• El Col·legi de Periodistes qualifica d'inacceptable el concurs de fotografia de l’Agència Catalana de Turisme

  8 juny, 2016

  I el considera clarament abusiu, expressament enganyós i que pot encobrir una compra de fotografies a baix cost amb l’objectiu d’aconseguir un banc d’imatges sense respectar els participants ni els seus drets d’autor.

  Aquesta setmana Report.cat, el setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha publicat un article titulat Com abusar dels fotògrafs sense cap mena de pudor , del fotògraf Tino Soriano, on adverteix que el concurs Imatges de Catalunya organitzat per l’Agència Catalana de Turisme té una clàusula clarament abusiva amb els professionals de la fotografia.

  A partir de la difusió d’aquest article, diferents col·legiats/des s’han posat en contacte amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya per donar suport a aquestes queixes. Consideren que el concurs és, en realitat, una manera d’aconseguir un immens banc d’imatges “quasi gratuït” i ens han traslladat la seva indignació per fet que un ens públic estigui obert a premiar i/o utilitzar fotografies de persones que no tributen com a fotògrafs o periodistes.

  Un dels un dels principals objectius del Col·legi de Periodistes de Catalunya és la defensa dels drets dels professionals del periodisme, així com intentar millorar les seves condicions de treball. Per això, el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha consultat a diferents experts en propietat intel·lectual que han confirmat que la clàusula número 9 de les bases del concurs de l’Agència Catalana de Turisme suposa un clar abús envers el col·lectiu dels fotògrafs i adverteixen que, tot i que la clàusula en qüestió no infringeix la Llei de Propietat Intel·lectual, és una clara perversió de la mateixa. Segons els experts, més enllà de la clàusula polèmica, el concurs en el seu conjunt és clarament abusiu, expressament enganyós en el cas dels amateurs i, sobretot, destaquen que encobreix una compra a baix cost amb l’objectiu d’aconseguir un banc d’imatges sense respectar els participants ni els seus drets d’autor.

  Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya no considerem que el concurs sigui una iniciativa que vetlli pels interessos del nostre sector, i per això ens permetem suggerir que, si ja no és possible modificar les bases actuals, de cara a futures ocasions no s’imposi per defecte una clàusula de cessió de drets patrimonials, encara que no sigui exclusiva.

  Així mateix, en documentar les queixes rebudes i examinar les bases del concurs, ens ha sorprès que en el jurat no hi figuri cap fotògraf professional. Ens semblaria fonamental que hi hagués un fotògraf qualificat en l’equip que ha de valorar la qualitat de les imatges que han de servir per donar a conèixer Catalunya fora de les seves fronteres naturals. En convocatòries i concursos d’aquest tipus que organitzen altres organismes, és habitual convidar al Col·legi a participar-hi aportant o recomanant un professional qualificat perquè formi part del tribunal.

  Per tot plegat, el Col·legi de Periodistes de Catalunya demana que es declari nul el concurs Imatges de Catalunya organitzat per l’Agència Catalana de Turisme a més de recomanar a aquesta institució que, si vol aconseguir imatges per la promoció turística del país, el millor és encarregar aquesta feina a fotògrafs professionals a canvi d’una remuneració econòmica justa i equilibrada.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.