• Acte d’homenatge a Xavier Vinader

  7 abril, 2016

  L’acte es farà el pròxim 25 d’abril, a les 19:00 hores, a la sala d’actes del Col·legi (Rambla de Catalunya 10) i està impulsat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, Casa Amèrica Catalunya i Memorial Democràtic

  Aquest dissabte, 9 d’abril, farà un any que ens va deixar el nostre amic, periodista i col·legiat Xavier Vinader, un referent entre el col·lectiu per la seva feina en el terreny del periodisme d’investigació. Amb la voluntat de recordar-lo, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, juntament amb Casa Amèrica Catalunya i Memorial Democràtic, han preparat un homenatge a la seva figura el pròxim 25 d’abril, a les 19:00 hores, a la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya. (Rambla de Catalunya, 10).

  Han confirmat la seva participació en l’acte els periodistes Jordi Évole, director del programa “Salvados” de La Sexta, Antonio Franco, ex director de El Periódico, David Fernández, periodista i ex diputat al Parlament de Catalunya, i Ana Cinthya Uribe, doctora en Periodisme. L’acte serà conduit per Antoni Traveria, director general de la Casa Amèrica Catalunya.

  Xavier Vinader i Sánchez (Sabadell, 17 de febrer de 1947) va ser un expert en els temes d’extrema dreta i crim organitzat, i que va destacar per la seva lluita per la llibertat d'expressió. Diplomat per l'Escola Oficial de Periodisme des de 1973, va ser membre de l'equip directiu del grup Zeta des del 1978. Va ser president internacional de l'ONG Reporters sense Fronteres fins al 1993. Ha estat un dels professionals que més ha investigat sobre el fenomen terrorista a Espanya i va destacar per la seva lluita continuada per la llibertat d'expressió. El 1979 va escriure dos articles a la revista Interviú on explicava detalladament, amb noms i cognoms, les actuacions de grups d'incontrolats d'extrema dreta al País Basc. Poc després, ETA va matar dos dels individus mencionats als articles i el 1981 l'Audiència Nacional espanyola el va condemnar a set anys de presó per un suposat delicte d'imprudència temerària. Vinader va fugir, es va exiliar i no va tornar a Catalunya fins al 1984; després de passar tres mesos a la presó de Carabanchel, va ser indultat pel govern espanyol.

  Com a reporter, va cobrir, entre d'altres, la guerra de l'Afganistan, la Revolució dels clavells a Portugal i el final de la guerra entre Rússia i la Xina. Va ser autor de llibres i articles sobre el món policial i va col·laborar a diferents diaris i setmanaris. El 2007 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi.

  Americanista convençut, Xavier Vinader també era expert en nombroses qüestions transcendents de la història recent de l'Amèrica Llatina. Així, va ser un dels impulsors de l’exposició “Ya vuelvo. Carlos Pizarro, una vida per la pau” sobre el líder de la guerrilla colombiana de l’M-19 que va deposar les armes per lluitar des de l'arena política per la justícia social. Avui, Colòmbia és a punt de signar un tractat de pau històric després de més de 50 anys de conflicte intern.

  Per més informació:

  Departament de Comunicació del Col·legi de Periodistes

  comunicació@periodistes.org


   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.