• Demarcacions
 • La Demarcació Terres de l’Ebre ens sumem a la campanya del CPC #ProuAgressionsPeriodistes, que vol denunciar les agressions que pateixen els professionals de la informació que treballen a peu de carrer, alhora que exigir respecte als periodistes i a la seua feina.

  Si ets periodista, col·legiat o no, vine a la nostra seu de Tortosa i fes-te la fotografia.

  Tindrem tot preparat per a fotografiar-te:

  -Dilluns, 14 d'octubre, de les 13 a les 15 hores.

  -Dimarts, 15 d'octubre, de les 17 a les 19 hores.

  -Dimecres, 16 d'octubre, de les 18.15 a les 19.30 hores.

  Anima’t i digues no a les agressions als periodistes. T’hi esperem!

  El president i la secretària de la Demarcació Terres de l’Ebre del CPC, Josep Baubí, i Sílvia Tejedor, respectivament, van ser convidats divendres a conduir l’acte de protesta contra el Canvi Climàtic que es va organitzar a Tortosa. La concentració, organitzada per un grup d’entitats de la ciutat i del territori com Ecologistes en Acció, Greenpeace, CCOO, UGT, Gepec i la Plataforma en defensa de l’Ebre (PDE), entre altres, va aplegar unes 500 persones, segons Greenpeace, que es van manifestar per exigir que es declari de manera immediata l’emergència climàtica i es prenguin les mesures concretes necessàries per a reduir ràpidament a zero les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle i limitar així l’increment de la temperatura global. La PDE va recordar i advertir que el territori ebrenc està directament afectat per les polítiques que afavoreixen la pujada del nivell del mar i la sobreexplotació dels rius, amb el consegüent perill per al riu i per al delta de l’Ebre.

  L’acte amb què els convocants es van adherir a la Vaga Mundial pel clima, es va celebrar a les set de la tarda a la plaça Barcelona de Tortosa.

   

  Reunions amb presidents consell comarcals
  President Josep Baubí reunit amb president comarcal Xavier Faura

  El president de la Demarcació, Josep Baubí, ha iniciat un seguit de reunions amb els nous presidents dels consells comarcals de les Terres de l’Ebre, sorgits de les passades eleccions municipals. Josep Baubí vol donar a conèixer als nous dirigents comarcals el Col·legi així com obrir possibles vies de col·laboració entre els dos organismes. El president col·legial també busca parlar i fer un canvi d'impressions sobre la situació de la professió al territori i sobre la necessitat d’una major consideració cap als mitjans per part principalment de les institucions públiques.

  Fins al moment, el president s’ha reunit amb els representats comarcals de la Terra Alta, Neus Sanromà, i del Baix Ebre, Xavier Faura. Està previst que les pròximes setmanes també es pugui trobar amb els dos presidents comarcals restants, Gemma Carim de la Ribera d’Ebre i Joan Roig del Montsià.

  La demarcació de les Terres de l'Ebre del Col·legi de Periodistes premia el documental sobre els bombardejos que va patir la ciutat de Tortosa durant la Guerra Civil Espanyola. L'acte de lliurament va tenir lloc el passat divendres, 12 de juliol, a l'auditori de la Unió Filharmònica d'Amposta. 

  El V Premi Terres de l’Ebre de Periodisme, atorgat per la Demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), es lliurarà finalment aquest divendres, 12 de juliol, a l’auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta a les 20.00 hores. L’acte, que es va ajornar el passat dia 28 de juny en solidaritat amb els afectats, veïns i periodistes, pel greu incendi a la Ribera d’Ebre, tindrà dues parts. En la primera part, es farà el lliurament del Premi de mans dels guanyadors de la passada edició. En la segona part, el periodista i editor del TN Migdia de TV3, Carles Prats, i el president ebrenc del CPC, Josep Baubí, protagonitzaran un col·loqui sobre els mitjans de comunicació públics a Catalunya.

  La Junta de Govern de la Demarcació Terres de l’Ebre del CPC ha decidit ajornar l’acte de lliurament del V Premi Terres de l’Ebre de Periodisme previst per aquest divendres, 28 de juny, al vespre a Amposta. El motiu és la situació que s’està vivint a la Ribera d’Ebre, amb un gran nombre de focus encara per controlar de l’incendi que crema des d’aquest passat dimecres. La demarcació ha volgut solidaritzar-se així amb les persones afectades i amb els companys periodistes que han de seguir 24 hores al dia l’evolució de la notícia. La intenció de la Junta és poder convocar de nou l’acte els pròxims dies.

  Irene Riart

  Mercè Rodoreda, una de les escriptores del segle XX més llegides en llengua catalana, va seguir la seva vocació d'escriptora gràcies a l'ofici de periodista. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Irene Riart ens explica com les entrevistes i els reportatges es van convertir en matèria primera per a la seva literatura. 

  Robert Sendra

  El 75% dels editors comercialitzen publicitat nativa als seus llocs web, segons el "Llibre blanc del branded content i publicitat nativa" d’IAB Spain. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Robert Sendra ens explica com l’explosió del branded content a l’entorn digital desafia la distinció entre informació i publicitat. 

  Alberto Gómez

  Mentre que els televisors són cada vegada més grans i emeten en major qualitat, alguns periodistes fan la feina amb mòbils, sense operadors de càmera. Per a uns això és fer passos enrere. Altres, en canvi, defensen que són els nous temps i que les imatges gravades des d’un telèfon aporten frescor i permeten una immediatesa que no s’aconsegueix amb les càmeres convencionals. Un debat fruit del canvi tecnològic que ha comportat el paradigma digital. 

  Karma Peiró

  Les mentides disfressades d’informació, conegudes com fake news, s’han convertit en un problema de primer ordre. Davant d’aquest greu problema, el blockchain, la nova tecnologia descentralitzada i encriptada promet transformar el periodisme i acabar l’espiral de desinformació automatitzada que corre per les xarxes socials. Diferents veus crítiques alerten, però, sobre aquests vaticinis que, fins avui, no han passat de la teoria a la pràctica.

  Jordi Rovira

  Eldiario.es és una història d’èxit creada a partir de la confiança amb el lector, la transparència i un periodisme de qualitat. Darrere d’aquest mitjà hi ha Ignacio Escolar, que ha consolidat un model de negoci gràcies a entendre la professió amb uns principis en què destaquen el compromís i l’honestedat. Els sis anys de vida d’Eldiario.es, però, no només ens diuen molt sobre com s’han de fer les coses, sinó que també, per un efecte mirall, retraten certs vicis i carències heretats del passat.

  Terres de l'Ebre

  Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya
  977 44 24 90
  ebre@periodistes.cat
  Dimarts i dijous de 17:00h a 20:00h

  Actes de premsa