• 35 anys d'ajuntaments democràtics; 151 alcaldesses, 796 alcaldes

  30 juny, 2014
  El passat 8 de juliol es va presentar a la sala d'actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya els resultats de l'estudi: "Dones i homes en els governs locals catalans", elaborat per l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

  El 16% dels municipis catalans estan governats per alcaldesses

  L’estudi Dones i homes en els governs locals catalans situa Catalunya com una de les comunitats autònomes amb menys representació femenina als consistoris.

  A l’acte de presentació fet al Col·legi de Periodistes el dia 8 de juliol es va posar en valor la tasca de les alcaldesses catalanes.

  L’estudi, liderat per l’ Associació de Dones Periodistes de Catalunya, analitza la presència i el rol de les dones en els consistoris municipals a Catalunya durant el període 2003-2011 i mostra un històric des de 1979, per tant abasta els 35 anys de democràcia local. La investigació ha estat realitzada per Marta Corcoy, Carolina Barber, Tomàs Ezpeleta i Xesco Montañez.

  Per sota de la mitjana espanyola

  Dels 947 municipis catalans, només 151 estan governats per dones a dia d’avui, xifra que suposa un 15,9% del total. Aquest percentatge era encara més baix a inicis d’aquest mandat, l’any 2011, quan n’hi havia 134 (14,2%). La mitjana espanyola el 2011, és del 16,7%.

  El mateix passa amb el nombre de regidores catalanes, que a les eleccions municipals de 2011 era del 32,5% mentre que a l’estat espanyol aquest percentatge va ser del 34,9%, fet que situa a Catalunya entre les comunitats autònomes amb menys representació femenina als governs municipals. De fet, el 62% dels municipis catalans no assoleixen la paritat (60% homes, 40% dones) i 86 municipis, un 9,1%, encara no tenen cap dona al govern municipal. A més a més, la majoria d’alcaldesses o regidores ho són per un espai curt de temps, una o dues legislatures.

  L’atenció a les persones i la igualtat, cosa de dones

  La majoria de càrrecs electes que assumeixen responsabilitats en l’àmbit d’atenció a les persones són dones. Els homes, en canvi,són més habituals en càrrecs de gestió del territori i generació de riquesa, i només el 6% es dedica al desenvolupament de polítiques d’igualtat.

  Reconeixement a les alcaldesses

  L’estudi es va presentar al Col·legi de Periodistes de Catalunya, en un acte on la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, i Mireia Solsona, diputada d’Educació, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, van presidir l’acte de reconeixement a la tasca realitzada per les alcaldesses catalanes.

  Lluïsa Moret Sabidó, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat des del 10 de maig de 2014 pel PSC, va rebre aquest reconeixement en representació de les alcaldesses que han estat escollides recentment.

  En representació de les alcaldesses joves, van destacar Montserrat Fornells Solé (IVA-AM), alcaldessa de Vilanova de l’Aguda, de 31 anys, i Marta Huguet Mas (CiU), alcaldessa de Montornès de Segarra, de 34 anys.

  L’alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa PadrósCasañas (PSC); l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Conxita Campoy Martí (PSC), i l’exalcaldessa de Verdú, Maria Eulàlia Solsona Costa, estaven en nom de les alcaldesses més veteranes.

  L’exalcaldessa de Verdú és, a més, l’única alcaldessa que s’ha mantingut el càrrec durant set mandats.El torn de reconeixements es va tancar amb Pilar Blasco Prim, ex alcaldessa de Santa Cristina d'Aro i que ha estat la única presidenta d’una entitat municipalista, l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

  fotògraf: Marc Javierre

  Peu de foto de la primera fila assistents:

  De dreta a esquerra:

  Maria Eulàlia Solsona Costa, exalcaldessa de Verdú

  Conxita Campoy Martí, alcaldessa de Malgrat de Mar

  Teresa Padrós Casañas, alcaldessa actual de Palau-solità

  Marta Huguet Mas, alcaldessa de Montornès de Segarra

  Marc Prat Arrey, secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals

  Joana Ortega, vicepresidenta de Govern

  Mireia Solsona, diputada

  Laia Bonet Parlamentaria

  Jose M. Tamayo tinent d’alcaldia de Benestar Social i Territori de l’Ajuntament de Sant Boi

  Lluïsa Moret Sabidó, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat

  Montserrat Fornells Solé, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.