• Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

  30 abril, 2014
  Aquest any, el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa se centra en tres temes interrelacionats: la importància dels mitjans de comunicació en el desenvolupament, la seguretat dels periodistes, i la sostenibilitat i integritat del periodisme.

  Avui és el dia mundial de la Llibertat de Premsa. Un esdeveniment creat per les Nacions Unides i que arriba ja a la seva 21ena edició. El Col·legi de Periodistes de Catalunya s’afegeix a aquesta celebració i adopta el seu lema com a propi especialment per recordar que els mitjans de comunicació són vitals en el desenvolupament de les societats democràtiques, i per reivindicar les garanties de seguretat que cal donar als professionals per exercir el periodisme. Una reflexió que a casa nostra ens ha de fer pensar en la profunda crisi que afecta als mitjans, tant públics com privats, amb greus conseqüències sobre el dret a la informació dels ciutadans. Cal no oblidar que la declaració de les Nacions Unides enunciava des de la creació d’aquest dia mundial que la condició prèvia per a la llibertat de premsa és l’existència d’un entorn de mitjans de comunicació lliures, independents, i plurals. Una situació per la que cal vetllar també al nostre país per evitar que una crisi com l’actual s’emporti bona part dels esforços aconseguits durant dècades. Per evitar-ho, des del Col·legi de Periodistes s’han impulsat un seguit de mesures, com la Mesa Sectorial dels Mitjans de Comunicació que ha de servir per encarar aquest futur amb majors garanties o el reconeixement a tres periodistes segrestats a Síria amb els Premis Manuel Vázquez Montalbán. Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya continuem apostant, avui més que mai, per enfortir el periodisme, i la independència dels professionals, com a garantia d’una democràcia de qualitat que permeti parlar sense risc.

  Aquesta jornada, celebrada cada any el 3 de maig, és una jornada d'acció a través d'iniciatives apuntant a la defensa de la llibertat de premsa, un dia per avaluar l'estat de la llibertat de premsa al món, una oportunitat per alertar i sensibilitzar el públic, així com una jornada commemorativa en memòria dels periodistes que han perdut la vida mentre exercien la seva professió.

  La campanya pel Dia mundial de la premsa d’aquest any proposa reflexionar sobre aquestes qüestions. Milers d'editors a tot el món publicaran històries, articles i suplements especials. I s'ha habilitat una web especial des d'on poder descarregar material gratuït i compartir els vostres articles.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.