• Des d'aquesta edició, l'Ajuntament de Manresa s'afegeix a la convocatòria del premi, l'objectiu del qual és distingir el millor treball d'investigació publicat o editat l'any 2018. El guardó permet mantenir viu el llegat del periodista manresà (1907-1936). 

  La Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes tancarà la seu del 29 de juliol al 25 d'agost per vacances. El dilluns 26 retornem amb el nostre horari habitual.

  La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya distingeixen Iguana Comunicacions per apostar per la territorialitat, la proximitat, la qualitat i la segmentació en la seva comunicació.

  Una reunió entre l’entitat Obertament, que lluita contra l’estigma social, i periodistes de la Catalunya Central ha posat sobre la taules les llums i les ombres de com tracten els mitjans la salut mental.

  El mateix dia que el judici del procés era vist per a sentència, la periodista Gemma Nierga  va parlar, a Manresa, de periodisme i del llibre que ha escrit sobre Jordi Cuixart.

  Amb una franquesa inusual, el cantant Ramon Mirabet va explicar el camí que ha recorregut com a músic fins a treure al mercat el disc “Begin Again”. “La música no m’ha fet arribar fins aquí, sinó la vida”, va assegurar durant l’entrevista amb la cantautora i periodista Anaïs Vila ahir, a Manresa, dins del cicle “Pessics de Vida".

  Montse Ferrer

  El veterà periodista compleix cinquanta anys dedicats al periodisme i quaranta a l’educació dels futurs professionals. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Montse Ferrer repassa la trajectòria professional de Casasús i algunes de les seves reflexions sobre l'ofici. 

  Miquel Urmeneta

  La credibilitat de la UE té molt a veure amb la batalla contra les empreses tecnològiques per la desinformació. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Miquel Urmeneta analitza les últimes relacions entre la institució europea i la xarxa social de Mark Zuckerberg. 

  Jordi Rovira

  La iniciativa de dos joves andalusos en ple franquisme va suposar, en pocs anys, una revolució en la fotografia espanyola que, per fi, va poder veure’s a l’estranger, al costat de les avantguardes europees. El grup Afal –que va pivotar al voltant d’una revista del mateix nom– va acollir fotògrafs de tot l’Estat, els millors de l’època, que explicaven la realitat amb una mirada moderna, transgressora i sense complexos. En els darrers anys, diferents iniciatives estan reivindicant la figura del col·lectiu.

  Josep Maria Figueres

  Quan es repassa la història de les publicacions catalanes, en sobresurt una: D’Ací i d’Allà. S’han complert cent anys del primer número i una anàlisi amb perspectiva permet observar com aquesta revista va aconseguir captar l’atenció d’una burgesia culta i cosmopolita. Periodistes, escriptors i artistes de renom van col·laborar-hi al llarg dels divuit anys d’existència, durant els quals els impulsors van demostrar com es podia fer una capçalera de qualitat que estigués al nivell de les grans publicacions del Vell Continent.

  Francesc Ponsa

  En la professió periodística hi ha algunes coses –almenys sobre el paper– que semblen estar clares, com la separació entre fets i opinions. La ciutadania, però, no sempre sap diferenciar-ho. Prova d’això és un estudi elaborat als Estats Units pel prestigiós Pew Research Center, que ha demostrat que moltes persones confonen la informació amb l’opinió. Aquest reportatge, guanyador ex aequo al millor reportatge de Report.cat del trimestre, reflexiona sobre aquest fet.

  Catalunya Central

  Plana de l'Om, 6, 08241 Manresa
  93 872 37 20
  catalunyacentral@periodistes.cat
  Dilluns i dimecres, de 16.30 a 19.30 hores, dimarts i dijous de 9.30 a 14.30 hores i divendres de 9.30h a 13.30h