• Demarcacions
 • El programa De Sol a Sol, de Miki Colomer, Manolo Velázquez, Quique Pedret, Josep Pitarch, Thaïs Favà, Tere Valldepérez, Sílvia Alarcón, Jordi Allepuz i Ferran Jovaní, emès i produït per Canal 21 i Canal TE; el programa radiofònic de seguiment del projecte de la planta de compostatge de Santa Bàrbara, elaborat per Tere Giné i Clara Seguí de La Plana Ràdio i ex aequo el programa de ràdio Avortament de l’Ebre de Clara Chavarria emès a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, i, finalment, el seguit de reportatges de la periodista Marina Pallás publicats al Diari de Tarragona a l’Ebre, sobre Maria Griñó la mare del general Cabrera, són els quatre treballs guanyadors del VIII Premi Terres de l’Ebre de Periodisme convocatsper la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC, amb el patrocini de Repsol. Enhorabona a tots i totes!!!

  El VIII Premi Terres de l’Ebre de Periodisme, organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi amb el suport de Repsol, es lliurarà el pròxim dia 18 de novembre en el marc del celler modernista de Gandesa. En esta vuitena edició s’hi han presentat 35 treballs, 23 de premsa escrita, 9 de mitjans audiovisuals i 3 de radiofònics. A diferència dels altres anys, la incògnita dels guanyadors es mantindrà fins al dia de lliurament dels premis, ja que amb la nova distribució no hi ha finalistes i són guanyadors únics. L’acte inclou una xerrada amb el periodista Tomàs Alcoverro.

  Des de la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC estem preparant un taller sobre sensibilització en polítiques públiques LGBTI+, juntament amb el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. És una jornada adreçada als periodistes ebrencs sobre sensibilització en matèria de polítiques públiques LGBTI+. 

  El periodista Antoni Batista va ser el convidat dijous del cicle Periodisme Sud organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC. El veterà periodista va respondre a la primera pregunta formulada pel company Josep Pitarch, que es va dedicar al periodisme «perquè m’agradava escriure, avui no cal, i era una persona molt curiosa» i tot seguit, va argumentar perquè es va decantar especialment pel periodisme de conflictes com l’irlandès o el basc.

  Este dijous 3 de novembre, el periodista ebrenc Josep Pitarch dintre del cicle Periodisme Sud, organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC, entrevistarà un referent del periodisme i expert en el conflicte basc, Antoni Batista. La conversa entre els dos professionals de la comunicació tindrà lloc a les 19 hores, a la seu de la Demarcació a Tortosa, amb entrada lliure i fins a omplir l’aforament.

  La Llibreta del Dr. Gras és un documental que explica la història de la fossa de la guerra civil més gran que s’ha exhumat fins ara a Catalunya, la del mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre i de la llibreta del metge que permet recuperar els cossos d’alguns excombatents enterrats allà. En total s’hi han recuperat 177 cossos, dels quals dos ja s’han pogut retornar a la seues famílies.

  Els mitjans de comunicació locals sovint tenen dubtes sobre com s'han d'informar els partits d'extrema dreta, sobretot en període electoral. És per aquest motiu que el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya van celebrar una jornada sobre com informar de l'extrema dreta en els mitjans locals.

  Karen Montero

  Es compleixen trenta anys del Codi deontològic dels periodistes. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Karen Montero descriu els seus inicis. 

  Jordi Rovira

  La invasió d’Ucraïna està deixant moltes víctimes mortals, ferits i un gran nombre -milions- de refugiats. Però també hi ha un altre tipus de víctimes, les mediàtiques. Ens referim, a grans trets, a milions de ciutadans russos que consumeixen la desinformació del Kremlin i que desconeixen el que en realitat està passant al país veí. En aquest article, tant periodistes que coneixen bé la història de l'ex-Unió Soviètica com professionals de la informació que han cobert aquest conflicte, reflexionen sobre la propaganda i les mentides llançades per Vladímir Putin i els seus. És la guerra contra el periodisme.

  Jordi Rovira

  D’una joventut amb poques perspectives a guanyar el Pulitzer. La trajectòria vital i professional d’Emilio Morenatti és la d’algú que ha treballat de valent, que ha defugit els inconvenients amb les eines de què disposava i que s’ha marcat reptes constants. Tres dècades després dels seus inicis, aquest fotoperiodista mira enrere i veu aquell xaval del qual va escapar, quan encara no podia ni imaginar el que el futur li oferiria.

  Josep Maria Figueres

  L’estiu de 1966 va sortir Tele/Estel, la primera publicació impresa en català a l’Estat que no depenia de l’Església després de la Guerra Civil. Va ser una gran fita que va durar quatre anys, tot i alguna interrupció. El problema d’aquest setmanari és que, malgrat les signatures de prestigi que omplien les planes, no va aconseguir el tremp periodístic ni la coherència ideològica necessària i es va veure incapaç d’aixecar el vol, amb unes pèrdues econòmiques que van llastrar el projecte. Per tot plegat, Tele/Estel va acabar sent la “crònica d’una mort anunciada”.

  Terres de l'Ebre

  Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya
  977 44 24 90
  667 98 49 40
  ebre@periodistes.cat
  A demanda.

  Actes de premsa

  Borsa de treball

  29/11/2022 Barcelona
  28/11/2022 Barcelona
  28/11/2022 Madrid
  25/11/2022 Barcelona