• El negre és el color de les pantalles de la televisió pública grega

  12 juny, 2013
  El Col·legi de Periodistes ha organitzat un acte de suport als periodistes dels mitjans de comunicació públics grecs. A l’acte hi ha participat la corresponsal d’ERT a Espanya Dora Makri.

  Fa tot just una setmana que Grècia s’ha convertit en el primer país d’Europa que s’ha quedat sense televisió i ràdio públiques. El passat 11 de juny les pantalles es van fondre a negre i 2.656 treballadors es van quedar al carrer. Davant d’aquesta dramàtica situació, el Col·legi de Periodistes ha organitzat un acte de suport aquest matí, on s’ha pogut parlar amb Dora Makri, corresponsal grega de la desapareguda ERT. Tot i que havia de ser-hi present, per problemes d’última hora en la seva agenda, finalment s’ha fet via Skype.

  “Els mitjans públics ens defineixen com a col·lectiu i l’hem de protegir”. Amb aquestes paraules ha començat l’acte Xavier Mas de Xaxàs, redactor d’internacional de La Vanguardia. Al seu costat, Marc Vidal (ARA) i Sílvia Heras (TV3), membres de la Junta de Govern i periodistes especialitzats en informació internacional, han volgut expressar el seu suport i el del Col·legi de Periodistes de Catalunya per aquesta situació.

  "Estem en una zona gris -comentava Dora Makri des de l’skype- estem despatxats però ningú ens ho ha comunicat”. La decisió del tancament, que es va prendre la setmana passada sense passar pel Parlament ni pels partits de l’oposició, ha estat considerada pel poble com a un ‘cop d’estat’. "Amb aquest tancament s’ha tocat els sentiments dels grecs, perquè la ERT era un símbol que no va deixar d’emetre mai, ni durant la època feixista ni la dictadura”. En el seu moment el portaveu del primer ministre, el conservador Andonis Samaràs, va justificar el tancament de l’ERT, que té més de 48 anys d’història, pel "malbaratament de recursos i la manca total de transparència”."Però això és mentida- ha aclarat Dora Makri davant l’atenció del públic- perquè precisament qui ho diu és un ex-periodista de la cadena”. Considerat com un fort cop cap a la democràcia, Makri ha explicat que el tancament del mitjà no es deu a un problema econòmic, sinó constitucional. "La ERT costava 4€ al mes per a cada llar i tenia un superàvit de 40 millions”, ha afirmat la corresponsal.

  Des del fatídic dia 11 de juny, milers de periodistes es manifesten davant les portes dels antics mitjans i, de fet, gràcies als tècnics poden seguir emetent de manera ‘il·legal’ gairebé la mateixa programació a través de connexió via satèl·lit."Els periodistes grecs no tenim por, ara ens sentim més lliures que mai i no volem deixar de lluitar”, ha dit Makri. Durant l’acte s’ha vist un vídeo on es repassen les primeres hores viscudes del tancament de la ERT, ‘ The lost signal of democracy ’.

  A hores d’ara, el primer ministre grec manté la seva línia d'actuació unilateral, fent cas omís a les crítiques de l'oposició, a les recomanacions europees, i a l'ordre cautelar del Tribunal Suprem. "Això a un país de la UE no pot passar- es lamentava Makris- tot el que hem guanyat en el segle XX ho estem perdent, i això no ens ho podem permetre”.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.