• 10a edició del programa "La premsa a les escoles"

  26 febrer, 2019

  El programa arriba a la desena edició amb èxit de sol·licituds per participar-hi. Una vintena de col·legiats amb reconeguda experiència visitaran 3.600 alumnes d'ESO i batxillerat de 75 centres de tota Catalunya per explicar-los la funció social dels mitjans de comunicació i facilitar-los eines per combatre la desinformació i especialment a detectar les fake news. 

  El Col·legi de Periodistes i l'Obra Social "La Caixa", a través d'EduCaixa, posen en marxa la desena edició del programa "La premsa a les escoles". La iniciativa consisteix a oferir xerrades sobre periodisme als centres de secundària de tota Catalunya i més específicament en explicar la funció social dels mitjans de comunicació i reflexionar sobre les noves formes de comunicació i consum informatiu, com les xarxes socials, i discernir entre la informació veraç i contrastada en temps de “fake news” i postveritats. 

  Les xerrades comencen el pròxim mes de març i arribaran a més de 3.600 alumnes i 75 centres de tota Catalunya, amb un repartiment proporcional arreu del territori. A la província de Barcelona hi participen 31 centres, a Tarragona 12, Lleida i Girona 10; Catalunya Central 7 i a les Terres de l'Ebre 5. Durant més de quatre setmanes diferents col·legiats/des de cada demarcació es desplaçaran a cadascun dels centres escolars per explicar el seu coneixement sobre l'ofici i transmetre la importància que tenen els mitjans de comunicació en la societat.  

  Tot just ara fa una dècada que, davant l'evidència que la lectura  de diaris cada cop era un hàbit més exòtic entre els joves, el Col·legi de Periodistes i la Fundació La Caixa van posar en marxa el programa com a iniciativa que pretenia inocular als nois i noies l'amor pel vell paper. En el decurs d’aquests anys, i especialment els últims, s’ha observat el protagonisme de les xarxes socials com a principal canal de comunicació a través del qual s’informen els alumnes. Una situació que els exposa a la “infoxicació” o saturació informativa, però sobretot a les fake news i la postveritat, amb tot el què socialment comporta. D’aquí que se’ls hi expliqui les diferències que hi ha entre canals d’informació i mitjans de comunicació i les garanties i beneficis que aporta el periodisme que abraça el codi deontològic, rigorós, contrastat i plural.

  EduCaixa, el programa educatiu de l'Obra Social "la Caixa" i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, comparteixen un objectiu comú: fomentar la reflexió sobre l’actualitat informativa, promoure el respecte al pluralisme i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans de comunicació en una societat democràtica, lliure i plural. La iniciativa, a més, constitueix, avui més que mai, un recurs imprescindible de cara a entendre una realitat complexa i en constant canvi. 

  5 Comentaris

  1. Antoni Guasch Vernet
   Sóc col.legiat jubilat a Tarragona i voldria saber si podría impartir conferèncied.
  2. 93061
   Benvolgut, per aquesta Xena edició ja ho tenim tancat. Salutacions
  3. Laia Nadal Segalà
   Estic interessada en portar aquest programa al meu institut. Què he de fer?
  4. 93061
   Hola, hauries d'enviar un correu fent la petició a: premsainstituts@periodistes.org
  5. Estanis Alcover Marti
   Ens podríeu facilitar les capçaleres que participen en aquesta edició, sisplau? Gràcies.

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.