• Demarcacions
  • La Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes ha organitzat els únics debats electorals dels alcaldables de les capitals de comarca ebrenques. El Col·legi fa 20 anys que promou estos debats per a omplir el buit dels mitjans nacionals «complim amb el deure d’apropar la informació als ciutadans perquè els grans mitjans ens tenen oblidats», assegura el president de la Demarcació, Josep Baubí.

    LLiurament dels VIII Premis

    La Demarcació de Terres de l’Ebre ja ha obert la convocatòria del IX Premi Terres de l’Ebre de Periodisme i del I ECOPremi Terres de l’Ebre de Periodisme, organitzats tots dos per la Demarcació amb el suport de Repsol i del COPATE, respectivament. Tots dos guardons busquen reconèixer els treballs periodístics que tenen com a protagonista qualsevol àmbit i sector de les Terres de l’Ebre, i concretament en el cas de l’ECOPremi la temàtica se redueix sols a temes sobre medi ambient. Els premis a més busquen incentivar els periodistes a fer treballs de recerca i investigació.

    La Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC convocarà enguany la primera edició d’un nou premi, l’ECOPremi Terres de l’Ebre de Periodisme, gràcies al patrocini del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). El nou guardó vol tindre una periodicitat anual i busca reconèixer els treballs periodístics relacionats amb temàtiques mediambientals, de la biodiversitat i de la sostenibilitat a les Terres de l’Ebre.

    La Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes organitza un any més, i ja en van 20 de seguits, el debat de candidats a les capitals de comarca, Tortosa, Amposta i Gandesa i col·labora amb l’emissora local en el cas de la quarta capital, Móra d’Ebre. Els debats estan oberts a tots els mitjans de comunicació del territori que s’hi vulguen sumar i, un any més, s’emetran en directe en el cas de Tortosa i d’Amposta i en diferit a Gandesa i Móra d’Ebre.

    Membres de la junta de govern de la Demarcació de Terres de l'Ebre del CPC s'han reunit aquest dijous, 11 de maig, amb el nou rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, al Campus Terres de l'Ebre, a Tortosa. La intenció era fer un canvi d'impressions i intercanviar opinions sobre diversos projectes de futur que vol endegar la Demarcació.

    Aquest dilluns 8 de maig, la Demarcació de Terres de l'Ebre del Col·legi de Periodistes ha organitzat una sessió per als periodistes del territori sobre com abordar la comunicació de les emergències, més concretament dels incendis forestals. El servei de comunicació dels Bombers ha volgut destacar la gran labor imprescindible que fan els mitjans de comunicació per a mantenir informada la ciutadania. 

    Núria Segura

    Cada cop més persones decideixen canviar de canal o apagar el televisor quan começa l'informatiu. Els motius són la pandèmia de la Covid, l’actual crisi marcada per la inflació o els conflictes bèl·lics com el d’Ucraïna.

    Varis autors

    Just Cabot és, segons el seu biògraf Valentí Soler, el periodista més intel·ligent i ben informat de la Barcelona dels anys trenta. O com també diria l’escriptor coetani Rafael Tasis, un mestre de periodistes.

    Patricia Ventura

    A final de l’any passat, el Col·legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i les onze universitats catalanes amb estudis de Periodisme van organitzar una jornada sobre ètica periodística amb ponències sobre l’exercici professional, la desinformació o la cobertura informativa de la Covid. Autors d’algunes d’aquelles ponències han escrit els articles que conformen el dossier d’aquest número, com el d’aquestes pàgines de Patricia Ventura, coordinadora d’un estudi del CIC sobre els reptes i les recomanacions per dotar la intel·ligència artificial dels valors ètics del periodisme.

    Elisabet Carvajal

    La psicologia cognitiva i la neurociència han desvetllat més enigmes sobre la ment humana en els darrers vint anys que en tota la història de la humanitat. Encara és més extraordinari saber que bona part de les tècniques d’Imatges de Ressonància Magnètica i Funcional, la neurociència i el descobriment de les neurones mirall aporten una allau d’estudis sobre comunicació. Evidència científica que, posada al servei de la formació de portaveus, permet millorar –i ratificar– les claus per a una comunicació eficaç sense obviar els grans teòrics de la comunicació i de la persuasió. Les emocions inexorablement compartides, la novetat i l’ús d’històries es confirmen com les grans eines per acoblar l’orador amb el públic.

    Anna Clua

    El 1992, amb l’aprovació del Codi deontològic, es van establir les bases de l’autoregulació de la professió. Des de llavors, han canviat moltes coses amb l’arribada de la societat digital. Va ser llavors quan es va entendre la necessitat de repensar el lloc que ocupava l’ètica en els continguts universitaris. Un debat que avui és més necessari que mai. En aquest article, Anna Clua, professora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, reflexiona sobre els reptes de l’ètica periodística i la comunicació digital des del punt de vista de la professió i de la docència.

    Terres de l'Ebre

    Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya
    977 44 24 90
    667 98 49 40
    ebre@periodistes.cat
    A demanda.

    Actes de premsa

    Borsa de treball

    25/05/2023 Barcelona
    25/05/2023 Barcelona
    16/05/2023 Barcelona
    10/05/2023 Andorra la Vella