• El Col·legi de Periodistes trasllada a DORNA Sports una mala praxi periodística

  6 setembre, 2016

  Que va succeir durant el Gran Premi de Motociclsme de Catalunya i a instància de periodistes col·legiats. Un fotoperiodista italià va publicar imatges de l'accident mortal de Lluis Salom que va aconseguir de manera il·lícita.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya es va sumar al malestar d’alguns periodistes catalans, molts d’ells col·legiats, que ens van fer arribar les seves queixes pel que consideren l’actuació poc professional i de manca d’ètica professional d’un fotoperiodista italià que cobreix habitualment el Mundial de MotoGP.

  Els fets es remunten al Gran Premi de Catalunya disputat del 2 al 5 de juny, durant el qual es va produir el lamentable accident que va acabar amb la vida del pilot espanyol de Moto2 Lluis Salom. Segons la declaració que ens han fet arribar diversos periodistes que habitualment segueixen el Gran Premi, només un fotògraf, present en aquell moment a la corva on es va produir l’accident, va poder prendre imatges del lamentable incident. Per respecte a la familia i seguint criteris d’autoregulació i d’ètica professional, es va decidir no publicar la seqüència. Tot i així, en un moment en què visualitzaven les imatges des d’un ordinador de l’autor de la fotografia, un fotoperiodista italià va fotografiar la pantalla de l’ordinador, sense el corresponent permís, i la imatge de l’accident va acabar a la portada del Corriere dello Sport.

  Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya considerem que s’ha vulnerat el codi ètic del periodisme, especialment reflectit en el Codi Deontològic que abracem els periodistes catalans, en el punt 4 on es diu textualment que sempre cal "Utilitzar mètodes dignes per a obtenir informació o imatges, sense recórrer a procediments il·lícits". Creiem que aquest punt s’ha vulnerat de manera deliberada, ja que les imatges s’haurien obtingut seguint un procediment no lícit ni consentit pel seu autor i que aquesta pràctica no fa cap favor a professió periodística.

  Com a Col·legi de Periodistes de Catalunya s'ha traslladat al DORNA el nostre suport als periodistes que han fet pública aquesta denúncia. No demanem cap sanció perquè no és la nostra competència, però sí que animem al DORNA a aplicar les mesures que consideri més convenient, ja que és l’encarregada de facilitar les acreditacions, perquè fets com aquest no es repeteixin.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.