• L'astrònom Ignasi Ribas, l'escriptora i educadora Eva Bach i el periodista Ricard Ustrell són els protagonistes del cicle d'entrevistes que organitza, a Manresa, la Demarcació Catalunya Central i el Centre Cultural El Casino. Ribas estrena el cicle el dimecres 31 de gener. 

     

    El mirador de la Font Groga, a la carretera de la Rabassada, va acollir dissabte 23 de desembre l'homenatge a Josep Maria Planes. El periodista manresà va ser assassinat en aquests paratges l'any 1936 pel seu compromís amb el país i la professió periodística. Avui, 81 anys després, el país i el periodisme li han retornat la seva aportació en un sentit homenatge reivindicatiu. 

    Memorial Democràtic i la Comissió Josep Maria Planes celebraran el 23 de desembre, a les 12 del migdia, un acte de record al mirador de la Font Groga, a la carretera de la Rabassada. Hi haurà servei de busos des de Barcelona i Manresa. 

    El físic Berguedà va cloure ahir, a Manresa, el cicle “Pessics de Vida” del 2017 amb una conversa amb el periodista Abel Gallardo. L’expert en fotònica va explicar que la llum és una eina extraordinària per acostar-nos a les coses més petites de l’univers.

    Les cooperatives Crític, Sant Feliu Viu i Dies d’agost participen en una sessió divulgativa a Manresa sobre aquest model d'empresa organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. 

    El líder de Mishima va repassar ahir la seva trajectòria musical, a Manresa, amb el periodista Pep Corral. David Carabén va parlar de música, de poesia, de paternitat i de la relació de la seva família amb Johan Cruyff

    El passat 8 de gener el Grupo Zeta anunciava el tancament de les revistes Interviú i Tiempo. La primera, un històric setmanari que va néixer l'any 1976 i la darrera com a complement polític en 1982. Pel Consell de redacció, expliquem des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la importància d'aquest mitjà a partir de cinc de les investigacions més conegudes d’aquest mitjà.

    Aliaksandr Herasimenka

    La democràcia a Rússia ha anat desapareixent poc a poc durant els darrers vint anys però el control dels mitjans de comunicació ha jugat un paper molt important en aquesta erosió democràtica. Aliaksandr Herasimenka ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, les quatre etapes d’aquest deteriorament democràtic a Rússia en mans del president Vladimir Putin. 

    Susana Pérez-Soler

    L'impacte de la digitalització en els mitjans ha estat molt intens i ha transformat la cadena de valor en el seu conjunt. D'una banda, les empreses periodístiques han perdut el monopoli de la producció de les notícies i, de l'altra, les xarxes socials s'han fet amb el control de la distribució de continguts.

    Laura Saula

    L’últim estudi del Digital News Report, elaborat pel Reuters Institute, afirma que l’ús del WhatsApp com a vehicle per a trobar, llegir, veure, comentar i compartir notícies ha crescut un 32%. Unes dades que ja s’equiparen a la utilització que es fa de les xarxes socials per a la mateixa finalitat i que permeten entendre que, avui en dia, tant WhatsApp com plataformes similars com Telegram o Signal, cada cop siguin més usades a nivell informatiu.

    Marta Arbós

    El 10 de novembre, el Col·legi de Periodistes va organitzar la “Jornada sobre la precarietat laboral” amb intervencions i taules rodones que van oferir una fotografia més exacta de la situació. També es va donar a conèixer una enquesta, impulsada des del Col·legi, amb dades actualitzades sobre la situació laboral dels professionals i es va presentar una campanya –“Gratis no treballo”– destinada a denunciar les empreses que fan ofertes abusives.

    Catalunya Central

    Plana de l'Om, 6, 08241 Manresa
    93 872 37 20
    catalunyacentral@periodistes.org
    Dilluns i dimecres, de 15.30h a 19.30h i dimarts, dijous i divendres de 9.30h a 13.30h

    Borsa de treball

    22/01/2018 Barcelona
    19/01/2018 Camp de Tarragona
    19/01/2018 Barcelona
    19/01/2018 Sant Cugat del Vallès