• El col•legiat Jordi Duran presenta el seu nou llibre Periodista de trinxera, Josep Bru i Jardí

  27 octubre, 2020

  Periodista de trinxera, Josep Bru i Jardí (Tivissa, 1893 – Barcelona, 1983), és el títol del nou llibre publicat pel periodista riberenc Jordi Duran. Es tracta d’un llibre que narra alguns dels fets més rellevants de la història de la Catalunya contemporània, des de l’evolució del carlisme fins al món dels sindicats lliures, passant pels fets de la Setmana Tràgica, la Guerra Civil o l’evolució del franquisme. Tot això, a través dels ulls de Josep Bru i Jardí, el periodista tivissà que, juntament amb el seu germà, Lluís Bru, va contribuir a forjar una nissaga política única a la Ribera d’Ebre.

  Presentació del nou llibre del col·legiat Jordi Duran
  Autor:
  Irene López

  El llibre s’ha presentat públicament aquest passat diumenge a la plaça del Portal de Tivissa. L’acte de presentació, marcat per les mesures restrictives de la Covid-19,  ha anat a càrrec del també periodista i historiador Daniel Arasa, del president del CPC a les Terres de l’Ebre, Josep Baubí, i del mateix autor, i ha comptat amb l’assistència, entre altres, de l’alcaldessa del municipi, Montserrat Perelló, i de la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

  En la seua intervenció, Josep Baubí ha explicat que al llibre “es parla de l’inici del Col·legi de Periodistes (Asociación de Prensa) que a l’Ebre ja existia des del 1923 a Tortosa i el seu president era Francesc Mestre i Noé”. Baubí ha aprofitat l’ocasió per fer una crida en defensa del treball dels periodistes, de la llibertat d’expressió i de l’aposta pels gabinets de comunicació per gestionar situacions com l’actual crisi sanitària, acabant el seu parlament dirigint un sentit record al seu oncle, el lingüista Joan Beltran, traspassat el passat divendres.

  Per la seua part, Daniel Arasa, ha remarcat que “darrere d’aquest llibre hi ha moltes hores de recerca bibliogràfica, una tasca laboriosa que es veu amb les 851 cites a peu de pàgina i la minuciositat amb què està escrit”.

  Finalment, l’autor de llibre, Jordi Duran, també ha volgut dedicar l’acte al lingüista Joan Beltran, tot destacant que “ha intentat reflectir els seus plantejaments lingüístics en aquest llibre”. Duran ha explicat que “després de redactar el llibre vaig aconseguir contactar amb la filla de Josep Bru, Isabel Bru, que em va permetre contrastar els detalls i aportar el contrapunt de la família al meu relat a través del  record de la seva filla”. Duran ha explicat també que la idea de “periodista de trinxera” ve del fet que Bru i Jardí havia estat redactor d’un setmanari anomenat “Trinxera” i perquè realment va ser un periodista de trinxeres, és a dir, de carrer.

  • Presentació llibre Jordi Duran
   Foto:
   Irene López
  • Foto:
   Irene López
  • Foto:
   Irene López

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.