Taller per millorar el tractament de la violència masclista als mitjans

 • Taller per millorar el tractament de la violència masclista als mitjans
  Les institucions demanen la implicació dels mitjans per millorar el tractament mediàtic de la violència masclista
  L’Institut Català de les Dones (ICD), el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Col•legi de Periodistes de Catalunya han presentat aquest matí una sèrie de cursos que tenen per objectiu facilitar eines als i les professionals del periodisme per millorar el tractament de les notícies relacionades amb la violència masclista.
  La formació serà gratuïta i utilitzarà els materials didàctics Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones. Aquests materials van sorgir d’un procés de treball conjunt amb periodistes representants de mitjans de comunicació, les empreses de mitjans, les institucions que organitzen aquesta formació, i persones i entitats expertes. Els continguts són principalment notícies sobre les quals es proposen reflexions, preguntes i aspectes a debatre. Es prendran també com a referència les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació.

  Les persones assistents rebran un DVD amb els materials didàctics Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visualitzar les aportacions de les dones i un exemplar de les Recomanacions. El tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació (2009).

  Aquesta formació ha estat impulsada pel Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista que va posar en funcionament el Govern de la Generalitat arran dels homicidis per violència masclista que van tindre lloc a Catalunya a principis d’any.
  La formació serà impartida per l’experta en anàlisi de la representació de la violència masclista als mitjans Elvira Altés. Periodista i llicenciada en Antropologia, és professora de Periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB on imparteix un seminari sobre periodisme i gènere.
  Els informes que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha elaborat (anys 2002, 2004, 2007 i 2009) sobre el tractament de la violència masclista als teleinformatius posen de manifest que, tot i que l’evolució en l’abordatge d’aquesta qüestió ha estat positiva, cal continuar incidint en un tractament adequat de la violència masclista als teleinformatius.
  En el terreny de les millores, per exemple, cal destacar que la violència exercida contra les dones s’ha deixat de presentar com un fet anecdòtic i es tracta com un fet estructural que reclama actuacions des de la responsabilitat pública. D’altra banda, en l’informe de l’any 2009 i per primera vegada, les persones expertes assoleixen la primera posició en temps de paraula (14,3%), mentre que les terceres persones apareixen en segon lloc (13,5%). En canvi, en el mateix informe, es va detectar un increment en l’espectacularització de les imatges relatives a casos de violència masclista, moltes notícies utilitzen primers plans, zooms i altres recursos equivalents que poden contribuir al sensacionalisme en les informacions.
  Tret del corresponent a 2002, aquests informes s’han elaborat a partir de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista aprovades el 2004 i actualitzades el 2009, que constitueixen un referent en l’avaluació de la qualitat de les informacions sobre aquesta qüestió.
  Seu de la Demarcació de Tarragona del CPC. C/ August 5, 1r 1a. 43003 Tarragona
  4 juny, 2012