- Demarcacions
-
Un any més, i ja en van quatre, la Nit de la Comunicació, organitzada per la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) va recuperar del passat trajectòries de professionals del territori que han posat el seu granet d’arena perquè mitjans ebrencs vegen la llum i es facen grans. En total, nou periodistes i comunicadors van veure reconeguda la seua tasca, en l’acte organitzat divendres a l’Hotel Corona de Tortosa. En esta quarta edició a més, es va voler reconèixer amb el primer Premi Talent, la trajectòria de la jove periodista rapitenca Joanna Pardos que ha exportat el seu treball arreu del país i de l’estat.
La Demarcació de Terres de l’Ebre ha organitzat per a celebrar el Dia de la Ràdio dilluns vinent, una nova entrevista emmarcada en el cicle Periodisme Sud. En este cas la periodista, historiadora i professora Elvira Altés desgranarà amb el tècnic radiofonista Josep M. Adell, totes les parts del projecte que han liderat, Dones a les Ones. Un projecte que pretén posar en valor la participació femenina en els gairebé cent anys d’història del mitjà radiofònic.
La primera entrevista de 2023 inclosa dintre del cicle Periodisme Sud organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC, va servir dijous perquè la coneguda periodista Karmele Marchante desgranés parts de la seua vida de manera clara i contundent, atenent les preguntes de la catedràtica i també periodista Amparo Moreno.
Este divendres 20 de gener la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC celebra un dels seus actes més important, la Nit de la Comunicació. Esta festa anual vol ser de periodistes i per a periodistes i serveix per a reconèixer la trajectòria de professionals del sector de la comunicació que han treballat a diferents mitjans a l’Ebre en diferents èpoques. Enguany hi ha nou guardonats. En esta quarta edició es lliurarà per primer cop el Premi Talent que recollirà la jove periodista Joanna Pardos.
El dijous 19 de gener a les 19.30 es donarà el tret de sortida a una nova edició del cicle d’entrevistes Periodisme Sud, organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi. En este cas la catedràtica i periodista Amparo Moreno mantindrà una conversa amb la televisiva periodista nascuda a Tortosa, Karmele Marchante.
Els col•legiats Andreu Prunera i Júlia Albacar, juntament el director tècnic David Barreda, han guanyat el Premi Ramon Barnils en la categoria de mitjans locals i comarcals pel seu treball documental La llibreta del Dr. Gras.
Marta SantistebanSant Francesc de Sales és el patró dels periodistes i se celebra cada 24 de gener. Aquest paper li va atorgar Papa Pius XI recordant que "els periodistes han de mostrar en qualsevol moment que el rigor sempre ha estat unit a la moderació i la caritat, que era la característica especial de Sant Francesc".
Marta AlemanyDes del Report.cat, parlem amb Candela Ollé, Sílvia Martínez i Marina Mora per elaborar una llista que destaquen les tendències més importants d'aquest 2023.
Anna CluaEl 1992, amb l’aprovació del Codi deontològic, es van establir les bases de l’autoregulació de la professió. Des de llavors, han canviat moltes coses amb l’arribada de la societat digital. Va ser llavors quan es va entendre la necessitat de repensar el lloc que ocupava l’ètica en els continguts universitaris. Un debat que avui és més necessari que mai. En aquest article, Anna Clua, professora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, reflexiona sobre els reptes de l’ètica periodística i la comunicació digital des del punt de vista de la professió i de la docència.
Jordi RoviraMontse Armengou, directora del programa Sense Ficció de TV3, fa trenta-set anys que treballa a la televisió pública catalana, on s’ha fet un nom gràcies a documentals d’investigació històrica, realitzats amb Ricard Belis, com "Els nens perduts del franquisme", "Les fosses del silenci" o "Els internats de la por". En aquestes pàgines, Armengou repassa moments de la seva trajectòria, però també analitza l’evolució de TV3 i l’estat del gènere documental, que actualment viu un moment d’auge a tot el món.
Susana Pérez-SolerAls Estats Units hi ha un fenomen en auge: l’economia de creadors, persones que generen ingressos a partir de la creació i de la distribució de continguts al voltant d’allò que els apassiona. Tot i que la tendència arrenca abans de la pandèmia, el coronavirus n’ha estat un punt d’inflexió: hi ha gairebé cinquanta milions de creadors independents a tot el món. A casa nostra, Ibai Llanos és el màxim exponent d’aquesta tendència. A primer cop d’ull, tot són avantatges. Tanmateix, la dependència de les empreses tecnològiques, la salut mental dels creadors i la concentració dels beneficis en poques mans són els principals reptes d’aquesta economia emergent.
Terres de l'Ebre
Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya977 44 24 90667 98 49 40ebre@periodistes.catA demanda.Borsa de treball
07/02/2023 Vilafranca del Penedès07/02/2023 Barcelona06/02/2023 Andorra la Vella03/02/2023 Girona