• Demarcacions
 • La Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes a Tortosa ha decidit fer públic un comunicat de suport als professionals de la comunicació del territori després que s’ha produït i constatat un nou mètode d’atac als periodistes: les xarxes socials, amb l’agreujant que en aquest cas els causants s’amaguen sota l’anonimat.

  La seu de la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes a Tortosa es va quedar petita divendres per a escoltar les vivències de dos ebrencs que van viure en primera persona la caiguda del mur de Berlín ara fa trenta anys: l’il·lustrador Ignasi Blanch i el llavors corresponsal de Catalunya Ràdio a Frankfurt, Joan Esteller. Una tertúlia, organitzada per la Demarcació del CPC i conduïda pel periodista Albert Mestre, sobre una part de la història contemporània que es va fer molt amena, amb gran quantitat d’anècdotes dels participants.

  Els instituts Montsià d’Amposta, 3 d’abril de Móra la Nova, Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita, Sòl de Riu d’Alcanar i l’Institut Deltebre són els cinc centres educatius de les Terres de l’Ebre que participaran aquest mes de març en el programa Premsa a les Escoles, impulsat pel Col·legi de Periodistes i l'Obra Social "La Caixa. En total seran 225 alumnes ebrencs els que se’n beneficiaran de l’experiència. A tot Catalunya arribarà a 3.600 estudiants de 70 centres de secundària.

  La Demarcació Terres de l’Ebre ha organitzat per al divendres, 6 de març, un acte a la seua seu per a commemorar els 30 anys de la caiguda del mur de Berlín. Anirà a càrrec de dos ebrencs que van viure en primera persona aquell fet històric, l’il·lustrador Ignasi Blanch, i el llavors corresponsal de Catalunya Ràdio des de Frankfurt, Joan Esteller, que seran conduïts pel periodista i vicepresident del CPC, Albert Mestre.

  Els Premis Micro 2019, que escullen els periodistes i comunicadors de les Terres de l’Ebre, han recaigut en Albert Curto, Micro Obert, i en Meritxell Roigé, que s’emporta el Micro Tancat. La catedràtica i periodista Amparo Moreno recollirà  el premi Micro Daurat.

  La Demarcació Terres de l’Ebre del CPC, representada pel seu president, Josep Baubí, va participar el 13 de febrer en diversos actes a mitjans del territori per a commemorar el Dia Mundial de la Ràdio. Josep Baubí va participar en una tertúlia a Ràdio Ebre Cadena Ser; des de Ràdio Tortosa, va parlar de la seua experiència com a exredactor de Catalunya Ràdio, en una altra tertúlia conjunta d’emissores locals del territori. Finalment, el president a l’Ebre del CPC, va assistir a la presentació oficial de la nova temporada i de la nova imatge de Ràdio Ràpita. En aquest mitjà va ser entrevistat per la seua directora, Sílvia Berbís, i va poder explicar el funcionament i serveis del Col·legi.

  Magda Durá

  La periodista maltesa Daphne Caruana es va veure sotmesa a 47 demandes pels seus reportatges on denunciava la corrupció a l'illa. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Magda Durá ens parla del llegat imparable de les seves investigacions.  

  Laura Navarro

  La dieta informativa dels catalans dibuixa dos blocs diferenciats que s'explica a partir de les seves preferències polítiques. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Laura Navarro ens porta el tercer número de la sèrie "Com s'informen els catalans". 

  Jordi Pacheco

  Durant la segona meitat del segle passat, a les redaccions era freqüent la figura del capellà periodista qui, llevat d’algunes excepcions, esdevenia responsable de la secció de Religió dels diaris. La creixent desaparició de la informació religiosa als mitjans d’àmbit general, unit al fet que actualment els que s’ocupen del fet religiós siguin periodistes laics especialitzats, ha provocat que aquesta singular tipologia de professional de la informació hagi quasi desaparegut.

  Carme Escales

  Llengua i cultura marquen i defineixen els espais mediàtics a Bèlgica. Una cosa és Flandes, al nord i on parlen neerlandès, i l’altra Valònia, al sud, on parlen francès. Les audiències de televisions i ràdios i les preferències dels lectors de premsa escrita queden determinades, doncs, per un país construït a partir de dues comunitats que, en realitat,  –com reflecteix el consum dels respectius mitjans de comunicació– viuen d’esquena l’una de l’altra.  
   

  Alberto Escusol

  Després d’uns anys d’incertesa, els mitjans de comunicació tradicionals aprofiten la major capacitat de recursos i l’alta quota de mercat per ser l’alternativa confiable davant un entorn de desinformació i notícies falses. A més, les principals capçaleres de cada país atreuen més subscripcions, en un moment en què el percentatge d’usuaris que paguen per informar-se s’ha estancat.  Aquestes són les principals conclusions del Digital News Report 2019.
   

  Terres de l'Ebre

  Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya
  977 44 24 90
  ebre@periodistes.cat
  Dimarts i dijous de 17:00h a 20:00h

  Actes de premsa