• Demarcacions
 • Marc Martínez Amat i Neus Tomàs presenten, a Manresa, el supervendes “Tota la veritat” (Ara Llibres), una crònica sobre l’abans, el durant i el després del referèndum escrita per sis periodistes.

  Periodistes de la Catalunya Central es van reunir el divendres 29 de novembre, al vespre, en la tradicional  trobada anual amb l'objectiu de passar revista a les principals notícies que han afectat la professió.  

  El cicle "SobreDones. Sobretaula amb...." es va estrenar el 29 de novembre amb la participació de la mezzosoprano Mireia Pintó. El 17 de gener tindrà lloc la propera trobada amb la dissenyadora de moda Alba Martínez.

  Teresa Forcades, monja, teòloga i metgessa, va participar ahir al vespre, a Manresa, en l’última sessió del cicle “Pessics de Vida” de l’any. Forcades va conversar amb el periodista Abel Gallardo.

  El filòsof iranià, referent internacional de la no-violència, defensa en la inauguració del Cosmògraf, a Manresa, l’obligació moral de desobeir les lleis injustes i apel·la a la llibertat de pensar per un mateix.

  El periodista i exdiputat de la CUP, Antonio Baños, va participar ahir al vespre, a Manresa, en el cicle Cosmògraf. Va conversar amb Xavier Gual, empresari i cronista, sobre feixisme, dissidència i periodisme.

  Adrián Caballero

  L'ara popular concepte fact checking no és res nou, ja que forma part de la feina natural dels periodistes. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Adrián Caballero ens explica les set pautes que segueix la revista d'investigació nord-americana The Atlantic per verificar les informacions dels seus col·laboradors abans de publicar-les.

  Anna Lladó

  La preocupació per l’estat actual del periodisme ha sigut una de les qüestions principals que s'han tractat aquest novembre al NewsXchange, el congrés anual de l’European Broadcasting Union celebrat a París. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Anna Lladó ens porta les dades més significatives sobre l'estat i els reptes del periodisme.

  Jordi Rovira

  Capçalera va reunir al Col·legi de Periodistes representants de dues generacions de professionals per reflexionar sobre l'ofici. D’allò que els separa i d’allò que els uneix. Durant dues hores i mitja es va parlar de molts temes. En alguns estaven d’acord, en d’altres no tant. La conclusió principal, però, és que els temps canvien i la tecnologia sovint transforma les maneres de treballar. Ara bé, allò que és essencial de l’ofici segueix immutable. En aquest text, reproduïm la crònica d’aquella trobada.

  Eudald Coll

  Quina imatge tenen de la professió els estudiants de Periodisme i els que s’han graduat fa poc? Quines il·lusions els mouen? Creuen que es podran fer un lloc en el difícil mercat laboral? Aquestes són algunes de les preguntes que hem fet a sis joves que esperen formar part de la nova generació de professionals de la informació. La seva visió és pessimista, conscients del que els espera. Ganes, però, no els en falten.

  Susana Pérez

  Al gener, tancava l’edició espanyola de BuzzFeed, mentre que PlayGround i Vice anunciaven retallades en les plantilles. Aquest tipus de mitjans ha deixat petjada en els mitjans tradicionals en forma de titulars pescaclics, contingut viral i notícies frívoles, però també en la visibilitat de col·lectius menystinguts i en l’entreteniment creatiu. Uns objectius d’ingressos inassolibles, un entorn publicitari incert i el canvi d’algoritme de Facebook són algunes causes d’aquesta deriva. Els analistes apunten que és el final d’un model i que som davant d’una reestructuració necessària per ajustar-se al mercat.

  Catalunya Central

  Plana de l'Om, 6, 08241 Manresa
  93 872 37 20
  catalunyacentral@periodistes.cat
  Dilluns i dimecres, de 16.30 a 19.30 hores, dimarts i dijous de 9.30 a 14.30 hores i divendres de 9.30h a 13.30h