitza per al pròxim dia 3 de desembre, a les 19 hores i al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, un acte obert a tota la ciutadania per a commemorar els 20 anys de  la seua constitució. La celebració comptarà amb la presència de la consellera de Presidència Laura Vilagrà, el degà del CPC, Joan M. Morros, i el degà en el moment de la creació de la demarcació de les Terres de l’Ebre, el veterà periodista Salvador Alsius.

  Els periodistes col·legiats Marina Pallás i Oriol Gracià han participat en l'elaboració de l'exposició urbana "De El Ebro a L'Ebre", a Tortosa. Es tracta d’una iniciativa que s’emmarca en els actes d’enguany de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021 i que coincideix amb la celebració dels 20 anys de la Demarcació de Terres de l'Ebre del CPC.

  • Foto:
   Cedida
  • Foto:
   Cedida
  • Foto:
   Cedida

  Aquest divendres Tortosa i Amposta han acollit la presentació de diversos treballs realitzats per professionals que en la seua trajectòria tenen o han tingut relació amb el món periodístic i el CPC n'ha estat present, en la figura del seu president a l'Ebre, Josep Baubí. 

  El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, va mantenir el passat dilluns dia 19, una trobada amb els periodistes de les Terres de l’Ebre. Va ser un cafè off the record, on el responsable polític del Govern català a l’Ebre va xerrar de forma distesa dels temes d’actualitat de les comarques ebrenques.

  La seu del CPC a l'Ebre acollirà aquest dijous, 14 d'octubre, a les 19.30 hores la presentació del llibre Una ciudad de profesiones de l'arquitecte Jordi Ludevic. L'arquitecte fa una reflexió serena sobre el llegat històric de les nostres professions i els reptes que hem d'afrontar. L'acte estarà moderat pel president de la nostra demarcació, Josep Baubí.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) va crear el 2001 la Demarcació de les Terres de l’Ebre, fet del qual ara es compleixen 20 anys. Altres col·legis professionals, institucions i el mateix Govern de la Generalitat van fer la mateixa aposta de descentralització atenent a una demanda històrica del territori.

  Anna Lladó

  En un futur no molt llunyà es podrà interactuar amb avatars reals i artificials, sense haver de sortir de casa, a través d'unes ulleres de realitat virtual. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Anna Lladó, explica que és el Metavers i com el periodisme podrà informar els lectors i espectadors a través d’experiències immersives.

  JOAN PALOMES

  La cobertura informativa que donen els mitjans de comunicació sobre els més de vuit mil joves migrats sols menors d’edat que han arribat a Catalunya és clau en la creació de l’opinió pública que determina l’exclusió o la integració d'aquests infants i adolescents. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Joan Palomés repassa els punts clau de l'estudi sobre la cobertura dels menors estrangers no acompanyats que el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Fundació FC Barcelona van presentar ahir. 

  Laura Saula

  Durant molt de temps, el món rural i la pagesia han estat tractats de manera més aviat superficial en els mitjans de comunicació generalistes, que sempre acabaven caient en els tòpics associats a aquest entorn. Una situació que, en els darrers anys, ha anat evolucionant amb el sorgiment de noves publicacions que donen valor i que situen en primera línia tant la vida al camp com les seves històries més personals. En les pàgines següents, responsables de mitjans que aposten pel món rural expliquen què els ha portat a prendre aquesta decisió.

  Sandra Balagué

  El greuge històric que arrossegaven quan, als anys vint del segle passat, arriba l’invent de la ràdio a casa nostra, sumat al moment polític en què sorgeix el mitjà –la dictadura de Primo de Rivera–, fa que les dones comencin en la història de les ones amb un clar desavantatge respecte dels homes. Després, amb el pas dels anys, ha anat oscil·lant segons l’etapa historicopolítica. Però les dones, amb més o menys visibilitat, hi han estat des del començament. Rescatar-les de l’oblit del gairebé un segle d’història del mitjà és la missió del projecte “Dones a les ones”.

  Nereida Carrillo

  La cobertura del negacionisme de la COVID-19 i de les diferents teories “conspiranoiques” sobre el virus generen controvèrsia a les redaccions dels mitjans de comunicació. Els periodistes, a grans trets, es debaten entre ignorar-les o parlar-ne. El repte és alertar sense amplificar i esperonar el pensament crític, així com les converses constructives. En un context més que delicat –amb desenes de milers de morts als hospitals degut a un virus que és entre nosaltres des fa més d’un any–, el debat sobre com actuar és tan necessari com complex.

  Terres de l'Ebre

  Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya
  977 44 24 90
  ebre@periodistes.cat
  A demanda.

  Actes de premsa

  Borsa de treball

  07/12/2021 Andorra la Vella
  07/12/2021 Barcelona
  07/12/2021 Barcelona
  03/12/2021 Barcelona