- Demarcacions
-
La nostra Demarcació s’uneix a la celebració enguany del centenari de la ràdio a Catalunya amb una doble conferència que celebrarem aquest dijous, 19 de setembre. D’una banda, el periodista i fins fa poc president del consell rector de Ràdio Associació de Catalunya (RAC), Jordi Margarit, ens parlarà dels cents anys del mitjà radiofònic a Catalunya. De l’altra, la historiadora tortosina Maria Mestre, s’endinsarà en els 95 anys d’una ràdio local, de Ràdio Tortosa. L’acte serà moderat per l’home de ràdio i president de la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi, Josep Baubí.
Arran de les acusacions a periodistes i mitjans de comunicació per la publicació d'un informe financer de la DO Terra Alta, la Demarcació de les Terres de l'Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya demana respecte a la feina dels i les periodistes i recorda que actuem com a missatgers de les informacions.
Aquest dijous a la nit vam celebrar un any més el nostre sopar d'estiu a la terrasseta. Una vintena de companys i companyes ben avinguts, vam xerrar una mica, vam comentar l’actualitat del sector i ens vam desitjar bones vacances. Hi tornem i ho fem extensiu a tots els nostres col·legiats i col·legiades: Bon estiu i molt bones i merescudes vacances!
L’auge dels partits d’extrema dreta a les comunitats veïnes de les Terres de l’Ebre , les dificultats que troben els mitjans de comunicació en aquests territoris on el català es veu «com una amenaça» i com han d’actuar aquests mitjans davant d’aquestes ideologies, són els temes al voltant dels quals va girar la conversa que va acollir la nostra Demarcació aquest dijous a la tarda.
Obriu agendes i apunteu: el pròxim dijous 27 de juny, a les 20.30 h celebrarem el nostre Soparet a la terrasseta. Una trobada per a tancar la temporada i esperar i emprendre amb ganes les vacances d’estiu. La terrassa de la nostra Demarcació és el marc ideal per a compartir un sopar fred i una bona conversa, i brindar amb cava o amb vi del territori
El pròxim dijous 27 de juny la nostra Demarcació organitza una nova conversa emmarcada dintre del cicle Periodisme Sud. En aquest cas parlarem de l’extrema dreta i del periodisme en un territori de cruïlla com és el nostre, envoltada de territoris on l'extrema dreta està guanyant terreny.
La conversa serà amb els periodistes Emma Zafón, del País Valencia, i Rubén Lombarte, de Ràdio Matarranya, a la Franja aragonesa, que seran moderats pel tresorer de la Demarcació i periodista ebrenc, Oriol Gracià.
L’acte, obert a tothom, tindrà lloc a les 19 hores a la seu col·legial, al carrer Ramon Berenguer IV, 26 de Tortosa.
Yuval Noah HarariEn aquest extracte del nou llibre de Yuval Noah Harari analitzem com la intel·ligència artificial representa una amenaça no només per a les democràcies, sinó també per a les dictadures.
Neus AldeguerEl passat 21 de maig el Col·legi de Periodistes de Catalunya celebrava un acte als Jardins de la Maternitat, per retre homenatge als professionals de la informació de més de trenta-cinc anys de col·legiació. Una commemoració que té lloc cada any i que és un homenatge a professionals de la informació que han viscut, des de primera línia, el canvi sofert pel periodisme, on han canviat les dinàmiques de treball.
Francesc PonsaLa capacitat comunicativa dels professionals de la informació els converteix en objectiu de captació per part dels partits polítics. D’exemples, n’hi ha diversos des de fa anys. I malgrat que contradiuen el codi deontològic del periodisme, alguns acaben fent el salt a la política institucional a la recerca de noves oportunitats. Però un cop s’analitzen els casos que han anat d’un costat a l’altre, s’observa que aquest acostuma a ser un viatge sense tornada, perquè la significació política acaba anant en detriment de la credibilitat i impossibilita el retorn a la professió.
Josep Maria FigueresEnguany celebrem els 100 anys de l’arribada de la ràdio a casa nostra, però quan es parla dels orígens d’aquest mitjà de comunicació no és fàcil conèixer els detalls del que succeïa a les redaccions i els estudis dels anys vint i trenta del segle passat. Una de les principals fonts d’informació són les revistes radiofòniques que editaven les mateixes emissores. Publicacions com Radio Barcelona, de la cadena del mateix nom, o Catalunya Ràdio, de Ràdio Associació de Catalunya, ens permeten introduir-nos en la ràdio d’una època tan diferent com convulsa i llunyana.
Marta Saiz i Bernat MarrèLa dictadura xilena va amagar la desaparició forçosa de 119 militants d’esquerres gràcies a la manipulació informativa en la qual van participar mitjans de comunicació afins al règim. Va ser una operació de propaganda planejada des de dalt que, a més, va comptar amb la implicació d’organismes governamentals de l’Argentina i el Brasil. Els autors d’aquest reportatge –que van desplaçar-se fins a Santiago de Xile i Buenos Aires– parlen amb familiars de les víctimes, amb una periodista d’investigació i amb l’advocat que porta el cas per explicar- nos com es va ordir aquest flagrant cas de desinformació i en quin punt es troba la lluita per treure a la llum tota la veritat.
Terres de l'Ebre
Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya977 44 24 90667 98 49 40ebre@periodistes.catA demanda.Taller d’intel·ligència artificial: tècniques de generació de continguts per a periodistes
Edicions obertes:Terres de l'EbreBorsa de treball
19/09/2024 Barcelona19/09/2024 Barcelona13/09/2024 Sant Cugat del Vallès13/09/2024 Barcelona