• "El món no pot viure sense veus com la d'en James"

  14 octubre, 2014

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha acollit la presentació a Espanya de la Fundació James Foley. Una fundació que, en paraules de la seva mare Diane, vetllarà pels periodistes que treballen a països en conflicte i conscienciar de la seva feina

  La presentació de la Fundació James Foley, que porta el nom del periodista assassinat aquest agost per l'Estat Islàmic, va anar a càrrec de la seva mare Diane, acompanyada dels periodistes Javier Espinosa, Marc Marginedas i Ricard García Vilanova,. Tots tres segrestats i companys del periodista americà.

  La benvinguda la va fer la Degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, que després d'agrair la voluntat de la família de fer la presentació a " la Casa dels Periodistes", ha recordat que només en el que portem d'any ja hi ha hagut 51 periodistes assassinats a tot el món i més de 120 segrestats per intentar exercir la llibertat d'informació.

  En el decurs de la presentació s'ha destacat que els objectius de la Fundació són la lluita per la llibertat de premsa a zones de conflicte, garantir la defensa jurídica a les zones de captiveri, i promoure l'educació entre els joves menys afavorits. En aquest sentit, Diane Foley ha recordat que el seu fill tenia passió pels nens pobres i pel periodisme, motius pels quals la fundació tractarà d'activar projectes d'aquests dos àmbits.

  El relat i les paraules de Diane Foley han estat dures, colpidores, però sempre amb una impactant enteresa: " Van matar el Jim massa aviat, li quedava molta feina per fer". Foley tampoc no ha estalviat crítiques al govern nord-americà, del qui ha assegurant que mai va aconseguir que el seu captiveri fos una prioritat. Precisament un dels objectius de la fundació és treballar perquè els familiars d'ostatges nord-americans tinguin més suport i obrir " millors canals de comunicació amb el govern, perquè entengui el valor del periodisme de guerra".

  Els tres reporters també segrestats a Síria han elogiat la dimensió humana de James Foley. " era un bon periodista, però també bona persona, i això costa de trobar. Era una persona molt tranquil·la, capaç de guanyar-se la gent".

  Diane Foley, a preguntes dels periodistes, ha acabat reclamant una resposta conjunta de la comunitat internacional: " és un tema molt complicat i nosaltres només som una família que ha perdut el fill, però hem d'obrir el debat global,és important que cada país no vagi a la seva, que la comunitat internacional ha de trobar una resposta sobre com protegir els periodistes". La fundació se centrarà en impulsar aquest debat recollint l'experiència europea, de la qual, segons Diane Foley, "Estats Units n'ha d'aprendre molt".


   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.