• El Col·legi de Periodistes de Catalunya, seu dels premis del setè memorial Francesc Candel

  8 octubre, 2015

  L’acte es va celebrar el passat 7 d'octubre i els guardonats van ser la demògrafa Anna Cabré en l'àmbit social, els músics Jaume Cristau i Josep Mut; en l’àmbit cultural i l’Escola SEAT de La Marina de Sants, premi de comunicació.

  L'acte va ser presidit per Neus Munté, vicepresidenta i consellera de Benestar Social i Família, Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel, i els hi va donar la benvinguda el Secretari del Col·legi, Jordi Navarro.

  Els guardons d’enguany han estat l’epíleg de la commemoració d’Els Altres Catalans, com es desprèn dels raonaments que s’utilitzen a l’acta de la reunió del patronat per justificar els guardons concedits: a la doctora Anna Cabré i Pla, directora del Centre d’Estudis Demogràfics i professora de la Universitat Autònoma de Catalunya, amb docència en altres universitats estrangeres durant la seva llarga carrera professional, de la qual acaba de jubilar-se. A Cabré se li reconeix la seva brillant tasca pedagògica i, molt especialment, ser un referent de la investigació de les onades migratòries arribades a Catalunya durant els darrers segles, analitzant, des del rigor imprescindible en la ciència dels estudis de població, el món que Francesc Candel estudià amb una reconeguda i brillant intuïció.

  El Memorial de l’Àmbit Cultural, concedit als músics Jaume Cristau i Brunet i Josep Mut i Benavent, reconeix una llarga aportació d’ambdós a la promoció i normalització de la música popular. En el cas del mestre Cristau, des de la direcció de diferents cobles-orquestra, la seva qualitat com intèrpret i, molt concretament, l’extens repertori de composicions que han estat reconegudes amb els premis més preuats del món sardanista, sense oblidar la seva tasca docent dirigint l’Escola de Música del Casino Mernestral de Figueres. Per part de Josep Mut, més d’un quart de segle com a director de la Banda Municipal de Barcelona, contribuint destacadament al rellançament d’aquesta formació musical quant a qualitat, ha contrastat amb la voluntat de promoure concerts als barris més populars de la ciutat. El guardó els ha estat concedit també des d’una certa dimensió d’agermanament de cobles i bandes de música, que tant identifiquen Catalunya i el País Valencià, d’on arribaren els Candel i en Josep Mut. Les aplaudides composicions que tan Cristau com Mut van estrenar en el Festival d’Homenatge de la Cultura Popular a Paco Candel, celebrat al Barcelona Teatre Musical el passat mes de desembre, també han estat considerades pel patronat de la Fundació Candel.

  El ja tradicional Memorial dedicat a la comunicació ha estat concedit a l’Escola Seat, a pocs metres de la Plaça de La Marina on vivia Candel, per la magnífica tasca de divulgació de la vida i obra de l’escriptor realitzada amb la participació del conjunt del col·legi analitzant especialment la incidència del llibre Els Altres Catalans en les famílies dels mateixos escolars, omplint els passadissos del centre amb una exposició que denota una gran eficàcia pedagògica.

  Anteriorment, en les edicions celebrades del Memorial Francesc Candel, han estat guardonats reconeguts periodistes com Jaume Fabre, Josep M. Huertas i Joan Carles Peris, cineastes com Josep M. Forn i Fermí Marimón, institucions socioculturals com la Federació de Cors de Clavé, l’Associació Rauxa, la Fundació La Roda, COOP 57, Parròquia Mare de Déu del Port, Fundació Lluís Carulla, la Coordinadora de Colles Castelleres i, en la darrera edició, en coincidir amb el 50è Aniversari de la publicació d’Els Altres Catalans, es va retre homenatge pòstum a Max Cahner, l’editor del llibre, coincidint amb el reconeixement a la dibuixant Pilarin Bayés, la Federació d’Ateneus de Catalunya i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català.


   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.